Biorę szklankę i kilka składników. Bez wyrabiania mam najlepszą szarlotkę

Szarlotka sypana to jeden z przepisów, który zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Wystarczy szklanka, miska i kilka prostych składników, by zachwycić domowników pysznym wypiekiem.

Najlepsza szarlotka sypanaNajlepsza szarlotka sypana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szarlotka sypana może zauroczyć swoją prostotą przygotowania. Jest to idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na tradycyjne zagniatanie ciasta. Wystarczy chwycić za szklankę i wsypać składniki. Potem chwila pieczenia i serwuję pyszną szarlotkę. Podana na ciepło w towarzystwie gałki lodów śmietankowych lub waniliowych rozkocha w sobie każdego łasucha.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Prosta szarlotka sypana

Szarlotka to obok sernika najpopularniejsze polskie ciasto. I nic w tym dziwnego, bo w końcu nasz kraj słynie z pysznych jabłek i rozległych sadów. Owoce dostępne są przez cały rok, więc i szarlotka jest ciastem na każdy sezon i na każdą okazję.

Szarlotka sypana - Pyszności
Szarlotka sypana - Pyszności © Adobe Stock

Lista składników jest krótka. Nie trzeba zagniatać ciasta, wystarczy usypać odpowiednie składniki. Jest mąka, cukier, kasza manna i obowiązkowo jabłka. Do tego trochę masła, proszek do pieczenia, odrobina cierpliwości i wyciągam szarlotkę. Pachnie tak, że wszyscy wyjadają ją prosto z foremki.

Najlepiej sprawdzą się kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany jabłek, jak antonówka, reneta czy granny smith. Masło włóż do zamrażarki, dzięki czemu łatwiej będzie je zetrzeć do ciasta.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 kg jabłek,
  • cynamon,
  • 170 g zimnego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce i podziel na trzy równe części.
  2. Umyj i obierz jabłka, a następnie zetrzyj na tarce. Dopraw cynamonem.
  3. Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem.
  4. Rozłóż jedną część suchych składników. Następnie połowę jabłek, posyp cynamonem, ponownie suchą mieszankę, kolejną porcję jabłek oraz cynamonu i na końcu resztę suchych składników.
  5. Na wierzch zetrzyj zimne masło.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 50-60 minut aż się zarumieni.

Pyszna szarlotka sypana jest już gotowa do zajadania. Ten prosty wypiek pokocha cała rodzina. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀