W kwadrans robię obiad. Szparagi w tym sosie są tak dobre, że każdy wylizuje talerz

Jestem ogromną fanką kuchni indyjskiej i mogłabym zajadać się jej wytworami każdego dnia. Ostatnio jednak odkryłam wegetariańskie zielone curry ze szparagami. Jego smak jest tak obłędny, że postanowiłam się podzieli przepisem.

Curry ze szparagamiCurry ze szparagami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paylessimages
Paulina Hermann

Curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej. Dla Hindusów jest tym, czym pizza dla Włochów. Ma tak wiele odmian i wersji, że ciężko się w tym wszystkim połapać. Ja dołożę swoją cegiełkę i przedstawię curry ze szparagami. Połączenie orientalnej potrawy i sezonowych warzyw o delikatnym smaku to dla mnie kulinarny majstersztyk, ale najlepsze jest to, że nie spędzam pół dnia w kuchni. Nawet mój mięsożerny narzeczony zajada się tym daniem ze smakiem, a córka wręcz domaga się dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Jak zrobić wegetariańskie curry ze szparagami?

Bazą tej potrawy jest mleczko kokosowe oraz zielona pasta curry - to one nadają najwięcej charakteru. Oprócz tego potrzebne będą najróżniejsze warzywa, a szczególnie szparagi. Obowiązkowy jest też sos ryby, który służy do solenia różnych dań. Ma on charakterystyczny posmak i sprawia, że curry ze szaragami smakuje obłędnie. Tutaj ważna uwaga: jeśli chcesz, by danie było całkowicie wegańskie, zrezygnuj z sosu rybnego i zastąp go sosem sojowym. Będzie wtedy równie smaczne.

Przepis na curry ze szparagami

Curry jest dość pikantne, ale dzięki temu wyraziste i obłędne. Dla mnie to jest właśnie największy atut tej potrawy.


Składniki:

  • pęczek szparagów,
  • dwie łyżki zielonej pasty curry,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1/4 główki kalafiora,
  • pół cukinii,
  • cebula czerwona,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • łyżka świeżego imbiru,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • łyżka cukru,
  • zioła (np. mięta, bazylia, oregano, melisa),
  • oliwy lub oleju do smażenia,
  • szklanka ryżu jaśminowego.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i oczyść. Szparagi potnij na kawałki o długości 3 cm, kalafior podziel na różyczki, cukinię potnij w plasterki, a cebulę w półplasterki.
  2. Następnie podsmaż je na dwóch łyżeczkach oleju. Po trzech minutach dodaj starty lub drobno posiekany imbir. Smaż kolejne kilka minut.
  3. Dodaj pastę curry i podsmażaj przez 30 sekund, cały czas mieszając. Po tym czasie dolej mleczko kokosowe, sos rybny (sojowy) i sok z limonki. Dodaj też cukier i kolendrę.
  4. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj curry ze szparagami do momentu, w którym warzywa zmiękną.
  5. Na koniec dodaj pomidorki koktajlowe, pogotuj jeszcze chwilę.
  6. Curry ze szparagami podawaj w towarzystwie ryżu jaśminowego i świeżych ziół.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa