Biorę szklankę i kilka składników. Bez wyrabiania mam najlepszą szarlotkę

Szarlotka sypana to jeden z przepisów, który zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Wystarczy szklanka, miska i kilka prostych składników, by zachwycić domowników pysznym wypiekiem.

Najlepsza szarlotka sypanaNajlepsza szarlotka sypana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szarlotka sypana może zauroczyć swoją prostotą przygotowania. Jest to idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na tradycyjne zagniatanie ciasta. Wystarczy chwycić za szklankę i wsypać składniki. Potem chwila pieczenia i serwuję pyszną szarlotkę. Podana na ciepło w towarzystwie gałki lodów śmietankowych lub waniliowych rozkocha w sobie każdego łasucha.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Prosta szarlotka sypana

Szarlotka to obok sernika najpopularniejsze polskie ciasto. I nic w tym dziwnego, bo w końcu nasz kraj słynie z pysznych jabłek i rozległych sadów. Owoce dostępne są przez cały rok, więc i szarlotka jest ciastem na każdy sezon i na każdą okazję.

Szarlotka sypana - Pyszności
Szarlotka sypana - Pyszności © Adobe Stock

Lista składników jest krótka. Nie trzeba zagniatać ciasta, wystarczy usypać odpowiednie składniki. Jest mąka, cukier, kasza manna i obowiązkowo jabłka. Do tego trochę masła, proszek do pieczenia, odrobina cierpliwości i wyciągam szarlotkę. Pachnie tak, że wszyscy wyjadają ją prosto z foremki.

Najlepiej sprawdzą się kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany jabłek, jak antonówka, reneta czy granny smith. Masło włóż do zamrażarki, dzięki czemu łatwiej będzie je zetrzeć do ciasta.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 kg jabłek,
  • cynamon,
  • 170 g zimnego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce i podziel na trzy równe części.
  2. Umyj i obierz jabłka, a następnie zetrzyj na tarce. Dopraw cynamonem.
  3. Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem.
  4. Rozłóż jedną część suchych składników. Następnie połowę jabłek, posyp cynamonem, ponownie suchą mieszankę, kolejną porcję jabłek oraz cynamonu i na końcu resztę suchych składników.
  5. Na wierzch zetrzyj zimne masło.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 50-60 minut aż się zarumieni.

Pyszna szarlotka sypana jest już gotowa do zajadania. Ten prosty wypiek pokocha cała rodzina. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm