Sprzedawczyni zachwalała, klienci unikali. To zapomniane mięso świetnie sprawdzi się na obiad
Wśród najchętniej wybieranych mięs zdecydowanie królują filety z kurczaka. Podczas wizyty w sklepie mięsnym warto się jednak rozejrzeć, bo mięs wartych uwagi jest znacznie więcej. Część z nich niesłusznie odeszła w zapomnienie i czeka wciąż na powrót swojej popularności.
11.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:19
Podczas jednej z wizyt w sklepie mięsnym zastanawiałam się nad tym, co wybrać na obiad. Obserwująca mnie ekspedientka postanowiła ułatwić mi to zadanie i wspomniała, że ma piękne, dorodne policzki wieprzowe, które znakomicie smakować będą po duszeniu w sosie własnym. Wspomniała, że niestety klienci rzadko decydują się na ten rodzaj mięsa, sięgając po popularniejsze części.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Policzki wieprzowe - jak przygotować?
Policzki wieprzowe to delikatne i smaczne mięso, które niesłusznie pomijane jest podczas zakupów. Chociaż wydają się być twarde i chude, po długim duszeniu stają się miękkie, delikatne i rozpływają się w ustach. Dzięki dużej zawartości kolagenu stają się nieco kleiste. Świetnie smakują duszone w sosie własnym lub z dodatkiem czerwonego wina, które znakomicie pasuje do wieprzowiny.
Policzki wieprzowe w sosie własnym
Sprzedawczyni w sklepie mięsnym podpowiedziała mi, jak zrobić poliki wieprzowe w sosie własnym. Ten przepis to obiadowa petarda - mięso jest mięciutkie, a powstały przy duszeniu sos świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem lub kaszą. To smaczna odmiana od klasycznych gulaszów.
Składniki:
- 500 g policzków wieprzowych,
- 250 ml gorącej wody,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 duża marchewka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
- Policzki wieprzowe umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką tak, aby dobrze pokryła powierzchnię mięsa.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć policzki. Smaż je na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony, aż będą złociste.
- Dodaj do mięsa liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i cebulę. Posól i popieprz do smaku. Smaż warzywa z mięsem przez kilka minut.
- Zalej całość gorącą wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do miękkości, czyli około 1,5-2 godzin.
Gotowe policzki w sosie własnym udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!