PrzepisSałatkiSzwagierka na imieniny serwuje sałatkę kościelnego. Każdy prosi o przepis, bo jest przepyszna

Szwagierka na imieniny serwuje sałatkę kościelnego. Każdy prosi o przepis, bo jest przepyszna

To może nie jarzynowa, ale jeśli sukces mierzyć liczbą próśb o przepis, to sałatka kościelnego plasuje się tuż za królową. Można robić fikołki i szykować sałatki z mnogości trudnych do wypowiedzenia składników, a można też powalić na kolana czystą klasyką.

Sałatka kościelnego
Sałatka kościelnego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.07.2024 13:30

Na stole kładziesz kolejny raz oklepaną sałatkę? Weź przykład z mojej szwagierki i zaszalej, szykując sałatkę kościelnego. To wciąż prosta i niewymagająca kompozycja, ale gwarantuje, że znad talerzy padną "ochy i achy". Wszyscy będą prosić cię o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz inspiracji na prostą przekąskę na imprezę? Postaw na sałatkę kościelnego

Niczego jej nie brakuje. Sałatka kościelnego ma mnóstwo smaku, a kompozycja składników sprawia, że wyczuwalne są tutaj i miękkie kuleczki groszku, i chrupiące kawałki kiszonego ogórka. Całość dopieszcza naczosnkowany majonez oraz lekka kołderka ze szczypiorku i żółtego sera. Sałatka kościelnego jest idealnym rozwiązaniem na smaczną przekąskę na imprezę.

Zapewne większość składników masz już w kuchennej szafce. Sałatka kościelnego nie jest wymagająca, ale w całej swojej skromności zachwyca nietuzinkowym smakiem. Jeśli wolisz wyraziste nuty, postaw na większą ilość czosnku. Pamiętaj też, by nie żałować pieprzu, najlepiej świeżo mielonego.

Sałatka kościelnego
Sałatka kościelnego © Canva | chas53

Sałatka kościelnego. Przepis

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 słoik marynowanych pieczarek,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 4 średnie ogórki kiszone,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 3 duże łyżki majonez,
  • pęczek szczypiorku,
  • 100 g żółtego sera w kawałku,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Groszek i pieczarki odcedź. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, podobnie ogórki kiszone.
  2. Do warzyw dodaj jajka pokrojone w kostkę.
  3. Majonez wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  4. Składniki wymieszaj, dodaj majonez z czosnkiem, sól, pieprz do smaku.
  5. Sałatkę kościelnego włóż na kilka godzin do schłodzenia, a przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i żółtym serem otartym na grubym oku.
Wybrane dla Ciebie