Ledwo postawię, a talerz pusty. To ciasto znika w mgnieniu oka

Jest proste w przygotowaniu, wygląda bardzo apetycznie i smakuje tak dobrze, że tylko nieliczni poprzestaną na jednym kawałku. Ciasto czekoladowo-kokosowe zdecydowanie warte jest słodkiego grzechu.

Proste i smaczne ciasto kokosoweProste i smaczne ciasto kokosowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To przepis prosty, ale zaskakuje smakiem. Wilgotne, mięciutkie ciasto czekoladowe przełożone kokosowym kremem z kaszą manną przypadnie do gustu zarówno tym najmłodszym, jak i najstarszym gościom. Gdy tylko postawię talerz z pokrojonym ciastem na stole, od razu pojawia się las rąk chętnych do spróbowania wypieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Proste ciasto czekoladowo-kokosowe

Nie zawsze trzeba eksperymentować z kremami i niecodziennymi przepisami, żeby zachwycić swoich bliskich. To ciasto jest na to najlepszym dowodem — proste składniki połączone w umiejętny sposób potrafią oczarować smakiem. Podstawą masy jest tutaj nie mascarpone czy bita śmietana, a kasza manna. Ugotowana wraz z wiórkami kokosowymi zyskuje wyjątkowy charakter.

Ciasto czekoladowe z masą kokosowo-grysikową
Ciasto czekoladowe z masą kokosowo-grysikową © Adobe Stock | Shama Mariana

Sama masa jest tak smaczna, że aż chce się ją podjadać prosto z garnuszka. Nic też nie stoi na przeszkodzie - to grysik, który doskonale znamy z przedszkolnych talerzy, podkręcony dodatkiem kokosa.

Do tego mamy proste czekoladowe ciasto i kołderka z cukru pudru lub polewa czekoladowa i można zajadać się pysznym deserem.

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj,
  • 250 g drobnego cukru do wypieków,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 190 ml oleju rzepakowego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki ciemnego kakao.

Masa:

  • 750 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 80 g kaszy manny.

Dodatkowo:

  • cukier puder lub polewa czekoladowa,
  • wiórki kokosowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj mleko wraz z cukrem.
  2. Dodaj wiórki kokosowe oraz kaszę manną i gotuj, aż masa zgęstnieje. W trakcie gotowania mieszaj masę, aby nic się nie przypaliło.
  3. Gotową masę kokosową odstaw do wystudzenia.
  4. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj całość na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa.
  5. Cienkim strumieniem zacznij stopniowo wlewać wodę oraz olej, miksując całość.
  6. Połowę masy przelej do blaszki ok. 21 cm x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  8. Na podpieczony spód wyłóż masę kokosową i przykryj ją pozostałym ciastem.
  9. Wstaw znów do piekarnika, tym razem na 30 minut, do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Możesz sięgnąć także po polewę czekoladową i wiórki kokosowe. Najlepiej smakuje po upieczeniu, ale zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm