Sypię zamiast płatków owsianych. Do zlewu trafiają same puste miski

Wśród śniadaniowych klasyków często gości owsianka. Przygotować ją można z płatków górskich lub błyskawicznych. Ja jednak stawiam na zupełnie inną bazę do porannej, rozgrzewającej zupy.

Płatki ryżowe świetnie sprawdzą się na śniadaniePłatki ryżowe świetnie sprawdzą się na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Płatki ryżowe ustępują popularnością jaglanym, owsianym i kukurydzianym, ale zdecydowanie warto dać im szansę. Zjedzona na śniadanie dostarczą energii na cały poranek i na długo uciszą grające marsza kiszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowy deser na bazie kaki. Przepis, który rozpala zmysły

Postaw na płatki ryżowe

Płatki ryżowe to nie tylko smaczna alternatywa dla owsianki, ale także produkt o wielu zdrowotnych właściwościach, które mogą wspierać organizm na różnych płaszczyznach. W niepozornych, białych płatkach skrywają się bowiem witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, potas i fosfor. Choć nie zawierają ich tak dużo jak niektóre inne zboża, są wciąż dobrym źródłem.

płatki ryżowe
płatki ryżowe © Adobe Stock | JIRI HERA

Płatki ryżowe wykazują działanie korzystne dla zdrowia dzięki ich lekkostrawności i niskiej zawartości glutenu. Mogą być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu oraz problemy trawienne. Płatki ryżowe pozytywnie wpływają na serce, pomagając regulować poziom cholesterolu we krwi. Na dodatek nie zawierają glutenu, więc skusić się na nie mogą także osoby z alergiami pokarmowymi. Zawarte w płatkach witaminy z grupy B pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, poprawiają koncentrację i pamięć.

To również lekkostrawny posiłek, który sprawdzi się podczas problemów żołądkowych. Nie obciąży układu pokarmowego, a zawarty w nich błonnik wesprze pracę jelit i zapewni na długo uczucie sytości.

Jak zrobić płatki ryżowe?

Przygotowanie płatków ryżowych jest tak samo proste, jak zrobienie owsianki. Wystarczy chwila gotowania i można cieszyć się pożywnym posiłkiem. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i kolację.

Płatki ryżowe to fantastyczna alternatywa dla płatków owsianych.
Płatki ryżowe to fantastyczna alternatywa dla płatków owsianych. © Adobe Stock

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 40 g płatków ryżowych,
  • cukier lub miód do smaku,
  • nasiona chia,
  • świeże owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj płatki ryżowe i wsyp nieco chia.
  2. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż płatki zaczną gęstnieć.
  3. Dodaj do smaku miód, cukier lub inne słodziwo.

Gotowe płatki ryżowe przełóż do miseczki i dorzuć świeże owoce. Możesz sięgnąć też po sok malinowy, posiekane orzechy, startą gorzką czekoladę czy też aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali