Sprytny patent. Już nigdy nie zjesz suchego i twardego mięsa

Choć wiadomo, że mięso najlepiej kupować u sprawdzonych sprzedawców lub lokalnych sklepach to jednak czasami zdarzają się wpadki. Często dopiero w domu, gdy już robimy obiad, okazuje się, że mięso jest twarde i suche... Na szczęście jest sposób, który pomoże rozwiązać ten problem.

Sposoby na zmiękczanie mięsa są bardzo proste. Sposoby na zmiękczanie mięsa są bardzo proste.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kupiłaś twarde i suche mięso? Możesz spróbować je uratować, jest na to kilka sposobów. Dzięki nim da się nawet rozmiękczyć wołowinę, a mięso pozostanie soczyste w środku. Warto znać te rozwiązania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Sposób jest prosty

Kiedy mięso jest twarde i suche, nawet kiedy zostanie odpowiednio przygotowane, jego smak nie będzie nawet zadowalający. Na to ma wpływ jakość mięsa. Dlatego, zanim zaczniesz przygotowywać z niego zaplanowane dania, warto je zmiękczyć. Jest na to szybki i łatwy sposób, wystarczy użyć sody. Dzięki niej niezależnie od sposobu przygotowania – smażenia, pieczenia, grillowania, czy gotowania – mięso będzie miało idealną konsystencję. Nie trzeba się też obawiać smaku, bo soda na niego nie ma wpływu.

Praktyczne wskazówki

  • Sodę można stosować do każdego rodzaju mięsa, bez względu na to, jaką obróbkę termiczną planujemy. Podczas gotowania, wystarczy dodać trochę sody do wody, trzymając się proporcji pół łyżeczki na litr.
  • Jeśli planujemy smażenie, mięso należy pokroić, natrzeć sodą i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie mięso trzeba dokładnie przepłukać, osuszyć, przyprawić i usmażyć. Dzięki temu zachowa ono soczyste wnętrze.
  • Kurczaka można zamarynować w mieszance sosu sojowego, czosnku i sody ze skrobią ziemniaczaną, co jest popularną praktyką w krajach azjatyckich. Tak przygotowany kurczak staje się niebywale miękki i chrupiący, a skrobia tworzy na jego powierzchni apetyczną i chrupiącą powłokę.
  • Soda oczyszczona doskonale nadaje się również do jagnięciny i dziczyzny, bowiem pomaga nie tylko zmiękczyć mięso, ale także usunąć ich specyficzny zapach. Mięso powinno być zamoczone na noc w zalewie z dwóch litrów wody oraz łyżeczki sody, a przed obróbką należy je osuszyć.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników