Ciasto mleczna kraina to hit. Zrobisz je z 3 składników, bez włączania piekarnika

Masz ochotę na coś słodkiego, ale brakuje ci czasu na przygotowanie deseru? Właśnie w takich sytuacjach ten przepis sprawdza się idealnie. Ciasto mleczna kraina jest gotowe w mig i z zaledwie kilku składników.

Do przygotowania mlecznej krainy wystarczy kilka składnikówDo przygotowania mlecznej krainy wystarczy kilka składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Szybkie ciasto z kremem. Brzmi jak żart? Taki deser od razu kojarzy się z tym, że trzeba upiec biszkopt, a potem przygotować krem, co zajmuje dużo czasu. W przypadku mlecznej krainy jest inaczej. Wystarczy kilka składników, a najdłużej trwa samo schładzanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Pomysł na szybki deser

Mleczna kraina to deser ekspresowy, bo wykorzystuje się do niego herbatniki. Przekłada się je słodkim kremem, który świetnie je nasączy. Można do tego wykorzystać gotowy kajmak z puszki lub przygotować prostą masę na bazie mleka skondensowanego. Ten produkt często mamy w kuchennej szafce, bo ma długi termin przydatności do spożycia. Nadaje się do kawy po wietnamsku, a także do wielu ciast, zwłaszcza sernika. Na jego bazie powstaje też masa do deseru mleczna kraina.

Nie musisz go nawet ubijać

Mleko skondensowane powstaje poprzez odparowanie znacznej ilości wody z mleka krowiego, co pozwala na uzyskanie gęstej, słodkiej masy. Dzięki procesowi zagęszczania, jego wartość kaloryczna znacznie wzrasta, ale jednocześnie koncentrują się w nim białka i składniki odżywcze, takie jak witamina B12 i wapń. Takie mleko szybko się ubija, a jeśli masz mniej czasu po prostu posmaruj nim herbatniki. Kiedy chcesz urozmaicić smak deseru, dodaj jedną warstwę dżemu. Idealny będzie porzeczkowy, bo kontrastuje z mlecznym posmakiem.

Ciasto mleczna kraina

Składniki:

  • 500 g herbatników, można wybrać korzenne,
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki, opcjonalnie.

Do dekoracji:

  • 4 łyżki prażonych płatków migdałowych,
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów,
  • łyżka pokruszonych herbatników.

Sposób przygotowania:

  1. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Mleko skondensowane lekko ubij mikserem. Powinna powstać gęsta, puszysta masa.
  3. W przygotowanej formie ułóż herbatniki i rozsmaruj na nich cienką warstwę dżemu. Następnie układaj kolejne warstwy, używając mlecznej masy i ciastek.
  4. Wierzch udekoruj cienką warstwą kremu, a potem posyp go uprażonymi płatkami migdałowymi, orzechami lub pokruszonymi herbatnikami.
  5. Przykryj deser folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej