Te potrawy sprawiają, że włosy zaczynają wypadać. Zmień swoje przyzwyczajenia albo przyzwyczaj się do zatkanego odpływu
Gęste, trwałe i idealnie lśniące. Komu nie marzą się takie włosy — i to jak najdłużej? Niestety często nie jest nam dane doświadczyć tej przyjemności, a, jak się okazuje, przyczyn tego zjawiska należy dopatrywać się nie tylko w genach, ale także w diecie. To, co jemy, ma olbrzymi wpływ na nasze włosy!
11.07.2024 | aktual.: 11.07.2024 11:46
Przyczyn wypadania włosów jest bardzo wiele. Stres, przemęczenie, dziedziczenie genowe — to zaledwie wstęp do badania tego problemu. W niektórych przypadkach nie obędzie się bez wizyty u specjalisty z tej dziedziny, czyli trychologa. Warto jednak wiedzieć, że czasami możemy polepszyć kondycję naszych włosów dość prostym zabiegiem: zmianą diety. Wyeliminowanie z niej głównych "szkodników" dla włosów i zastąpienie ich produktami, które na tej płaszczyźnie wykazują wiele korzyści, to dobre rozwiązanie, którym warto się zainteresować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dieta a wypadanie włosów
Dlaczego to, co jemy, ma taki duży wpływ na kondycję włosów? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, warto wrócić do kwestii podstawowej, a mianowicie tego, z czego właściwie włosy są stworzone. Okazuje się, że nasza fryzura to przede wszystkim proteiny, które stanowią aż 80 proc. składu włosów, a także składniki mineralne, lipidy i woda. Niedobór każdego z tych elementów sprawi, że włosy stają się rzadsze i łamliwe, co da się zauważyć podczas każdej kąpieli.
To właśnie dlatego dieta obfitująca w pełnowartościowe białko to podstawa zdrowych i gęstych włosów. Warto również zadbać o to, by w pokarmach znalazły się składniki takie jak witamina A, D i B, cynk, miedź, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe i biotyna. W tym kontekście lekarze najczęściej wymieniają nabiał, ryby morskie, rośliny strączkowe, kasze, buraki i mięso: wołowinę, jagnięcinę i drób.
Jesz te produkty? Spodziewaj się wypadania włosów
Poza tym, co warto jeść dla lepszej kondycji włosów, warto też wspomnieć o pokarmach, które potwornie źle wpływają na ich stan. To konkretne dania i produkty, po które niestety wielu z nas sięga bardzo często. Specjaliści apelują, by zwracać uwagę przede wszystkim na żywność wysoko przetworzoną i wszystko, co zawiera środki konserwujące, sztuczne barwniki i spulchniacze.
Negatywny wpływ na kondycję włosów wykazują też produkty, które stanowią codzienny element diety wielu z nas. Chodzi tu o cukier, sól, białe pieczywo oraz kawę i mocną herbatę w dużych ilościach. Pamiętajmy jednak, że nie tylko dieta stanowi o problemie wypadających włosów. Raz jeszcze powtarzamy: czasami warto udać się w tej sprawie do lekarza specjalisty, który nie tylko dokona dokładnego badania, ale również doradzi nam w kwestii zmiany jadłospisu!