Babcia zawsze dorzucała do manny. Dzieci zajadały, aż się trzęsły uszy
Kasza manna to danie, które doskonale znamy z dawnych lat. Jej smak od razu otwiera szufladkę ze wspomnieniami z dzieciństwa. Aby smakowała jeszcze lepiej, warto dorzucić do niej dwa proste składniki.
Moja babcia kaszę manną gotowała na podwieczorek, zwieńczając gotowy deser domowym sokiem malinowym. Sama kasza była jednak tak smaczna, że wszyscy zakradali się do kuchni, by podjadać ją prosto z garnka bez żadnych dodatków. Sekretem były dwa składniki: masło oraz sól. Masło dodaje delikatny, kremowy aromat, a sól wydobywała jeszcze więcej smaku z niepozornej na pierwszy rzut oka kaszy. Do tego mleko, cukier i prosty deser gotowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych
Zdrowa kasza manna
Kasza manna to przysmak, którym zajadają się pokolenia. To prosty i pożywny deser, który nie wychodzi z mody. I bardzo dobrze, bo poza wyjątkowym smakiem niesie ze sobą również sporo wartości odżywczych.
Kasza manna jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E, które wspierają zdrowie skóry i układ krążenia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kasza manna jest także źródłem argininy — aminokwasu wpływającego korzystnie na procesy metaboliczne, co może pomóc w leczeniu chorób takich jak cukrzyca i nadciśnienie. Jest to także świetne źródło cynku, fosforu, miedzi i żelaza.
Kasza manna na gęsto
Moja babcia kaszę manną gotowała zawsze na gęsto, dzięki czemu świetnie sprawdzała się nie tylko jako deser, ale również drugie śniadanie. Na długo uciszała burczenie w brzuchu, a chętnych do jedzenia nigdy nie brakowało.
Najważniejsze są tutaj proporcje. Na 1 porcję kaszy przypadają 4 szklanki płynu. W ten sposób otrzymamy idealną konsystencję.
Składniki:
- pół szklanki kaszy manny,
- 2 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj mleko wraz z cukrem i solą.
- Do gorącego płynu wsyp kaszę manną.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż zgęstnieje.
- Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Gotową kaszę podawaj samodzielnie lub z ulubionym dodatkami. Może być to domowy sok malinowy, truskawki z kompotu, świeże owoce czy kawałki czekolady. Smacznego!