Steczkowska piecze perfekcyjną bezę. Zdradziła swój sprawdzony przepis
Idealna beza jest chrupiąca i słodka. Doskonale wie o tym Magda Steczkowska, która pieczenie tego deseru opanowała do perfekcji. W sieci podzieliła się sprawdzonym przepisem, który jest prostą drogą do słodkiego sukcesu.
Beza to nie tylko kultowa Pavlova. Pojawia się często jako jedna z warstw ciast i tortów, zwieńcza tarty, a i nie brakuje miłośników chrupania jej bez żadnych dodatków. Wiele osób uważa, że jej przygotowanie jest trudne. Wystarczy jednak sprawdzony przepis i odrobina cierpliwości, by móc cieszyć się pysznym deserem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło
Beza Magdy Steczkowskiej
Magda Steczkowska, znana piosenkarka, udowadnia, że życie gwiazdy to nie tylko blichtr i występy na scenie. Na swoich profilach w mediach społecznościowych dzieli się kadrami z codziennego życia i sprawdzonymi przepisami na potrawy, którymi zajada się również jej rodzina. Tym razem wokalistka podzieliła się tym, jak przygotować bezę idealną.
"Przerobiłam wiele różnych przepisów, ale dopiero ten sprawił, że beza mi już niestraszna" - napisała gwiazda w swoim poście.
Kluczem do słodkiego sukcesu jest tutaj odpowiednia proporcja białek i cukru. Na jedno białko przypada 50 g cukru. Tutaj nie ma miejscu na dietetyczne ograniczenia - beza musi być słodka. A co zrobić z żółtkami Na przykład kogel-mogel!
Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, by białka były w temperaturze pokojowej. Białka jajek zawierają białka, które w temperaturze pokojowej są bardziej elastyczne i lepiej się łączą z powietrzem podczas ubijania. Dzięki temu piana będzie stabilna i puszysta. Potem wystarczy uzbroić się w cierpliwość.
"Ubijamy najpierw same białka, a kiedy już będą sztywne, dodajemy po łyżeczce cukru. Cierpliwość jest tu najważniejsza! Łyżeczka i ubijamy, łyżeczka i ubijamy i tak aż się cukier skończy" - radzi Magda Steczkowska.
Ubite białka z cukrem należy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie bezę wstawia się do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecze minimum 30 minut. Ostateczny czas pieczenia zależy od ilości bezy i możliwości piekarnika. Gotowa beza na górze będzie twarda.
Magda Steczkowska poleca posypać bezę migdałami. Nie pozostaje już nic innego, jak chrupanie. Smacznego!