PrzepisDania mięsneSprzedawczyni zachwalała, klienci unikali. To zapomniane mięso świetnie sprawdzi się na obiad

Sprzedawczyni zachwalała, klienci unikali. To zapomniane mięso świetnie sprawdzi się na obiad

Poliki wieprzowe - Pyszności
Poliki wieprzowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nandi Estévez

11.07.2024 11:24, aktual.: 15.07.2024 13:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wśród najchętniej wybieranych mięs zdecydowanie królują filety z kurczaka. Podczas wizyty w sklepie mięsnym warto się jednak rozejrzeć, bo mięs wartych uwagi jest znacznie więcej. Część z nich niesłusznie odeszła w zapomnienie i czeka wciąż na powrót swojej popularności.

Podczas jednej z wizyt w sklepie mięsnym zastanawiałam się nad tym, co wybrać na obiad. Obserwująca mnie ekspedientka postanowiła ułatwić mi to zadanie i wspomniała, że ma piękne, dorodne policzki wieprzowe, które znakomicie smakować będą po duszeniu w sosie własnym. Wspomniała, że niestety klienci rzadko decydują się na ten rodzaj mięsa, sięgając po popularniejsze części.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Policzki wieprzowe - jak przygotować?

Policzki wieprzowe to delikatne i smaczne mięso, które niesłusznie pomijane jest podczas zakupów. Chociaż wydają się być twarde i chude, po długim duszeniu stają się miękkie, delikatne i rozpływają się w ustach. Dzięki dużej zawartości kolagenu stają się nieco kleiste. Świetnie smakują duszone w sosie własnym lub z dodatkiem czerwonego wina, które znakomicie pasuje do wieprzowiny.

Poliki wieprzowe z ziemniakami
Poliki wieprzowe z ziemniakami© Getty Images | Studioimagen73

Policzki wieprzowe w sosie własnym

Sprzedawczyni w sklepie mięsnym podpowiedziała mi, jak zrobić poliki wieprzowe w sosie własnym. Ten przepis to obiadowa petarda - mięso jest mięciutkie, a powstały przy duszeniu sos świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem lub kaszą. To smaczna odmiana od klasycznych gulaszów.

Składniki:

  • 500 g policzków wieprzowych,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
  2. Policzki wieprzowe umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką tak, aby dobrze pokryła powierzchnię mięsa.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć policzki. Smaż je na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony, aż będą złociste.
  4. Dodaj do mięsa liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i cebulę. Posól i popieprz do smaku. Smaż warzywa z mięsem przez kilka minut.
  5. Zalej całość gorącą wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do miękkości, czyli około 1,5-2 godzin.

Gotowe policzki w sosie własnym udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także