Szwagierka na imieniny serwuje sałatkę kościelnego. Każdy prosi o przepis, bo jest przepyszna
To może nie jarzynowa, ale jeśli sukces mierzyć liczbą próśb o przepis, to sałatka kościelnego plasuje się tuż za królową. Można robić fikołki i szykować sałatki z mnogości trudnych do wypowiedzenia składników, a można też powalić na kolana czystą klasyką.
07.07.2024 13:30
Na stole kładziesz kolejny raz oklepaną sałatkę? Weź przykład z mojej szwagierki i zaszalej, szykując sałatkę kościelnego. To wciąż prosta i niewymagająca kompozycja, ale gwarantuje, że znad talerzy padną "ochy i achy". Wszyscy będą prosić cię o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szukasz inspiracji na prostą przekąskę na imprezę? Postaw na sałatkę kościelnego
Niczego jej nie brakuje. Sałatka kościelnego ma mnóstwo smaku, a kompozycja składników sprawia, że wyczuwalne są tutaj i miękkie kuleczki groszku, i chrupiące kawałki kiszonego ogórka. Całość dopieszcza naczosnkowany majonez oraz lekka kołderka ze szczypiorku i żółtego sera. Sałatka kościelnego jest idealnym rozwiązaniem na smaczną przekąskę na imprezę.
Zapewne większość składników masz już w kuchennej szafce. Sałatka kościelnego nie jest wymagająca, ale w całej swojej skromności zachwyca nietuzinkowym smakiem. Jeśli wolisz wyraziste nuty, postaw na większą ilość czosnku. Pamiętaj też, by nie żałować pieprzu, najlepiej świeżo mielonego.
Sałatka kościelnego. Przepis
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 słoik marynowanych pieczarek,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 4 średnie ogórki kiszone,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 3 duże łyżki majonez,
- pęczek szczypiorku,
- 100 g żółtego sera w kawałku,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Groszek i pieczarki odcedź. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, podobnie ogórki kiszone.
- Do warzyw dodaj jajka pokrojone w kostkę.
- Majonez wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Składniki wymieszaj, dodaj majonez z czosnkiem, sól, pieprz do smaku.
- Sałatkę kościelnego włóż na kilka godzin do schłodzenia, a przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i żółtym serem otartym na grubym oku.