W kwadrans robię obiad. Szparagi w tym sosie są tak dobre, że każdy wylizuje talerz

Jestem ogromną fanką kuchni indyjskiej i mogłabym zajadać się jej wytworami każdego dnia. Ostatnio jednak odkryłam wegetariańskie zielone curry ze szparagami. Jego smak jest tak obłędny, że postanowiłam się podzieli przepisem.

Curry ze szparagamiCurry ze szparagami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paylessimages
Paulina Hermann

Curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej. Dla Hindusów jest tym, czym pizza dla Włochów. Ma tak wiele odmian i wersji, że ciężko się w tym wszystkim połapać. Ja dołożę swoją cegiełkę i przedstawię curry ze szparagami. Połączenie orientalnej potrawy i sezonowych warzyw o delikatnym smaku to dla mnie kulinarny majstersztyk, ale najlepsze jest to, że nie spędzam pół dnia w kuchni. Nawet mój mięsożerny narzeczony zajada się tym daniem ze smakiem, a córka wręcz domaga się dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Jak zrobić wegetariańskie curry ze szparagami?

Bazą tej potrawy jest mleczko kokosowe oraz zielona pasta curry - to one nadają najwięcej charakteru. Oprócz tego potrzebne będą najróżniejsze warzywa, a szczególnie szparagi. Obowiązkowy jest też sos ryby, który służy do solenia różnych dań. Ma on charakterystyczny posmak i sprawia, że curry ze szaragami smakuje obłędnie. Tutaj ważna uwaga: jeśli chcesz, by danie było całkowicie wegańskie, zrezygnuj z sosu rybnego i zastąp go sosem sojowym. Będzie wtedy równie smaczne.

Przepis na curry ze szparagami

Curry jest dość pikantne, ale dzięki temu wyraziste i obłędne. Dla mnie to jest właśnie największy atut tej potrawy.


Składniki:

  • pęczek szparagów,
  • dwie łyżki zielonej pasty curry,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1/4 główki kalafiora,
  • pół cukinii,
  • cebula czerwona,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • łyżka świeżego imbiru,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • łyżka cukru,
  • zioła (np. mięta, bazylia, oregano, melisa),
  • oliwy lub oleju do smażenia,
  • szklanka ryżu jaśminowego.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i oczyść. Szparagi potnij na kawałki o długości 3 cm, kalafior podziel na różyczki, cukinię potnij w plasterki, a cebulę w półplasterki.
  2. Następnie podsmaż je na dwóch łyżeczkach oleju. Po trzech minutach dodaj starty lub drobno posiekany imbir. Smaż kolejne kilka minut.
  3. Dodaj pastę curry i podsmażaj przez 30 sekund, cały czas mieszając. Po tym czasie dolej mleczko kokosowe, sos rybny (sojowy) i sok z limonki. Dodaj też cukier i kolendrę.
  4. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj curry ze szparagami do momentu, w którym warzywa zmiękną.
  5. Na koniec dodaj pomidorki koktajlowe, pogotuj jeszcze chwilę.
  6. Curry ze szparagami podawaj w towarzystwie ryżu jaśminowego i świeżych ziół.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa