Zapomnij o doradzie czy pandze. "Polska pirania" w azjatyckiej wersji smakuje przepysznie

Chcesz podać rybę na obiad, ale brakuje ci pomysłów i nie chcesz znowu sięgać po oklepane propozycje? Chrupiące kawałki okonia z patelni, pyszne curry i oczywiście ryż jako dodatek to pomysł na posiłek, przy którym wszyscy będą chwalić domowego szefa kuchni. Przepis wbrew pozorom jest całkiem prosty.

Okoń w chrupiącej wersji pasuje nie tylko na piątekOkoń w chrupiącej wersji pasuje nie tylko na piątek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Okoń, często nazywany "polską piranią", to ryba słodkowodna o delikatnym, białym mięsie, które jest cenione za swoje wartości odżywcze. Jego uniwersalność w kuchni sprawia, że można go przygotować na wiele sposobów. Wypróbuj azjatycką wersję - nie tylko na obiad w piątek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Gdzie kupić azjatyckie produkty na obiad?

W przepisie wykorzystasz produkty z kuchni azjatyckiej, w szczególności z kuchni tajskiej. Obecnie bez problemu takie składniki jak olej kokosowy, imbir czy mleczko kokosowe znajdziesz w dyskoncie. Z kolei pastę curry czy sos rybny warto wyłapać na promocyjnych tygodniach związanych z kuchniami świata. Mają zazwyczaj dłuższy termin ważności, a poza tym nie musisz używać ich tylko do azjatyckich dań. Ostatnio podpowiadałam, jak sosy azjatyckie podkręcą smak polskich klasyków, jak żurek czy pierogi.

Przepis na okonia z curry i ryżem

Curry z chrupiącym okoniem morskim i ryżem - pełne aromatu, z chrupiącą rybą i kremowym sosem kokosowym. Uproszczony, ale autentyczny w smaku.

Składniki na curry:

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm),
  • 1–2 łyżki czerwonej pasty curry,
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • 1 łyżka sosu rybnego (lub sojowego),
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • sok z 1 limonki.

Pozostałe składniki:

  • 2 filety z okonia morskiego),
  • sól, pieprz,
  • sok z limonki,
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej lub ziemniaczanej,
  • olej do smażenia,
  • ugotowany biały ryż (najlepiej jaśminowy lub basmati),
  • 2–3 szalotki (opcjonalnie do podania),
  • świeże listki tajskiej bazylii (opcjonalnie do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę, czosnek i imbir.
  2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę 2-3 minuty, dodaj czosnek i imbir.
  3. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze 1-2 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć.
  4. Wlej mleczko kokosowe, dodaj sos rybny, cukier i sok z limonki. Gotuj 10–15 minut na małym ogniu, aż sos się zredukuje i nabierze kremowej konsystencji.
  5. Filety osusz, skrop sokiem z limonki, posól i popieprz.
  6. Obtocz w mące ryżowej, smaż na rozgrzanym oleju po 2–3 minuty z każdej strony na złoto.
  7. Posiekaj szalotki w bardzo cienkie plasterki. W rondelku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i smaż szalotki, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym. Na tym samym oleju możesz dosłownie przez kilka sekund smażyć listki tajskiej bazylii – będą pięknie chrupiące i aromatyczne.
  8. Serwuj danie w głębokim talerzu - porcję curry, ryżu i na wierzch rybkę z dekoracją z szalotki i tajskiej bazylii.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Nasze babcie latem robiły taką zupę. Dziś zapomniana, a bardzo zdrowa i pyszna
Nasze babcie latem robiły taką zupę. Dziś zapomniana, a bardzo zdrowa i pyszna
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę