PoradyTe potrawy sprawiają, że włosy zaczynają wypadać. Zmień swoje przyzwyczajenia albo przyzwyczaj się do zatkanego odpływu

Te potrawy sprawiają, że włosy zaczynają wypadać. Zmień swoje przyzwyczajenia albo przyzwyczaj się do zatkanego odpływu

Dieta a wypadanie włosów. To, co jemy, ma znaczenie
Dieta a wypadanie włosów. To, co jemy, ma znaczenie
Źródło zdjęć: © Canva | Doucefleur, andri wahyudi

11.07.2024 07:58, aktual.: 11.07.2024 11:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gęste, trwałe i idealnie lśniące. Komu nie marzą się takie włosy — i to jak najdłużej? Niestety często nie jest nam dane doświadczyć tej przyjemności, a, jak się okazuje, przyczyn tego zjawiska należy dopatrywać się nie tylko w genach, ale także w diecie. To, co jemy, ma olbrzymi wpływ na nasze włosy!

Przyczyn wypadania włosów jest bardzo wiele. Stres, przemęczenie, dziedziczenie genowe — to zaledwie wstęp do badania tego problemu. W niektórych przypadkach nie obędzie się bez wizyty u specjalisty z tej dziedziny, czyli trychologa. Warto jednak wiedzieć, że czasami możemy polepszyć kondycję naszych włosów dość prostym zabiegiem: zmianą diety. Wyeliminowanie z niej głównych "szkodników" dla włosów i zastąpienie ich produktami, które na tej płaszczyźnie wykazują wiele korzyści, to dobre rozwiązanie, którym warto się zainteresować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dieta a wypadanie włosów

Dlaczego to, co jemy, ma taki duży wpływ na kondycję włosów? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, warto wrócić do kwestii podstawowej, a mianowicie tego, z czego właściwie włosy są stworzone. Okazuje się, że nasza fryzura to przede wszystkim proteiny, które stanowią aż 80 proc. składu włosów, a także składniki mineralne, lipidy i woda. Niedobór każdego z tych elementów sprawi, że włosy stają się rzadsze i łamliwe, co da się zauważyć podczas każdej kąpieli.

To właśnie dlatego dieta obfitująca w pełnowartościowe białko to podstawa zdrowych i gęstych włosów. Warto również zadbać o to, by w pokarmach znalazły się składniki takie jak witamina A, D i B, cynk, miedź, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe i biotyna. W tym kontekście lekarze najczęściej wymieniają nabiał, ryby morskie, rośliny strączkowe, kasze, buraki i mięso: wołowinę, jagnięcinę i drób.

Dieta uboga w pełnowartościowe białko sprawia, że włosy wypadają i stają się łamliwe
Dieta uboga w pełnowartościowe białko sprawia, że włosy wypadają i stają się łamliwe© Canva | Arlette Lopez

Jesz te produkty? Spodziewaj się wypadania włosów

Poza tym, co warto jeść dla lepszej kondycji włosów, warto też wspomnieć o pokarmach, które potwornie źle wpływają na ich stan. To konkretne dania i produkty, po które niestety wielu z nas sięga bardzo często. Specjaliści apelują, by zwracać uwagę przede wszystkim na żywność wysoko przetworzoną i wszystko, co zawiera środki konserwujące, sztuczne barwniki i spulchniacze.

Negatywny wpływ na kondycję włosów wykazują też produkty, które stanowią codzienny element diety wielu z nas. Chodzi tu o cukier, sól, białe pieczywo oraz kawę i mocną herbatę w dużych ilościach. Pamiętajmy jednak, że nie tylko dieta stanowi o problemie wypadających włosów. Raz jeszcze powtarzamy: czasami warto udać się w tej sprawie do lekarza specjalisty, który nie tylko dokona dokładnego badania, ale również doradzi nam w kwestii zmiany jadłospisu!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także