Sprzedawczyni zachwalała, klienci unikali. To zapomniane mięso świetnie sprawdzi się na obiad

Wśród najchętniej wybieranych mięs zdecydowanie królują filety z kurczaka. Podczas wizyty w sklepie mięsnym warto się jednak rozejrzeć, bo mięs wartych uwagi jest znacznie więcej. Część z nich niesłusznie odeszła w zapomnienie i czeka wciąż na powrót swojej popularności.

Poliki wieprzowe - PysznościPoliki wieprzowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nandi Estévez
Ewa Malinowska

Podczas jednej z wizyt w sklepie mięsnym zastanawiałam się nad tym, co wybrać na obiad. Obserwująca mnie ekspedientka postanowiła ułatwić mi to zadanie i wspomniała, że ma piękne, dorodne policzki wieprzowe, które znakomicie smakować będą po duszeniu w sosie własnym. Wspomniała, że niestety klienci rzadko decydują się na ten rodzaj mięsa, sięgając po popularniejsze części.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Policzki wieprzowe - jak przygotować?

Policzki wieprzowe to delikatne i smaczne mięso, które niesłusznie pomijane jest podczas zakupów. Chociaż wydają się być twarde i chude, po długim duszeniu stają się miękkie, delikatne i rozpływają się w ustach. Dzięki dużej zawartości kolagenu stają się nieco kleiste. Świetnie smakują duszone w sosie własnym lub z dodatkiem czerwonego wina, które znakomicie pasuje do wieprzowiny.

Poliki wieprzowe z ziemniakami
Poliki wieprzowe z ziemniakami © Getty Images | Studioimagen73

Policzki wieprzowe w sosie własnym

Sprzedawczyni w sklepie mięsnym podpowiedziała mi, jak zrobić poliki wieprzowe w sosie własnym. Ten przepis to obiadowa petarda - mięso jest mięciutkie, a powstały przy duszeniu sos świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem lub kaszą. To smaczna odmiana od klasycznych gulaszów.

Składniki:

  • 500 g policzków wieprzowych,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
  2. Policzki wieprzowe umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką tak, aby dobrze pokryła powierzchnię mięsa.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć policzki. Smaż je na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony, aż będą złociste.
  4. Dodaj do mięsa liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i cebulę. Posól i popieprz do smaku. Smaż warzywa z mięsem przez kilka minut.
  5. Zalej całość gorącą wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do miękkości, czyli około 1,5-2 godzin.

Gotowe policzki w sosie własnym udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇