Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Schab nadziewany suszonymi owocami to jeden z lepszych świątecznych przepisów. Odegra główną rolę podczas bożonarodzeniowego obiadu i sprawdzi się również na zimno jako dodatek do sałatki jarzynowej. Wyjdzie miękki i soczysty, gdy zadbasz o odpowiednią temperaturę w piekarniku.
Pieczony schab nabierze świątecznego charakteru za sprawą kilku aromatycznych dodatków. Nie ograniczaj się do suszonej śliwki, postaw na miks kolorowych owoców, a jeśli masz ochotę przełamać słodkie nadzienie słonym akcentem, do środka wrzuć jeszcze pistacje lub orzechy włoskie. Masz ochotę na schab po staropolsku? Nadziej mięso suszonymi grzybami, a przed pieczeniem natrzyj majerankiem.
Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu
Chociaż nie jest to jedyny czynnik, który odpowiada za soczystość mięsa, odpowiednia temperatura w piekarniku może przesądzić o kulinarnym sukcesie lub porażce. Najlepsze efekty uzyskasz, ustawiając piekarnik na 180 stopni Celsjusza bez włączonego termoobiegu. Jeśli chodzi o czas pieczenia, stosuj prosty przelicznik – na każdy kilogram mięsa licz 60 minut. W ten sposób uzyskasz dobrze wypieczone, a jednocześnie bardzo soczyste mięso.
Niektórzy zaczynają pieczenie schabu od 200 stopni Celsjusza, by na powierzchni mięsa utworzyła się apetyczna skórka. Wtedy po pierwszych 20 minutach trzeba zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Mięso możesz też obsmażyć na patelni, a potem umieścić w piekarniku. Innym sposobem jest dłuższe pieczenie w niższej temperaturze 140–150 stopni Celsjusza, co zapewnia większą kruchość i delikatność. Jeśli zdecydujesz się na taką metodę, zaopatrz się w termometr kuchenny, który podpowie ci, kiedy wyjąć mięso – temperatura w środku powinna wynosić od 63 do 68 stopni Celsjusza.
Przepis na świąteczny schab z suszonymi owocami
Mięso wyjdzie o wiele bardziej soczyste, gdy przygotowania zaczniesz dzień wcześniej od namoczenia w solance. Następnego dnia przepłucz schab i nadziej mieszanką suszonych owoców. Wyjdzie tak miękki i pełen smaku, że cała rodzina będzie cię prosić o przepis.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- solanka: 2 łyżki soli na 1 litr wody,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 100 g suszonych śliwek,
- 100 g suszonych moreli,
- 100 g suszonej żurawiny,
- świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso zalej solanką z dodatkiem liści laurowych i ziaren czarnego pieprzu. Przykryj pokrywką i wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjmij mięso, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Suszone owoce zalej gorącą wodą i odstaw na 30–60 minut.
- Następnie w środek mięsa wbij ostry nóź i nadziej schab namoczonymi owocami (nie wylewaj wody).
- Wysmaruj brytfannę smalcem i połóż na nim mięso, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
- Przykryj folią aluminiową lub pokrywką od brytfanny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 90 minut.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso i polej wodą po suszonych owocach. Piecz do zarumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika pozwól mięsu odpocząć, zanim pokroisz je w plastry.