WAŻNE
TERAZ

Sławosz wyszedł z kapsuły. Załoga Ax‑4 na Ziemi [RELACJA]

Sypię zamiast płatków owsianych. Do zlewu trafiają same puste miski

Wśród śniadaniowych klasyków często gości owsianka. Przygotować ją można z płatków górskich lub błyskawicznych. Ja jednak stawiam na zupełnie inną bazę do porannej, rozgrzewającej zupy.

Płatki ryżowe świetnie sprawdzą się na śniadaniePłatki ryżowe świetnie sprawdzą się na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Płatki ryżowe ustępują popularnością jaglanym, owsianym i kukurydzianym, ale zdecydowanie warto dać im szansę. Zjedzona na śniadanie dostarczą energii na cały poranek i na długo uciszą grające marsza kiszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowy deser na bazie kaki. Przepis, który rozpala zmysły

Postaw na płatki ryżowe

Płatki ryżowe to nie tylko smaczna alternatywa dla owsianki, ale także produkt o wielu zdrowotnych właściwościach, które mogą wspierać organizm na różnych płaszczyznach. W niepozornych, białych płatkach skrywają się bowiem witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, potas i fosfor. Choć nie zawierają ich tak dużo jak niektóre inne zboża, są wciąż dobrym źródłem.

płatki ryżowe
płatki ryżowe © Adobe Stock | JIRI HERA

Płatki ryżowe wykazują działanie korzystne dla zdrowia dzięki ich lekkostrawności i niskiej zawartości glutenu. Mogą być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu oraz problemy trawienne. Płatki ryżowe pozytywnie wpływają na serce, pomagając regulować poziom cholesterolu we krwi. Na dodatek nie zawierają glutenu, więc skusić się na nie mogą także osoby z alergiami pokarmowymi. Zawarte w płatkach witaminy z grupy B pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, poprawiają koncentrację i pamięć.

To również lekkostrawny posiłek, który sprawdzi się podczas problemów żołądkowych. Nie obciąży układu pokarmowego, a zawarty w nich błonnik wesprze pracę jelit i zapewni na długo uczucie sytości.

Jak zrobić płatki ryżowe?

Przygotowanie płatków ryżowych jest tak samo proste, jak zrobienie owsianki. Wystarczy chwila gotowania i można cieszyć się pożywnym posiłkiem. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i kolację.

Płatki ryżowe to fantastyczna alternatywa dla płatków owsianych.
Płatki ryżowe to fantastyczna alternatywa dla płatków owsianych. © Adobe Stock

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 40 g płatków ryżowych,
  • cukier lub miód do smaku,
  • nasiona chia,
  • świeże owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj płatki ryżowe i wsyp nieco chia.
  2. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż płatki zaczną gęstnieć.
  3. Dodaj do smaku miód, cukier lub inne słodziwo.

Gotowe płatki ryżowe przełóż do miseczki i dorzuć świeże owoce. Możesz sięgnąć też po sok malinowy, posiekane orzechy, startą gorzką czekoladę czy też aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?