Zapomnij o doradzie czy pandze. "Polska pirania" w azjatyckiej wersji smakuje przepysznie
Chcesz podać rybę na obiad, ale brakuje ci pomysłów i nie chcesz znowu sięgać po oklepane propozycje? Chrupiące kawałki okonia z patelni, pyszne curry i oczywiście ryż jako dodatek to pomysł na posiłek, przy którym wszyscy będą chwalić domowego szefa kuchni. Przepis wbrew pozorom jest całkiem prosty.
Okoń, często nazywany "polską piranią", to ryba słodkowodna o delikatnym, białym mięsie, które jest cenione za swoje wartości odżywcze. Jego uniwersalność w kuchni sprawia, że można go przygotować na wiele sposobów. Wypróbuj azjatycką wersję - nie tylko na obiad w piątek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Gdzie kupić azjatyckie produkty na obiad?
W przepisie wykorzystasz produkty z kuchni azjatyckiej, w szczególności z kuchni tajskiej. Obecnie bez problemu takie składniki jak olej kokosowy, imbir czy mleczko kokosowe znajdziesz w dyskoncie. Z kolei pastę curry czy sos rybny warto wyłapać na promocyjnych tygodniach związanych z kuchniami świata. Mają zazwyczaj dłuższy termin ważności, a poza tym nie musisz używać ich tylko do azjatyckich dań. Ostatnio podpowiadałam, jak sosy azjatyckie podkręcą smak polskich klasyków, jak żurek czy pierogi.
Przepis na okonia z curry i ryżem
Curry z chrupiącym okoniem morskim i ryżem - pełne aromatu, z chrupiącą rybą i kremowym sosem kokosowym. Uproszczony, ale autentyczny w smaku.
Składniki na curry:
- 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru (ok. 2 cm),
- 1–2 łyżki czerwonej pasty curry,
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
- 1 łyżka sosu rybnego (lub sojowego),
- 1 łyżeczka cukru brązowego,
- sok z 1 limonki.
Pozostałe składniki:
- 2 filety z okonia morskiego),
- sól, pieprz,
- sok z limonki,
- 1/4 szklanki mąki ryżowej lub ziemniaczanej,
- olej do smażenia,
- ugotowany biały ryż (najlepiej jaśminowy lub basmati),
- 2–3 szalotki (opcjonalnie do podania),
- świeże listki tajskiej bazylii (opcjonalnie do podania).
Sposób przygotowania:
- Posiekaj cebulę, czosnek i imbir.
- W garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę 2-3 minuty, dodaj czosnek i imbir.
- Dodaj pastę curry i smaż jeszcze 1-2 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć.
- Wlej mleczko kokosowe, dodaj sos rybny, cukier i sok z limonki. Gotuj 10–15 minut na małym ogniu, aż sos się zredukuje i nabierze kremowej konsystencji.
- Filety osusz, skrop sokiem z limonki, posól i popieprz.
- Obtocz w mące ryżowej, smaż na rozgrzanym oleju po 2–3 minuty z każdej strony na złoto.
- Posiekaj szalotki w bardzo cienkie plasterki. W rondelku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i smaż szalotki, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym. Na tym samym oleju możesz dosłownie przez kilka sekund smażyć listki tajskiej bazylii – będą pięknie chrupiące i aromatyczne.
- Serwuj danie w głębokim talerzu - porcję curry, ryżu i na wierzch rybkę z dekoracją z szalotki i tajskiej bazylii.