Czekoladowa masa, piana z białek i brzoskwinie. Henia Foks pokazuje, jak upiec ciasto Poranek
Henia Foks to znana youtuberka i autorka książki "Przepis na sukces". Henia nie przejmuje się najnowszymi trendami, przygotowuje dania klasyczne, ale zawsze pyszne. Jej specjalnością są domowe wypieki. Ostatnio zaproponowała na swoim kanale ciasto o wdzięcznej nazwie Poranek.
Ciasto bogini Wenus, Pieniacz, Pijak, Huragan, Kolorowa Papuga, Szmaragd... takie słodkości znajdziemy na kanale Heni Foks. Nazwy ciast rzeczywiście mogą wywołać uśmiech. A co kryje się za nazwą Poranek?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Mało pracy, a efekt wspaniały
Ciasto Poranek zasmakuje wszystkim, którzy lubią czekoladowy posmak. Cały jego sekret polega na tym, że obok siebie układa się kakaową masę i piane ubitą z białek. Na takiej warstwie trzeba jeszcze rozłożyć pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Smaki się idealnie przenikają, a wygląda to bardzo efektownie. Internauci podkreślają, że ciasto jest proste do zrobienia, pyszne, ładnie wygląda i jest idealne do popołudniowej kawki. Nic tylko piec!
Ciasto Poranek z przepisu Heni Foks
Składniki:
Masa kakaowa:
- 3 duże jajka,
- szklanka mąki,
- 100 ml mleka,
- 100 ml oleju lub 10 dag rozpuszczonego masła,
- 1 łyżka kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru.
Masa z piany:
- 4 białka,
- szczypta soli,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- dwie połówki brzoskwiń,
- starta czekolada do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę.
- Jajka zmiksuj z cukrem, potem dodawaj olej, mleko, proszek, kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Nie przerywaj ucierania. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję.
- Do masy z białek dodaj proszek i mąkę, wymieszaj.
- Formę 17x27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj porcjami ciasto kakaowe i pianę, obok siebie.
- Wyłóż na warstwie ciasta i piany drobno pokrojone brzoskwinie.
- Przykryj je kolejnymi porcjami ciasta i piany.
- Ciasto piecz ok. 50 minut w 170 stopniach C. Jeszcze ciepłe ciasto możesz udekorować wiórkami czekolady.