Sprzedawczyni zachwalała, klienci unikali. To zapomniane mięso świetnie sprawdzi się na obiad
Wśród najchętniej wybieranych mięs zdecydowanie królują filety z kurczaka. Podczas wizyty w sklepie mięsnym warto się jednak rozejrzeć, bo mięs wartych uwagi jest znacznie więcej. Część z nich niesłusznie odeszła w zapomnienie i czeka wciąż na powrót swojej popularności.
Podczas jednej z wizyt w sklepie mięsnym zastanawiałam się nad tym, co wybrać na obiad. Obserwująca mnie ekspedientka postanowiła ułatwić mi to zadanie i wspomniała, że ma piękne, dorodne policzki wieprzowe, które znakomicie smakować będą po duszeniu w sosie własnym. Wspomniała, że niestety klienci rzadko decydują się na ten rodzaj mięsa, sięgając po popularniejsze części.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników
Policzki wieprzowe - jak przygotować?
Policzki wieprzowe to delikatne i smaczne mięso, które niesłusznie pomijane jest podczas zakupów. Chociaż wydają się być twarde i chude, po długim duszeniu stają się miękkie, delikatne i rozpływają się w ustach. Dzięki dużej zawartości kolagenu stają się nieco kleiste. Świetnie smakują duszone w sosie własnym lub z dodatkiem czerwonego wina, które znakomicie pasuje do wieprzowiny.
Policzki wieprzowe w sosie własnym
Sprzedawczyni w sklepie mięsnym podpowiedziała mi, jak zrobić poliki wieprzowe w sosie własnym. Ten przepis to obiadowa petarda - mięso jest mięciutkie, a powstały przy duszeniu sos świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem lub kaszą. To smaczna odmiana od klasycznych gulaszów.
Składniki:
- 500 g policzków wieprzowych,
- 250 ml gorącej wody,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 duża marchewka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
- Policzki wieprzowe umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką tak, aby dobrze pokryła powierzchnię mięsa.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć policzki. Smaż je na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony, aż będą złociste.
- Dodaj do mięsa liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i cebulę. Posól i popieprz do smaku. Smaż warzywa z mięsem przez kilka minut.
- Zalej całość gorącą wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do miękkości, czyli około 1,5-2 godzin.
Gotowe policzki w sosie własnym udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!