Babcia zawsze dorzucała do manny. Dzieci zajadały, aż się trzęsły uszy

Kasza manna to danie, które doskonale znamy z dawnych lat. Jej smak od razu otwiera szufladkę ze wspomnieniami z dzieciństwa. Aby smakowała jeszcze lepiej, warto dorzucić do niej dwa proste składniki.

Kasza manna na gęsto zyska dzięki dwóm dodatkomKasza manna na gęsto zyska dzięki dwóm dodatkom
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Moja babcia kaszę manną gotowała na podwieczorek, zwieńczając gotowy deser domowym sokiem malinowym. Sama kasza była jednak tak smaczna, że wszyscy zakradali się do kuchni, by podjadać ją prosto z garnka bez żadnych dodatków. Sekretem były dwa składniki: masło oraz sól. Masło dodaje delikatny, kremowy aromat, a sól wydobywała jeszcze więcej smaku z niepozornej na pierwszy rzut oka kaszy. Do tego mleko, cukier i prosty deser gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Zdrowa kasza manna

Kasza manna to przysmak, którym zajadają się pokolenia. To prosty i pożywny deser, który nie wychodzi z mody. I bardzo dobrze, bo poza wyjątkowym smakiem niesie ze sobą również sporo wartości odżywczych.

Kluski z kaszy manny sprawdzą się również do zup
Kluski z kaszy manny sprawdzą się również do zup © Adobe Stock

Kasza manna jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E, które wspierają zdrowie skóry i układ krążenia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kasza manna jest także źródłem argininy — aminokwasu wpływającego korzystnie na procesy metaboliczne, co może pomóc w leczeniu chorób takich jak cukrzyca i nadciśnienie. Jest to także świetne źródło cynku, fosforu, miedzi i żelaza.

Kasza manna na gęsto

Moja babcia kaszę manną gotowała zawsze na gęsto, dzięki czemu świetnie sprawdzała się nie tylko jako deser, ale również drugie śniadanie. Na długo uciszała burczenie w brzuchu, a chętnych do jedzenia nigdy nie brakowało.

Kasza manna  - Pyszności
Kasza manna - Pyszności © materiały prywatne

Najważniejsze są tutaj proporcje. Na 1 porcję kaszy przypadają 4 szklanki płynu. W ten sposób otrzymamy idealną konsystencję.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy manny,
  • 2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj mleko wraz z cukrem i solą.
  2. Do gorącego płynu wsyp kaszę manną.
  3. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż zgęstnieje.
  4. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

Gotową kaszę podawaj samodzielnie lub z ulubionym dodatkami. Może być to domowy sok malinowy, truskawki z kompotu, świeże owoce czy kawałki czekolady. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem