Biorę szklankę i kilka składników. Bez wyrabiania mam najlepszą szarlotkę
Szarlotka sypana to jeden z przepisów, który zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Wystarczy szklanka, miska i kilka prostych składników, by zachwycić domowników pysznym wypiekiem.
Szarlotka sypana może zauroczyć swoją prostotą przygotowania. Jest to idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na tradycyjne zagniatanie ciasta. Wystarczy chwycić za szklankę i wsypać składniki. Potem chwila pieczenia i serwuję pyszną szarlotkę. Podana na ciepło w towarzystwie gałki lodów śmietankowych lub waniliowych rozkocha w sobie każdego łasucha.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe
Prosta szarlotka sypana
Szarlotka to obok sernika najpopularniejsze polskie ciasto. I nic w tym dziwnego, bo w końcu nasz kraj słynie z pysznych jabłek i rozległych sadów. Owoce dostępne są przez cały rok, więc i szarlotka jest ciastem na każdy sezon i na każdą okazję.
Lista składników jest krótka. Nie trzeba zagniatać ciasta, wystarczy usypać odpowiednie składniki. Jest mąka, cukier, kasza manna i obowiązkowo jabłka. Do tego trochę masła, proszek do pieczenia, odrobina cierpliwości i wyciągam szarlotkę. Pachnie tak, że wszyscy wyjadają ją prosto z foremki.
Najlepiej sprawdzą się kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany jabłek, jak antonówka, reneta czy granny smith. Masło włóż do zamrażarki, dzięki czemu łatwiej będzie je zetrzeć do ciasta.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 kg jabłek,
- cynamon,
- 170 g zimnego masła.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce i podziel na trzy równe części.
- Umyj i obierz jabłka, a następnie zetrzyj na tarce. Dopraw cynamonem.
- Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem.
- Rozłóż jedną część suchych składników. Następnie połowę jabłek, posyp cynamonem, ponownie suchą mieszankę, kolejną porcję jabłek oraz cynamonu i na końcu resztę suchych składników.
- Na wierzch zetrzyj zimne masło.
- Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 50-60 minut aż się zarumieni.
Pyszna szarlotka sypana jest już gotowa do zajadania. Ten prosty wypiek pokocha cała rodzina. Smacznego!