Szparagi podaję z kremowym sosem. W restauracji zapłaciłabym majątek

Nie mam pojęcia, jak można nie jeść w maju szparagów. Bo szparagi to nie moda. To styl życia. Ale – i tu ważne – same warzywa to za mało. Klucz do sukcesu to sos do szparagów - kremowy, wyrazisty, po prostu obłędny, który robi z tej zielonej pałki prawdziwe dzieło sztuki.

SzparagiSos do szparagów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evgeny Karandaev
Paulina Hermann

Szparagi bez sosu to jak koncert bez głośników. Można, ale po co? Sezon trwa krótko, więc nie marnuj czasu na gotowanie ich "na zdrowo". Gotuj tak, żeby było smacznie i żeby poczuć się, jakbyś siedział w drogiej restauracji. A najprostszy i zarazem najbardziej wykwintny sposób, by podkręcić smak warzyw, to kremowy sos do szparagów. Taki prawdziwy – na bazie śmietanki kremówki, bulionu, koperku i parmezanu. To nie ma prawa się nie udać. Jeśli mi wychodzi i smakuje lepiej niż u Magdy Gessler, to tobie tym bardziej się uda. Zapraszam cię na kulinarną podróż do świata szparagów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Jak zrobić sos do szparagów?

Niech ci się nie wydaje, że sos do szparagów to jakaś fanaberia. To podstawa. To jak ketchup do frytek, jak smalec do ogórka, jak Netflix do samotnego wieczoru. Bez niego szparagi są jakby… niepełne. Jakby czegoś im brakowało. A z nim? Z nim to jak kulinarna deklaracja niepodległości od nudy i bylejakości. Nie masz innego wyboru. Po prostu musisz przetestować ten sos do szparagów. I musisz uwierzyć mi na słowo, że jest on obłędny. To do dzieła!

Składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 50 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 2 łyżki parmezanu,
  • pół pęczka świeżego koperku,
  • pieprz, sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj bulion z kurkumą. Dodaj do niego zahartowaną śmietanę z mąką i wymieszaj dokładnie. Grudki w takim sosie do szparagów to grzech kulinarny, więc warto się postarać.
  2. Do mikstury dodaj starty parmezan i posiekany koperek, a całość dopraw solą i pieprzem. Sos do szparagów jest już gotowy i możesz nim polać też ziemniaki lub makaron. Serio, ta mikstura znajdzie mnóstwo zastosowań. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody.

Dlaczego domowy sos do szparagów jest lepszy niż ten w restauracji?

W restauracji zapłacisz 50 złotych za 5 szparagów na krzyż i łyżkę sosu, a do tego długo będziesz czekać na zamówienie. A w domu? Sos do szparagów zrobisz w 10 minut i to z ogólnodostępnych składników. Możesz też nałożyć sobie ile chcesz, wylizać garnek albo oddać sąsiadowi. Możesz ugotować wielki garnek tych smakowitości i nikt nic nie skomentuje. A jeśli zaserwujesz takie cudo domownikom, to z powrotem dostaniesz tylko puste talerze, bo tak przyrządzone szparagi znikają od razu. Sos do szparagów to domowe złoto. Robisz raz, zakochujesz się na zawsze.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa