W kwadrans robię obiad. Szparagi w tym sosie są tak dobre, że każdy wylizuje talerz
Jestem ogromną fanką kuchni indyjskiej i mogłabym zajadać się jej wytworami każdego dnia. Ostatnio jednak odkryłam wegetariańskie zielone curry ze szparagami. Jego smak jest tak obłędny, że postanowiłam się podzieli przepisem.
Curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej. Dla Hindusów jest tym, czym pizza dla Włochów. Ma tak wiele odmian i wersji, że ciężko się w tym wszystkim połapać. Ja dołożę swoją cegiełkę i przedstawię curry ze szparagami. Połączenie orientalnej potrawy i sezonowych warzyw o delikatnym smaku to dla mnie kulinarny majstersztyk, ale najlepsze jest to, że nie spędzam pół dnia w kuchni. Nawet mój mięsożerny narzeczony zajada się tym daniem ze smakiem, a córka wręcz domaga się dokładki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Jak zrobić wegetariańskie curry ze szparagami?
Bazą tej potrawy jest mleczko kokosowe oraz zielona pasta curry - to one nadają najwięcej charakteru. Oprócz tego potrzebne będą najróżniejsze warzywa, a szczególnie szparagi. Obowiązkowy jest też sos ryby, który służy do solenia różnych dań. Ma on charakterystyczny posmak i sprawia, że curry ze szaragami smakuje obłędnie. Tutaj ważna uwaga: jeśli chcesz, by danie było całkowicie wegańskie, zrezygnuj z sosu rybnego i zastąp go sosem sojowym. Będzie wtedy równie smaczne.
Przepis na curry ze szparagami
Curry jest dość pikantne, ale dzięki temu wyraziste i obłędne. Dla mnie to jest właśnie największy atut tej potrawy.
Składniki:
- pęczek szparagów,
- dwie łyżki zielonej pasty curry,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 1/4 główki kalafiora,
- pół cukinii,
- cebula czerwona,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- łyżka świeżego imbiru,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego,
- 2 łyżeczki soku z limonki,
- łyżka cukru,
- zioła (np. mięta, bazylia, oregano, melisa),
- oliwy lub oleju do smażenia,
- szklanka ryżu jaśminowego.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i oczyść. Szparagi potnij na kawałki o długości 3 cm, kalafior podziel na różyczki, cukinię potnij w plasterki, a cebulę w półplasterki.
- Następnie podsmaż je na dwóch łyżeczkach oleju. Po trzech minutach dodaj starty lub drobno posiekany imbir. Smaż kolejne kilka minut.
- Dodaj pastę curry i podsmażaj przez 30 sekund, cały czas mieszając. Po tym czasie dolej mleczko kokosowe, sos rybny (sojowy) i sok z limonki. Dodaj też cukier i kolendrę.
- Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj curry ze szparagami do momentu, w którym warzywa zmiękną.
- Na koniec dodaj pomidorki koktajlowe, pogotuj jeszcze chwilę.
- Curry ze szparagami podawaj w towarzystwie ryżu jaśminowego i świeżych ziół.