PrzepisDania główneŚwiąteczny schab z farszem

Świąteczny schab z farszem

Świąteczny schab z farszem
Pyszności

17.12.2018 17:00, aktual.: 18.12.2018 08:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak święta to i pyszny schab faszerowany ? I mamy idealną recepturę, która sprawdzi się w tej roli doskonale. Z nią każde święta będą udane ?

Składniki:

Schab i dodatki

  1. 1 kg schab
  2. 2 szczypty sól
  3. 2 szczypty pieprz
  4. 3 gałązki rozmaryn
  5. 4-5 szt. jabłka
  6. 2 łyżki oliwa z oliwek
  7. 1/2 szkl. bulion drobiowy

Nadzienie

  1. 40 g suszone borowiki
  2. 80 g suszone jabłka
  3. 400 g mielona wieprzowina
  4. 2 łyżeczki sól
  5. 2 łyżki masło
  6. 1 szt. cebula
  7. 2 ząbki czosnek
  8. 1 łyżeczka tymianek suszony
  9. 1 łyżeczka rozmaryn suszony
  10. 40 ml koniak opcjonalnie
  11. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przesyp suszone grzyby i jabłka do dwóch misek. Dodaj gorącą wodę i odstaw na 20 minut.

Obraz

2. Po tym czasie połącz na patelni: cebulę, przygotowane wcześniej i pokrojone drobno jabłka i grzyby, czosnek, tymianek, rozmaryn, pieprz oraz sól.

Obraz

3. Następnie dodaj wodę z grzybów oraz koniak.

Obraz

4. Powstałą mieszankę wymieszaj z mięsem mielonym. Następnie rozłóż na rozbitym schabie i zwiń w roladę.

Obraz

5. Zabezpiecz przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Następnie wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Po godzinie dodaj do schabu jabłka i piecz przez kolejne 20 minut.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także