PrzepisSzybkie ciastoBiorę szklankę i kilka składników. Bez wyrabiania mam najlepszą szarlotkę

Biorę szklankę i kilka składników. Bez wyrabiania mam najlepszą szarlotkę

Szarlotka sypana to jeden z przepisów, który zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Wystarczy szklanka, miska i kilka prostych składników, by zachwycić domowników pysznym wypiekiem.

Najlepsza szarlotka sypana
Najlepsza szarlotka sypana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szarlotka sypana może zauroczyć swoją prostotą przygotowania. Jest to idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na tradycyjne zagniatanie ciasta. Wystarczy chwycić za szklankę i wsypać składniki. Potem chwila pieczenia i serwuję pyszną szarlotkę. Podana na ciepło w towarzystwie gałki lodów śmietankowych lub waniliowych rozkocha w sobie każdego łasucha.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Prosta szarlotka sypana

Szarlotka to obok sernika najpopularniejsze polskie ciasto. I nic w tym dziwnego, bo w końcu nasz kraj słynie z pysznych jabłek i rozległych sadów. Owoce dostępne są przez cały rok, więc i szarlotka jest ciastem na każdy sezon i na każdą okazję.

Szarlotka sypana - Pyszności
Szarlotka sypana - Pyszności© Adobe Stock

Lista składników jest krótka. Nie trzeba zagniatać ciasta, wystarczy usypać odpowiednie składniki. Jest mąka, cukier, kasza manna i obowiązkowo jabłka. Do tego trochę masła, proszek do pieczenia, odrobina cierpliwości i wyciągam szarlotkę. Pachnie tak, że wszyscy wyjadają ją prosto z foremki.

Najlepiej sprawdzą się kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany jabłek, jak antonówka, reneta czy granny smith. Masło włóż do zamrażarki, dzięki czemu łatwiej będzie je zetrzeć do ciasta.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 kg jabłek,
  • cynamon,
  • 170 g zimnego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce i podziel na trzy równe części.
  2. Umyj i obierz jabłka, a następnie zetrzyj na tarce. Dopraw cynamonem.
  3. Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem.
  4. Rozłóż jedną część suchych składników. Następnie połowę jabłek, posyp cynamonem, ponownie suchą mieszankę, kolejną porcję jabłek oraz cynamonu i na końcu resztę suchych składników.
  5. Na wierzch zetrzyj zimne masło.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 50-60 minut aż się zarumieni.

Pyszna szarlotka sypana jest już gotowa do zajadania. Ten prosty wypiek pokocha cała rodzina. Smacznego!

przepisInspiracjeszarlotka

Wybrane dla Ciebie