Ledwo postawię, a talerz pusty. To ciasto znika w mgnieniu oka

Jest proste w przygotowaniu, wygląda bardzo apetycznie i smakuje tak dobrze, że tylko nieliczni poprzestaną na jednym kawałku. Ciasto czekoladowo-kokosowe zdecydowanie warte jest słodkiego grzechu.

Proste i smaczne ciasto kokosoweProste i smaczne ciasto kokosowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To przepis prosty, ale zaskakuje smakiem. Wilgotne, mięciutkie ciasto czekoladowe przełożone kokosowym kremem z kaszą manną przypadnie do gustu zarówno tym najmłodszym, jak i najstarszym gościom. Gdy tylko postawię talerz z pokrojonym ciastem na stole, od razu pojawia się las rąk chętnych do spróbowania wypieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Proste ciasto czekoladowo-kokosowe

Nie zawsze trzeba eksperymentować z kremami i niecodziennymi przepisami, żeby zachwycić swoich bliskich. To ciasto jest na to najlepszym dowodem — proste składniki połączone w umiejętny sposób potrafią oczarować smakiem. Podstawą masy jest tutaj nie mascarpone czy bita śmietana, a kasza manna. Ugotowana wraz z wiórkami kokosowymi zyskuje wyjątkowy charakter.

Ciasto czekoladowe z masą kokosowo-grysikową
Ciasto czekoladowe z masą kokosowo-grysikową © Adobe Stock | Shama Mariana

Sama masa jest tak smaczna, że aż chce się ją podjadać prosto z garnuszka. Nic też nie stoi na przeszkodzie - to grysik, który doskonale znamy z przedszkolnych talerzy, podkręcony dodatkiem kokosa.

Do tego mamy proste czekoladowe ciasto i kołderka z cukru pudru lub polewa czekoladowa i można zajadać się pysznym deserem.

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj,
  • 250 g drobnego cukru do wypieków,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 190 ml oleju rzepakowego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki ciemnego kakao.

Masa:

  • 750 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 80 g kaszy manny.

Dodatkowo:

  • cukier puder lub polewa czekoladowa,
  • wiórki kokosowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj mleko wraz z cukrem.
  2. Dodaj wiórki kokosowe oraz kaszę manną i gotuj, aż masa zgęstnieje. W trakcie gotowania mieszaj masę, aby nic się nie przypaliło.
  3. Gotową masę kokosową odstaw do wystudzenia.
  4. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj całość na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa.
  5. Cienkim strumieniem zacznij stopniowo wlewać wodę oraz olej, miksując całość.
  6. Połowę masy przelej do blaszki ok. 21 cm x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  8. Na podpieczony spód wyłóż masę kokosową i przykryj ją pozostałym ciastem.
  9. Wstaw znów do piekarnika, tym razem na 30 minut, do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Możesz sięgnąć także po polewę czekoladową i wiórki kokosowe. Najlepiej smakuje po upieczeniu, ale zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥