Babcia zawsze dorzucała do manny. Dzieci zajadały, aż się trzęsły uszy

Kasza manna to danie, które doskonale znamy z dawnych lat. Jej smak od razu otwiera szufladkę ze wspomnieniami z dzieciństwa. Aby smakowała jeszcze lepiej, warto dorzucić do niej dwa proste składniki.

Kasza manna na gęsto zyska dzięki dwóm dodatkomKasza manna na gęsto zyska dzięki dwóm dodatkom
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Moja babcia kaszę manną gotowała na podwieczorek, zwieńczając gotowy deser domowym sokiem malinowym. Sama kasza była jednak tak smaczna, że wszyscy zakradali się do kuchni, by podjadać ją prosto z garnka bez żadnych dodatków. Sekretem były dwa składniki: masło oraz sól. Masło dodaje delikatny, kremowy aromat, a sól wydobywała jeszcze więcej smaku z niepozornej na pierwszy rzut oka kaszy. Do tego mleko, cukier i prosty deser gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Zdrowa kasza manna

Kasza manna to przysmak, którym zajadają się pokolenia. To prosty i pożywny deser, który nie wychodzi z mody. I bardzo dobrze, bo poza wyjątkowym smakiem niesie ze sobą również sporo wartości odżywczych.

Kluski z kaszy manny sprawdzą się również do zup
Kluski z kaszy manny sprawdzą się również do zup © Adobe Stock

Kasza manna jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E, które wspierają zdrowie skóry i układ krążenia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kasza manna jest także źródłem argininy — aminokwasu wpływającego korzystnie na procesy metaboliczne, co może pomóc w leczeniu chorób takich jak cukrzyca i nadciśnienie. Jest to także świetne źródło cynku, fosforu, miedzi i żelaza.

Kasza manna na gęsto

Moja babcia kaszę manną gotowała zawsze na gęsto, dzięki czemu świetnie sprawdzała się nie tylko jako deser, ale również drugie śniadanie. Na długo uciszała burczenie w brzuchu, a chętnych do jedzenia nigdy nie brakowało.

Kasza manna  - Pyszności
Kasza manna - Pyszności © materiały prywatne

Najważniejsze są tutaj proporcje. Na 1 porcję kaszy przypadają 4 szklanki płynu. W ten sposób otrzymamy idealną konsystencję.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy manny,
  • 2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj mleko wraz z cukrem i solą.
  2. Do gorącego płynu wsyp kaszę manną.
  3. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż zgęstnieje.
  4. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

Gotową kaszę podawaj samodzielnie lub z ulubionym dodatkami. Może być to domowy sok malinowy, truskawki z kompotu, świeże owoce czy kawałki czekolady. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm