Ledwo postawię, a talerz pusty. To ciasto znika w mgnieniu oka
Jest proste w przygotowaniu, wygląda bardzo apetycznie i smakuje tak dobrze, że tylko nieliczni poprzestaną na jednym kawałku. Ciasto czekoladowo-kokosowe zdecydowanie warte jest słodkiego grzechu.
To przepis prosty, ale zaskakuje smakiem. Wilgotne, mięciutkie ciasto czekoladowe przełożone kokosowym kremem z kaszą manną przypadnie do gustu zarówno tym najmłodszym, jak i najstarszym gościom. Gdy tylko postawię talerz z pokrojonym ciastem na stole, od razu pojawia się las rąk chętnych do spróbowania wypieku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym
Proste ciasto czekoladowo-kokosowe
Nie zawsze trzeba eksperymentować z kremami i niecodziennymi przepisami, żeby zachwycić swoich bliskich. To ciasto jest na to najlepszym dowodem — proste składniki połączone w umiejętny sposób potrafią oczarować smakiem. Podstawą masy jest tutaj nie mascarpone czy bita śmietana, a kasza manna. Ugotowana wraz z wiórkami kokosowymi zyskuje wyjątkowy charakter.
Sama masa jest tak smaczna, że aż chce się ją podjadać prosto z garnuszka. Nic też nie stoi na przeszkodzie - to grysik, który doskonale znamy z przedszkolnych talerzy, podkręcony dodatkiem kokosa.
Do tego mamy proste czekoladowe ciasto i kołderka z cukru pudru lub polewa czekoladowa i można zajadać się pysznym deserem.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jaj,
- 250 g drobnego cukru do wypieków,
- 250 ml wody gazowanej,
- 190 ml oleju rzepakowego,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki ciemnego kakao.
Masa:
- 750 ml mleka krowiego lub roślinnego,
- 3/4 szklanki cukru,
- 150 g wiórków kokosowych,
- 80 g kaszy manny.
Dodatkowo:
- cukier puder lub polewa czekoladowa,
- wiórki kokosowe do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj mleko wraz z cukrem.
- Dodaj wiórki kokosowe oraz kaszę manną i gotuj, aż masa zgęstnieje. W trakcie gotowania mieszaj masę, aby nic się nie przypaliło.
- Gotową masę kokosową odstaw do wystudzenia.
- Do miski wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj całość na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa.
- Cienkim strumieniem zacznij stopniowo wlewać wodę oraz olej, miksując całość.
- Połowę masy przelej do blaszki ok. 21 cm x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Na podpieczony spód wyłóż masę kokosową i przykryj ją pozostałym ciastem.
- Wstaw znów do piekarnika, tym razem na 30 minut, do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Możesz sięgnąć także po polewę czekoladową i wiórki kokosowe. Najlepiej smakuje po upieczeniu, ale zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Smacznego!