W kwadrans robię obiad. Szparagi w tym sosie są tak dobre, że każdy wylizuje talerz

Jestem ogromną fanką kuchni indyjskiej i mogłabym zajadać się jej wytworami każdego dnia. Ostatnio jednak odkryłam wegetariańskie zielone curry ze szparagami. Jego smak jest tak obłędny, że postanowiłam się podzieli przepisem.

Curry ze szparagamiCurry ze szparagami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paylessimages
Paulina Hermann

Curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej. Dla Hindusów jest tym, czym pizza dla Włochów. Ma tak wiele odmian i wersji, że ciężko się w tym wszystkim połapać. Ja dołożę swoją cegiełkę i przedstawię curry ze szparagami. Połączenie orientalnej potrawy i sezonowych warzyw o delikatnym smaku to dla mnie kulinarny majstersztyk, ale najlepsze jest to, że nie spędzam pół dnia w kuchni. Nawet mój mięsożerny narzeczony zajada się tym daniem ze smakiem, a córka wręcz domaga się dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Jak zrobić wegetariańskie curry ze szparagami?

Bazą tej potrawy jest mleczko kokosowe oraz zielona pasta curry - to one nadają najwięcej charakteru. Oprócz tego potrzebne będą najróżniejsze warzywa, a szczególnie szparagi. Obowiązkowy jest też sos ryby, który służy do solenia różnych dań. Ma on charakterystyczny posmak i sprawia, że curry ze szaragami smakuje obłędnie. Tutaj ważna uwaga: jeśli chcesz, by danie było całkowicie wegańskie, zrezygnuj z sosu rybnego i zastąp go sosem sojowym. Będzie wtedy równie smaczne.

Przepis na curry ze szparagami

Curry jest dość pikantne, ale dzięki temu wyraziste i obłędne. Dla mnie to jest właśnie największy atut tej potrawy.


Składniki:

  • pęczek szparagów,
  • dwie łyżki zielonej pasty curry,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1/4 główki kalafiora,
  • pół cukinii,
  • cebula czerwona,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • łyżka świeżego imbiru,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • łyżka cukru,
  • zioła (np. mięta, bazylia, oregano, melisa),
  • oliwy lub oleju do smażenia,
  • szklanka ryżu jaśminowego.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i oczyść. Szparagi potnij na kawałki o długości 3 cm, kalafior podziel na różyczki, cukinię potnij w plasterki, a cebulę w półplasterki.
  2. Następnie podsmaż je na dwóch łyżeczkach oleju. Po trzech minutach dodaj starty lub drobno posiekany imbir. Smaż kolejne kilka minut.
  3. Dodaj pastę curry i podsmażaj przez 30 sekund, cały czas mieszając. Po tym czasie dolej mleczko kokosowe, sos rybny (sojowy) i sok z limonki. Dodaj też cukier i kolendrę.
  4. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj curry ze szparagami do momentu, w którym warzywa zmiękną.
  5. Na koniec dodaj pomidorki koktajlowe, pogotuj jeszcze chwilę.
  6. Curry ze szparagami podawaj w towarzystwie ryżu jaśminowego i świeżych ziół.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥