Genialne sztuczki kuchenne, które musisz znać
Sztuczki kuchenne są bardzo cenne, dlatego dziś przychodzę z kolejną dawką ciekawych treści. Przydadzą się podczas wielu okazji!
12.05.2019 | aktual.: 18.09.2023 12:58
Od razu przechodzimy do działania! Oj będzie się działo ?
#1 Obieranie cebuli bez płaczu
Masz dość płaczu podczas krojenia cebuli? Wystarczy, że przed użyciem, włożysz warzywo na 15 minut do zamrażarki i po kłopocie!
#2 Jogurtowe dropsy dla maluchów
Przygotuj zdrową przekąskę w postaci dropsów dla dzieci przy pomocy owocowych jogurtów.
Umieść jogurt w rękawie cukierniczym i zrób na blaszce kolorowe kleksy. Wstaw je do zamrażarki na godzinę i gotowe!
#3 Zamiennik jajka przy wypiekach
Pieczesz brownie i nagle okazuje się, że nie masz jajek? To nie koniec świata! Do ciasta zamiast jajka możesz dodać banana. Połowa owocu = 1 jajko.
#4 Ekspresowe obieranie jajek
Aby cały proces przebiegł szybko i sprawnie, dodaj do gotujących się jajek plaster cytryny lub 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. I po kłopocie!
#5 Błyskawiczne obieranie czosnku
Był już trik z cebulą, czas więc na czosnek. Aby obrać go w błyskawicznym tempie, wystarczy, że włożysz warzywo do mikrofalówki na 15 sekund i uruchomisz urządzenie.
Po takim zabiegu, pozbycie się ochronki dookoła czosnku będzie bajecznie proste.
#6 Do krojenia ciast przydać może się także...
nić dentystyczna! Pójdzie szybko i sprawnie!
#7 Szybkie obieranie ziemniaków
Jeśli nie lubisz "bawić" się ziemniakami przy ich obieraniu, zawsze możesz wykorzystać tę prostą sztuczkę.
Weź ziemniaki w skórce i ponacinaj je dookoła w centralnej części. Następnie zalej je gorącą wodą i ugotuj. Wylej wrzątek i dodaj do ugotowanych ziemniaków zimną wodę.
Po chwili wystarczy, że weźmiesz ziemniaka do ręki, a skórka będzie odchodzić od warzywa bez większych problemów.
#8 Coś zamiast frytek
A skoro już o ziemniakach mowa, mam dla Ciebie prosty przepis na genialną przekąskę, która niebawem może wyprzeć z Twojego menu standardowe frytki.
Ponacinaj ziemniaki (aby przypominały harmonijkę), skrop je oliwą z oliwek, po czym między otworami umieść kawałki masła i dopraw do smaku według upodobania. Wstaw ziemniaki na 40 minut do piekarnika (220 stopni Celsjusza).
I pyszne danie jest już gotowe!
#9 Idealna kawa za każdym razem
Przed przygotowaniem ulubionego napoju, dodaj do zmielonej kawy szczyptę soli i cynamonu. Pierwszy składnik pomoże pozbyć się goryczy w kawie, a cynamon doda całości dodatkowych walorów!