Zapomnij o doradzie czy pandze. "Polska pirania" w azjatyckiej wersji smakuje przepysznie

Chcesz podać rybę na obiad, ale brakuje ci pomysłów i nie chcesz znowu sięgać po oklepane propozycje? Chrupiące kawałki okonia z patelni, pyszne curry i oczywiście ryż jako dodatek to pomysł na posiłek, przy którym wszyscy będą chwalić domowego szefa kuchni. Przepis wbrew pozorom jest całkiem prosty.

Okoń w chrupiącej wersji pasuje nie tylko na piątekOkoń w chrupiącej wersji pasuje nie tylko na piątek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Okoń, często nazywany "polską piranią", to ryba słodkowodna o delikatnym, białym mięsie, które jest cenione za swoje wartości odżywcze. Jego uniwersalność w kuchni sprawia, że można go przygotować na wiele sposobów. Wypróbuj azjatycką wersję - nie tylko na obiad w piątek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Gdzie kupić azjatyckie produkty na obiad?

W przepisie wykorzystasz produkty z kuchni azjatyckiej, w szczególności z kuchni tajskiej. Obecnie bez problemu takie składniki jak olej kokosowy, imbir czy mleczko kokosowe znajdziesz w dyskoncie. Z kolei pastę curry czy sos rybny warto wyłapać na promocyjnych tygodniach związanych z kuchniami świata. Mają zazwyczaj dłuższy termin ważności, a poza tym nie musisz używać ich tylko do azjatyckich dań. Ostatnio podpowiadałam, jak sosy azjatyckie podkręcą smak polskich klasyków, jak żurek czy pierogi.

Przepis na okonia z curry i ryżem

Curry z chrupiącym okoniem morskim i ryżem - pełne aromatu, z chrupiącą rybą i kremowym sosem kokosowym. Uproszczony, ale autentyczny w smaku.

Składniki na curry:

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm),
  • 1–2 łyżki czerwonej pasty curry,
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • 1 łyżka sosu rybnego (lub sojowego),
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • sok z 1 limonki.

Pozostałe składniki:

  • 2 filety z okonia morskiego),
  • sól, pieprz,
  • sok z limonki,
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej lub ziemniaczanej,
  • olej do smażenia,
  • ugotowany biały ryż (najlepiej jaśminowy lub basmati),
  • 2–3 szalotki (opcjonalnie do podania),
  • świeże listki tajskiej bazylii (opcjonalnie do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę, czosnek i imbir.
  2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę 2-3 minuty, dodaj czosnek i imbir.
  3. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze 1-2 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć.
  4. Wlej mleczko kokosowe, dodaj sos rybny, cukier i sok z limonki. Gotuj 10–15 minut na małym ogniu, aż sos się zredukuje i nabierze kremowej konsystencji.
  5. Filety osusz, skrop sokiem z limonki, posól i popieprz.
  6. Obtocz w mące ryżowej, smaż na rozgrzanym oleju po 2–3 minuty z każdej strony na złoto.
  7. Posiekaj szalotki w bardzo cienkie plasterki. W rondelku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i smaż szalotki, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym. Na tym samym oleju możesz dosłownie przez kilka sekund smażyć listki tajskiej bazylii – będą pięknie chrupiące i aromatyczne.
  8. Serwuj danie w głębokim talerzu - porcję curry, ryżu i na wierzch rybkę z dekoracją z szalotki i tajskiej bazylii.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości