Sypię zamiast płatków owsianych. Do zlewu trafiają same puste miski

Wśród śniadaniowych klasyków często gości owsianka. Przygotować ją można z płatków górskich lub błyskawicznych. Ja jednak stawiam na zupełnie inną bazę do porannej, rozgrzewającej zupy.

Płatki ryżowe świetnie sprawdzą się na śniadaniePłatki ryżowe świetnie sprawdzą się na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Płatki ryżowe ustępują popularnością jaglanym, owsianym i kukurydzianym, ale zdecydowanie warto dać im szansę. Zjedzona na śniadanie dostarczą energii na cały poranek i na długo uciszą grające marsza kiszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowy deser na bazie kaki. Przepis, który rozpala zmysły

Postaw na płatki ryżowe

Płatki ryżowe to nie tylko smaczna alternatywa dla owsianki, ale także produkt o wielu zdrowotnych właściwościach, które mogą wspierać organizm na różnych płaszczyznach. W niepozornych, białych płatkach skrywają się bowiem witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, potas i fosfor. Choć nie zawierają ich tak dużo jak niektóre inne zboża, są wciąż dobrym źródłem.

płatki ryżowe
płatki ryżowe © Adobe Stock | JIRI HERA

Płatki ryżowe wykazują działanie korzystne dla zdrowia dzięki ich lekkostrawności i niskiej zawartości glutenu. Mogą być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu oraz problemy trawienne. Płatki ryżowe pozytywnie wpływają na serce, pomagając regulować poziom cholesterolu we krwi. Na dodatek nie zawierają glutenu, więc skusić się na nie mogą także osoby z alergiami pokarmowymi. Zawarte w płatkach witaminy z grupy B pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, poprawiają koncentrację i pamięć.

To również lekkostrawny posiłek, który sprawdzi się podczas problemów żołądkowych. Nie obciąży układu pokarmowego, a zawarty w nich błonnik wesprze pracę jelit i zapewni na długo uczucie sytości.

Jak zrobić płatki ryżowe?

Przygotowanie płatków ryżowych jest tak samo proste, jak zrobienie owsianki. Wystarczy chwila gotowania i można cieszyć się pożywnym posiłkiem. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i kolację.

Płatki ryżowe to fantastyczna alternatywa dla płatków owsianych.
Płatki ryżowe to fantastyczna alternatywa dla płatków owsianych. © Adobe Stock

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 40 g płatków ryżowych,
  • cukier lub miód do smaku,
  • nasiona chia,
  • świeże owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj płatki ryżowe i wsyp nieco chia.
  2. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż płatki zaczną gęstnieć.
  3. Dodaj do smaku miód, cukier lub inne słodziwo.

Gotowe płatki ryżowe przełóż do miseczki i dorzuć świeże owoce. Możesz sięgnąć też po sok malinowy, posiekane orzechy, startą gorzką czekoladę czy też aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇