Sypię zamiast płatków owsianych. Do zlewu trafiają same puste miski
Wśród śniadaniowych klasyków często gości owsianka. Przygotować ją można z płatków górskich lub błyskawicznych. Ja jednak stawiam na zupełnie inną bazę do porannej, rozgrzewającej zupy.
Płatki ryżowe ustępują popularnością jaglanym, owsianym i kukurydzianym, ale zdecydowanie warto dać im szansę. Zjedzona na śniadanie dostarczą energii na cały poranek i na długo uciszą grające marsza kiszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czekoladowy deser na bazie kaki. Przepis, który rozpala zmysły
Postaw na płatki ryżowe
Płatki ryżowe to nie tylko smaczna alternatywa dla owsianki, ale także produkt o wielu zdrowotnych właściwościach, które mogą wspierać organizm na różnych płaszczyznach. W niepozornych, białych płatkach skrywają się bowiem witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, potas i fosfor. Choć nie zawierają ich tak dużo jak niektóre inne zboża, są wciąż dobrym źródłem.
Płatki ryżowe wykazują działanie korzystne dla zdrowia dzięki ich lekkostrawności i niskiej zawartości glutenu. Mogą być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu oraz problemy trawienne. Płatki ryżowe pozytywnie wpływają na serce, pomagając regulować poziom cholesterolu we krwi. Na dodatek nie zawierają glutenu, więc skusić się na nie mogą także osoby z alergiami pokarmowymi. Zawarte w płatkach witaminy z grupy B pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, poprawiają koncentrację i pamięć.
To również lekkostrawny posiłek, który sprawdzi się podczas problemów żołądkowych. Nie obciąży układu pokarmowego, a zawarty w nich błonnik wesprze pracę jelit i zapewni na długo uczucie sytości.
Jak zrobić płatki ryżowe?
Przygotowanie płatków ryżowych jest tak samo proste, jak zrobienie owsianki. Wystarczy chwila gotowania i można cieszyć się pożywnym posiłkiem. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i kolację.
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 40 g płatków ryżowych,
- cukier lub miód do smaku,
- nasiona chia,
- świeże owoce.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej mleko, dodaj płatki ryżowe i wsyp nieco chia.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż płatki zaczną gęstnieć.
- Dodaj do smaku miód, cukier lub inne słodziwo.
Gotowe płatki ryżowe przełóż do miseczki i dorzuć świeże owoce. Możesz sięgnąć też po sok malinowy, posiekane orzechy, startą gorzką czekoladę czy też aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon. Smacznego!