Szybki obiad na piątek. Zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu
Większość z nas kojarzy pesto z bazylią, jednak istnieją też inne zielone liście, które świetnie sprawdzą się w roli pesto. Wystarczy zblendować rukolę z kilkoma dodatkami, a obiad zrobisz w czasie gotowania się makaronu.
Rukola to jedno warzyw, które potrafią całkowicie zmienić smak dania – lekko pikantna, intensywna i aromatyczna. Najczęściej trafia na talerz jako dodatek, ale z powodzeniem może grać pierwsze skrzypce w naszych obiadach. Latem, rukola jest najświeższa, najtańsza i pełna wartości odżywczych – idealna, by wprowadzić ją na stałe do swojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!
Dlaczego warto sięgnąć po rukolę?
Rukola to zielony dodatek z charakterem – jej pikantny smak potrafi ożywić nawet najprostsze danie. W sezonie letnim warto sięgnąć po nią częściej, bo oprócz wyrazistego aromatu dostarcza zdrowotne składniki. Mimo tego, że rukola jest produktem niskokalorycznym, zawiera w sobie wiele cennych witamin i antyoksydantów, takich jak witamina A, C i K, a dodatkowo wapń, magnez, potas. Dzięki dużej ilości błonnika, rukola wspomaga prawidłowe trawienie i reguluje pracę jelit. Posiada właściwości moczopędne, które pomagają usuwać toksyny i nadmiar wody, co czyni rukolę doskonałym składnikiem lekkich i zdrowych diet.
Przepis na makaron z pesto z rukoli
Składniki (na dwie porcje):
- 200-250 g suchego makaronu spaghetti lub tagliatelle,
- 2 garście rukoli,
- 30 g pestek słonecznika,
- ząbek czosnku,
- sok z połówki cytryny,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności ugotuj makaron w osolonej wodzie.
- W czasie gdy się gotuje, umyj rukolę i dokładnie ją osusz.
- Wrzuć ją do kielicha blendera, dodaj pestki słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połówki cytryny, oliwę i parmezan.
- Wszystko dokładnie zblenduj.
- Następnie umyj pomidory, osusz je i pokrój w drobną kostkę, dopraw pieprzem i wymieszaj z pesto.
- Gdy makaron skończy się gotować, dodaj do pesto łyżkę wody z gotowania i zblenduj jeszcze raz.
- Następnie odcedź makaron i włóż makaron z powrotem do garnka lub dużej miski, dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.
- Nałóż porcję na talerz.