WAŻNE
TERAZ

Jakie gwarancje bezpieczeństwa dla Ukrainy? To kluczowy element ustaleń ze spotkania w Berlinie

Babcia zawsze dorzucała do manny. Dzieci zajadały, aż się trzęsły uszy

Kasza manna to danie, które doskonale znamy z dawnych lat. Jej smak od razu otwiera szufladkę ze wspomnieniami z dzieciństwa. Aby smakowała jeszcze lepiej, warto dorzucić do niej dwa proste składniki.

Kasza manna na gęsto zyska dzięki dwóm dodatkomKasza manna na gęsto zyska dzięki dwóm dodatkom
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Moja babcia kaszę manną gotowała na podwieczorek, zwieńczając gotowy deser domowym sokiem malinowym. Sama kasza była jednak tak smaczna, że wszyscy zakradali się do kuchni, by podjadać ją prosto z garnka bez żadnych dodatków. Sekretem były dwa składniki: masło oraz sól. Masło dodaje delikatny, kremowy aromat, a sól wydobywała jeszcze więcej smaku z niepozornej na pierwszy rzut oka kaszy. Do tego mleko, cukier i prosty deser gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Zdrowa kasza manna

Kasza manna to przysmak, którym zajadają się pokolenia. To prosty i pożywny deser, który nie wychodzi z mody. I bardzo dobrze, bo poza wyjątkowym smakiem niesie ze sobą również sporo wartości odżywczych.

Kluski z kaszy manny sprawdzą się również do zup
Kluski z kaszy manny sprawdzą się również do zup © Adobe Stock

Kasza manna jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E, które wspierają zdrowie skóry i układ krążenia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kasza manna jest także źródłem argininy — aminokwasu wpływającego korzystnie na procesy metaboliczne, co może pomóc w leczeniu chorób takich jak cukrzyca i nadciśnienie. Jest to także świetne źródło cynku, fosforu, miedzi i żelaza.

Kasza manna na gęsto

Moja babcia kaszę manną gotowała zawsze na gęsto, dzięki czemu świetnie sprawdzała się nie tylko jako deser, ale również drugie śniadanie. Na długo uciszała burczenie w brzuchu, a chętnych do jedzenia nigdy nie brakowało.

Kasza manna  - Pyszności
Kasza manna - Pyszności © materiały prywatne

Najważniejsze są tutaj proporcje. Na 1 porcję kaszy przypadają 4 szklanki płynu. W ten sposób otrzymamy idealną konsystencję.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy manny,
  • 2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj mleko wraz z cukrem i solą.
  2. Do gorącego płynu wsyp kaszę manną.
  3. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż zgęstnieje.
  4. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

Gotową kaszę podawaj samodzielnie lub z ulubionym dodatkami. Może być to domowy sok malinowy, truskawki z kompotu, świeże owoce czy kawałki czekolady. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟