Żaden sos nie pasuje bardziej do łososia. To danie pokochają wszyscy fani tej ryby

Łosoś - najlepiej smakuje w tym aksamitnym sosie
Łosoś - najlepiej smakuje w tym aksamitnym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maresol

11.07.2024 09:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Delikatne mięso łososia zalane aksamitnym sosem to danie z kategorii "comfort food", którego kubki smakowe nie zapominają do końca życia. Pytanie brzmi: jaki sos najbardziej pasuje do tej zdrowej ryby? Koperkowy? Teriyaki? Według nas lepiej sprawdzi się tu coś innego.

Lekarze i dietetycy nieustannie powtarzają, by ryby morskie stanowiły regularny element naszego menu. W kategorii właściwości prozdrowotnych (a także smaku — jak najbardziej) jednym z najlepszych możliwych wyborów jest łosoś. Zanim jednak zdecydujemy się go kupić, warto wiedzieć, jak odróżniać łososia dzikiego od tego, który przyjechał do sklepu prosto z hodowli. Różnica między nimi jest olbrzymia. Ten pierwszy uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb świata, a drugi — za jeden z najbardziej toksycznych produktów całego globu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy już "dobierzemy się" do dobrej jakości łososia, nadchodzi czas jego przygotowania. Aksamitna konsystencja i rozpływające się w ustach mięso to jedno. Drugie to natomiast dodatki, które są w tym kontekście równie ważne. Łososia często serwuje się w sosie koperkowym lub teriyaki — azjatyckiej mieszance na bazie sosu sojowego. Według nas warto pokusić się o przygotowanie innego sosu; takiego, w którym główną rolę odgrywa cytryna.

Na pewno wiesz, że ryby często podaje się właśnie z plastrem cytryny. Ma to konkretne zastosowanie — zobojętnienie zapachu amin, czyli związku chemicznego wytwarzającego się po ubiciu ryby, który charakteryzuje zapach zbliżony pod pewnym względem do zapachu amoniaku. Dzięki przygotowaniu sosu z cytryny zyskujemy więc podwójnie, i to za jednym zamachem!

Łosoś w sosie cytrynowym

Składniki:

  • 2 filety z łososia,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cytryna,
  • sól, pieprz,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • natka pietruszki.
Łosoś w sosie cytrynowym - pomysł na udany obiad
Łosoś w sosie cytrynowym - pomysł na udany obiad© Canva | Piyato

Sposób przygotowania:

  1. Filety z łososia pozbawione ości delikatnie natrzyj solą i pieprzem. Następnie ułóż je na folii aluminiowej (natłuść ją niewielką ilością oliwy) i zawiń ją. Włóż ryby do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Niech spędzą tam około 30 minut.
  2. W międzyczasie zabierz się za przygotowanie sosu. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż na nim przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj sok z jednej cytryny i wlej śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj kilka minut.
  3. Upieczonego łososia rozwiń z folii i usuń skórę. Podawaj polanego sosem cytrynowym i posypanego posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także