Sprytny patent. Już nigdy nie zjesz suchego i twardego mięsa
Choć wiadomo, że mięso najlepiej kupować u sprawdzonych sprzedawców lub lokalnych sklepach to jednak czasami zdarzają się wpadki. Często dopiero w domu, gdy już robimy obiad, okazuje się, że mięso jest twarde i suche... Na szczęście jest sposób, który pomoże rozwiązać ten problem.
19.11.2024 06:33
Kupiłaś twarde i suche mięso? Możesz spróbować je uratować, jest na to kilka sposobów. Dzięki nim da się nawet rozmiękczyć wołowinę, a mięso pozostanie soczyste w środku. Warto znać te rozwiązania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób jest prosty
Kiedy mięso jest twarde i suche, nawet kiedy zostanie odpowiednio przygotowane, jego smak nie będzie nawet zadowalający. Na to ma wpływ jakość mięsa. Dlatego, zanim zaczniesz przygotowywać z niego zaplanowane dania, warto je zmiękczyć. Jest na to szybki i łatwy sposób, wystarczy użyć sody. Dzięki niej niezależnie od sposobu przygotowania – smażenia, pieczenia, grillowania, czy gotowania – mięso będzie miało idealną konsystencję. Nie trzeba się też obawiać smaku, bo soda na niego nie ma wpływu.
Praktyczne wskazówki
- Sodę można stosować do każdego rodzaju mięsa, bez względu na to, jaką obróbkę termiczną planujemy. Podczas gotowania, wystarczy dodać trochę sody do wody, trzymając się proporcji pół łyżeczki na litr.
- Jeśli planujemy smażenie, mięso należy pokroić, natrzeć sodą i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie mięso trzeba dokładnie przepłukać, osuszyć, przyprawić i usmażyć. Dzięki temu zachowa ono soczyste wnętrze.
- Kurczaka można zamarynować w mieszance sosu sojowego, czosnku i sody ze skrobią ziemniaczaną, co jest popularną praktyką w krajach azjatyckich. Tak przygotowany kurczak staje się niebywale miękki i chrupiący, a skrobia tworzy na jego powierzchni apetyczną i chrupiącą powłokę.
- Soda oczyszczona doskonale nadaje się również do jagnięciny i dziczyzny, bowiem pomaga nie tylko zmiękczyć mięso, ale także usunąć ich specyficzny zapach. Mięso powinno być zamoczone na noc w zalewie z dwóch litrów wody oraz łyżeczki sody, a przed obróbką należy je osuszyć.