Sprytny patent. Już nigdy nie zjesz suchego i twardego mięsa

Choć wiadomo, że mięso najlepiej kupować u sprawdzonych sprzedawców lub lokalnych sklepach to jednak czasami zdarzają się wpadki. Często dopiero w domu, gdy już robimy obiad, okazuje się, że mięso jest twarde i suche... Na szczęście jest sposób, który pomoże rozwiązać ten problem.

Sposoby na zmiękczanie mięsa są bardzo proste. Sposoby na zmiękczanie mięsa są bardzo proste.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kupiłaś twarde i suche mięso? Możesz spróbować je uratować, jest na to kilka sposobów. Dzięki nim da się nawet rozmiękczyć wołowinę, a mięso pozostanie soczyste w środku. Warto znać te rozwiązania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Sposób jest prosty

Kiedy mięso jest twarde i suche, nawet kiedy zostanie odpowiednio przygotowane, jego smak nie będzie nawet zadowalający. Na to ma wpływ jakość mięsa. Dlatego, zanim zaczniesz przygotowywać z niego zaplanowane dania, warto je zmiękczyć. Jest na to szybki i łatwy sposób, wystarczy użyć sody. Dzięki niej niezależnie od sposobu przygotowania – smażenia, pieczenia, grillowania, czy gotowania – mięso będzie miało idealną konsystencję. Nie trzeba się też obawiać smaku, bo soda na niego nie ma wpływu.

Praktyczne wskazówki

  • Sodę można stosować do każdego rodzaju mięsa, bez względu na to, jaką obróbkę termiczną planujemy. Podczas gotowania, wystarczy dodać trochę sody do wody, trzymając się proporcji pół łyżeczki na litr.
  • Jeśli planujemy smażenie, mięso należy pokroić, natrzeć sodą i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie mięso trzeba dokładnie przepłukać, osuszyć, przyprawić i usmażyć. Dzięki temu zachowa ono soczyste wnętrze.
  • Kurczaka można zamarynować w mieszance sosu sojowego, czosnku i sody ze skrobią ziemniaczaną, co jest popularną praktyką w krajach azjatyckich. Tak przygotowany kurczak staje się niebywale miękki i chrupiący, a skrobia tworzy na jego powierzchni apetyczną i chrupiącą powłokę.
  • Soda oczyszczona doskonale nadaje się również do jagnięciny i dziczyzny, bowiem pomaga nie tylko zmiękczyć mięso, ale także usunąć ich specyficzny zapach. Mięso powinno być zamoczone na noc w zalewie z dwóch litrów wody oraz łyżeczki sody, a przed obróbką należy je osuszyć.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie