WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Szybki obiad na piątek. Zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu

Większość z nas kojarzy pesto z bazylią, jednak istnieją też inne zielone liście, które świetnie sprawdzą się w roli pesto. Wystarczy zblendować rukolę z kilkoma dodatkami, a obiad zrobisz w czasie gotowania się makaronu.

Makaron z pesto z rukoliMakaron z pesto z rukoli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rukola to jedno warzyw, które potrafią całkowicie zmienić smak dania – lekko pikantna, intensywna i aromatyczna. Najczęściej trafia na talerz jako dodatek, ale z powodzeniem może grać pierwsze skrzypce w naszych obiadach. Latem, rukola jest najświeższa, najtańsza i pełna wartości odżywczych – idealna, by wprowadzić ją na stałe do swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Dlaczego warto sięgnąć po rukolę?

Rukola to zielony dodatek z charakterem – jej pikantny smak potrafi ożywić nawet najprostsze danie. W sezonie letnim warto sięgnąć po nią częściej, bo oprócz wyrazistego aromatu dostarcza zdrowotne składniki. Mimo tego, że rukola jest produktem niskokalorycznym, zawiera w sobie wiele cennych witamin i antyoksydantów, takich jak witamina A, C i K, a dodatkowo wapń, magnez, potas. Dzięki dużej ilości błonnika, rukola wspomaga prawidłowe trawienie i reguluje pracę jelit. Posiada właściwości moczopędne, które pomagają usuwać toksyny i nadmiar wody, co czyni rukolę doskonałym składnikiem lekkich i zdrowych diet.

Przepis na makaron z pesto z rukoli

Składniki (na dwie porcje):

  • 200-250 g suchego makaronu spaghetti lub tagliatelle,
  • 2 garście rukoli,
  • 30 g pestek słonecznika,
  • ząbek czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  2. W czasie gdy się gotuje, umyj rukolę i dokładnie ją osusz.
  3. Wrzuć ją do kielicha blendera, dodaj pestki słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połówki cytryny, oliwę i parmezan.
  4. Wszystko dokładnie zblenduj.
  5. Następnie umyj pomidory, osusz je i pokrój w drobną kostkę, dopraw pieprzem i wymieszaj z pesto.
  6. Gdy makaron skończy się gotować, dodaj do pesto łyżkę wody z gotowania i zblenduj jeszcze raz.
  7. Następnie odcedź makaron i włóż makaron z powrotem do garnka lub dużej miski, dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.
  8. Nałóż porcję na talerz.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze