Ledwo postawię, a talerz pusty. To ciasto znika w mgnieniu oka

Jest proste w przygotowaniu, wygląda bardzo apetycznie i smakuje tak dobrze, że tylko nieliczni poprzestaną na jednym kawałku. Ciasto czekoladowo-kokosowe zdecydowanie warte jest słodkiego grzechu.

Proste i smaczne ciasto kokosoweProste i smaczne ciasto kokosowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To przepis prosty, ale zaskakuje smakiem. Wilgotne, mięciutkie ciasto czekoladowe przełożone kokosowym kremem z kaszą manną przypadnie do gustu zarówno tym najmłodszym, jak i najstarszym gościom. Gdy tylko postawię talerz z pokrojonym ciastem na stole, od razu pojawia się las rąk chętnych do spróbowania wypieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Proste ciasto czekoladowo-kokosowe

Nie zawsze trzeba eksperymentować z kremami i niecodziennymi przepisami, żeby zachwycić swoich bliskich. To ciasto jest na to najlepszym dowodem — proste składniki połączone w umiejętny sposób potrafią oczarować smakiem. Podstawą masy jest tutaj nie mascarpone czy bita śmietana, a kasza manna. Ugotowana wraz z wiórkami kokosowymi zyskuje wyjątkowy charakter.

Ciasto czekoladowe z masą kokosowo-grysikową
Ciasto czekoladowe z masą kokosowo-grysikową © Adobe Stock | Shama Mariana

Sama masa jest tak smaczna, że aż chce się ją podjadać prosto z garnuszka. Nic też nie stoi na przeszkodzie - to grysik, który doskonale znamy z przedszkolnych talerzy, podkręcony dodatkiem kokosa.

Do tego mamy proste czekoladowe ciasto i kołderka z cukru pudru lub polewa czekoladowa i można zajadać się pysznym deserem.

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj,
  • 250 g drobnego cukru do wypieków,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 190 ml oleju rzepakowego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki ciemnego kakao.

Masa:

  • 750 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 80 g kaszy manny.

Dodatkowo:

  • cukier puder lub polewa czekoladowa,
  • wiórki kokosowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj mleko wraz z cukrem.
  2. Dodaj wiórki kokosowe oraz kaszę manną i gotuj, aż masa zgęstnieje. W trakcie gotowania mieszaj masę, aby nic się nie przypaliło.
  3. Gotową masę kokosową odstaw do wystudzenia.
  4. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj całość na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa.
  5. Cienkim strumieniem zacznij stopniowo wlewać wodę oraz olej, miksując całość.
  6. Połowę masy przelej do blaszki ok. 21 cm x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  8. Na podpieczony spód wyłóż masę kokosową i przykryj ją pozostałym ciastem.
  9. Wstaw znów do piekarnika, tym razem na 30 minut, do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Możesz sięgnąć także po polewę czekoladową i wiórki kokosowe. Najlepiej smakuje po upieczeniu, ale zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość