Sprzedawczyni zachwalała, klienci unikali. To zapomniane mięso świetnie sprawdzi się na obiad

Wśród najchętniej wybieranych mięs zdecydowanie królują filety z kurczaka. Podczas wizyty w sklepie mięsnym warto się jednak rozejrzeć, bo mięs wartych uwagi jest znacznie więcej. Część z nich niesłusznie odeszła w zapomnienie i czeka wciąż na powrót swojej popularności.

Poliki wieprzowe - PysznościPoliki wieprzowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nandi Estévez
Ewa Malinowska

Podczas jednej z wizyt w sklepie mięsnym zastanawiałam się nad tym, co wybrać na obiad. Obserwująca mnie ekspedientka postanowiła ułatwić mi to zadanie i wspomniała, że ma piękne, dorodne policzki wieprzowe, które znakomicie smakować będą po duszeniu w sosie własnym. Wspomniała, że niestety klienci rzadko decydują się na ten rodzaj mięsa, sięgając po popularniejsze części.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Policzki wieprzowe - jak przygotować?

Policzki wieprzowe to delikatne i smaczne mięso, które niesłusznie pomijane jest podczas zakupów. Chociaż wydają się być twarde i chude, po długim duszeniu stają się miękkie, delikatne i rozpływają się w ustach. Dzięki dużej zawartości kolagenu stają się nieco kleiste. Świetnie smakują duszone w sosie własnym lub z dodatkiem czerwonego wina, które znakomicie pasuje do wieprzowiny.

Poliki wieprzowe z ziemniakami
Poliki wieprzowe z ziemniakami © Getty Images | Studioimagen73

Policzki wieprzowe w sosie własnym

Sprzedawczyni w sklepie mięsnym podpowiedziała mi, jak zrobić poliki wieprzowe w sosie własnym. Ten przepis to obiadowa petarda - mięso jest mięciutkie, a powstały przy duszeniu sos świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem lub kaszą. To smaczna odmiana od klasycznych gulaszów.

Składniki:

  • 500 g policzków wieprzowych,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
  2. Policzki wieprzowe umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką tak, aby dobrze pokryła powierzchnię mięsa.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć policzki. Smaż je na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony, aż będą złociste.
  4. Dodaj do mięsa liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i cebulę. Posól i popieprz do smaku. Smaż warzywa z mięsem przez kilka minut.
  5. Zalej całość gorącą wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do miękkości, czyli około 1,5-2 godzin.

Gotowe policzki w sosie własnym udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik