Czekoladowa masa, piana z białek i brzoskwinie. Henia Foks pokazuje, jak upiec ciasto Poranek

Henia Foks to znana youtuberka i autorka książki "Przepis na sukces". Henia nie przejmuje się najnowszymi trendami, przygotowuje dania klasyczne, ale zawsze pyszne. Jej specjalnością są domowe wypieki. Ostatnio zaproponowała na swoim kanale ciasto o wdzięcznej nazwie Poranek.

Ciasto jest proste i pyszne!
Ciasto jest proste i pyszne!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto bogini Wenus, Pieniacz, Pijak, Huragan, Kolorowa Papuga, Szmaragd... takie słodkości znajdziemy na kanale Heni Foks. Nazwy ciast rzeczywiście mogą wywołać uśmiech. A co kryje się za nazwą Poranek?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Mało pracy, a efekt wspaniały

Ciasto Poranek zasmakuje wszystkim, którzy lubią czekoladowy posmak. Cały jego sekret polega na tym, że obok siebie układa się kakaową masę i piane ubitą z białek. Na takiej warstwie trzeba jeszcze rozłożyć pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Smaki się idealnie przenikają, a wygląda to bardzo efektownie. Internauci podkreślają, że ciasto jest proste do zrobienia, pyszne, ładnie wygląda i jest idealne do popołudniowej kawki. Nic tylko piec!

Ciasto Poranek z przepisu Heni Foks

Składniki:

Masa kakaowa:

  • 3 duże jajka,
  • szklanka mąki,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml oleju lub 10 dag rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżka kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru.

Masa z piany:

  • 4 białka,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • dwie połówki brzoskwiń,
  • starta czekolada do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem, potem dodawaj olej, mleko, proszek, kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Nie przerywaj ucierania. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję.
  3. Do masy z białek dodaj proszek i mąkę, wymieszaj.
  4. Formę 17x27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj porcjami ciasto kakaowe i pianę, obok siebie.
  5. Wyłóż na warstwie ciasta i piany drobno pokrojone brzoskwinie.
  6. Przykryj je kolejnymi porcjami ciasta i piany.
  7. Ciasto piecz ok. 50 minut w 170 stopniach C. Jeszcze ciepłe ciasto możesz udekorować wiórkami czekolady.
ciastobrzoskwinieciasta z owocami

Wybrane dla Ciebie