Żaden sos nie pasuje bardziej do łososia. To danie pokochają wszyscy fani tej ryby
Delikatne mięso łososia zalane aksamitnym sosem to danie z kategorii "comfort food", którego kubki smakowe nie zapominają do końca życia. Pytanie brzmi: jaki sos najbardziej pasuje do tej zdrowej ryby? Koperkowy? Teriyaki? Według nas lepiej sprawdzi się tu coś innego.
11.07.2024 09:52
Lekarze i dietetycy nieustannie powtarzają, by ryby morskie stanowiły regularny element naszego menu. W kategorii właściwości prozdrowotnych (a także smaku — jak najbardziej) jednym z najlepszych możliwych wyborów jest łosoś. Zanim jednak zdecydujemy się go kupić, warto wiedzieć, jak odróżniać łososia dzikiego od tego, który przyjechał do sklepu prosto z hodowli. Różnica między nimi jest olbrzymia. Ten pierwszy uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb świata, a drugi — za jeden z najbardziej toksycznych produktów całego globu!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy już "dobierzemy się" do dobrej jakości łososia, nadchodzi czas jego przygotowania. Aksamitna konsystencja i rozpływające się w ustach mięso to jedno. Drugie to natomiast dodatki, które są w tym kontekście równie ważne. Łososia często serwuje się w sosie koperkowym lub teriyaki — azjatyckiej mieszance na bazie sosu sojowego. Według nas warto pokusić się o przygotowanie innego sosu; takiego, w którym główną rolę odgrywa cytryna.
Na pewno wiesz, że ryby często podaje się właśnie z plastrem cytryny. Ma to konkretne zastosowanie — zobojętnienie zapachu amin, czyli związku chemicznego wytwarzającego się po ubiciu ryby, który charakteryzuje zapach zbliżony pod pewnym względem do zapachu amoniaku. Dzięki przygotowaniu sosu z cytryny zyskujemy więc podwójnie, i to za jednym zamachem!
Łosoś w sosie cytrynowym
Składniki:
- 2 filety z łososia,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża cytryna,
- sól, pieprz,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Filety z łososia pozbawione ości delikatnie natrzyj solą i pieprzem. Następnie ułóż je na folii aluminiowej (natłuść ją niewielką ilością oliwy) i zawiń ją. Włóż ryby do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Niech spędzą tam około 30 minut.
- W międzyczasie zabierz się za przygotowanie sosu. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż na nim przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj sok z jednej cytryny i wlej śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj kilka minut.
- Upieczonego łososia rozwiń z folii i usuń skórę. Podawaj polanego sosem cytrynowym i posypanego posiekaną natką pietruszki. Smacznego!