Zapomnij o doradzie czy pandze. "Polska pirania" w azjatyckiej wersji smakuje przepysznie

Chcesz podać rybę na obiad, ale brakuje ci pomysłów i nie chcesz znowu sięgać po oklepane propozycje? Chrupiące kawałki okonia z patelni, pyszne curry i oczywiście ryż jako dodatek to pomysł na posiłek, przy którym wszyscy będą chwalić domowego szefa kuchni. Przepis wbrew pozorom jest całkiem prosty.

Okoń w chrupiącej wersji pasuje nie tylko na piątekOkoń w chrupiącej wersji pasuje nie tylko na piątek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Okoń, często nazywany "polską piranią", to ryba słodkowodna o delikatnym, białym mięsie, które jest cenione za swoje wartości odżywcze. Jego uniwersalność w kuchni sprawia, że można go przygotować na wiele sposobów. Wypróbuj azjatycką wersję - nie tylko na obiad w piątek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Gdzie kupić azjatyckie produkty na obiad?

W przepisie wykorzystasz produkty z kuchni azjatyckiej, w szczególności z kuchni tajskiej. Obecnie bez problemu takie składniki jak olej kokosowy, imbir czy mleczko kokosowe znajdziesz w dyskoncie. Z kolei pastę curry czy sos rybny warto wyłapać na promocyjnych tygodniach związanych z kuchniami świata. Mają zazwyczaj dłuższy termin ważności, a poza tym nie musisz używać ich tylko do azjatyckich dań. Ostatnio podpowiadałam, jak sosy azjatyckie podkręcą smak polskich klasyków, jak żurek czy pierogi.

Przepis na okonia z curry i ryżem

Curry z chrupiącym okoniem morskim i ryżem - pełne aromatu, z chrupiącą rybą i kremowym sosem kokosowym. Uproszczony, ale autentyczny w smaku.

Składniki na curry:

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm),
  • 1–2 łyżki czerwonej pasty curry,
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • 1 łyżka sosu rybnego (lub sojowego),
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • sok z 1 limonki.

Pozostałe składniki:

  • 2 filety z okonia morskiego),
  • sól, pieprz,
  • sok z limonki,
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej lub ziemniaczanej,
  • olej do smażenia,
  • ugotowany biały ryż (najlepiej jaśminowy lub basmati),
  • 2–3 szalotki (opcjonalnie do podania),
  • świeże listki tajskiej bazylii (opcjonalnie do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę, czosnek i imbir.
  2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę 2-3 minuty, dodaj czosnek i imbir.
  3. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze 1-2 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć.
  4. Wlej mleczko kokosowe, dodaj sos rybny, cukier i sok z limonki. Gotuj 10–15 minut na małym ogniu, aż sos się zredukuje i nabierze kremowej konsystencji.
  5. Filety osusz, skrop sokiem z limonki, posól i popieprz.
  6. Obtocz w mące ryżowej, smaż na rozgrzanym oleju po 2–3 minuty z każdej strony na złoto.
  7. Posiekaj szalotki w bardzo cienkie plasterki. W rondelku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i smaż szalotki, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym. Na tym samym oleju możesz dosłownie przez kilka sekund smażyć listki tajskiej bazylii – będą pięknie chrupiące i aromatyczne.
  8. Serwuj danie w głębokim talerzu - porcję curry, ryżu i na wierzch rybkę z dekoracją z szalotki i tajskiej bazylii.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀