Szybki sposób na wysuszenie grzybów. Zajmie ci to 30 minut

Po grzybobraniu trzeba w jakiś sposób przygotować nasze zbiory. Możemy zrobić z nich przetwory, dodać je do różnych dań lub po prostu wysuszyć. Jednak zajmuje to bardzo dużo czasu, co często nas zniechęca. Na całe szczęście jest sposób na to, by grzybki stały się suche w błyskawicznym tempie. Suszenie grzybów zajmie ci mniej niż 30 minut.

Suszenie grzybów w mikrofalówceSuszenie grzybów w mikrofalówce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Suszenie grzybów w mikrofalówce

Zazwyczaj grzyby suszyliśmy w piekarniku lub pozwalaliśmy działać naturze. Okazuje się, że do tego procesu możemy wykorzystać inne urządzenie, o którym nawet byśmy nie pomyśleli. To mikrofalówka. Z nią szybko uporamy się z suszeniem grzybów. Co musimy zrobić?


Na początku trzeba dokładnie oczyścić grzyby z wszystkich nieczystości. Możemy to zrobić za pomocą specjalnej szczoteczki. Od razu po tym kroimy produkt na plasterki, układamy na dużym talerzu i wstawiamy do mikrofalówki. Moc sprzętu ustawiamy na 100 W i po kilku minutach otwieramy, by usunąć nadmiar pary wodnej. Proces powtarzamy kilka razy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z mięsem mielonym

Musimy mieć jednak na uwadze to, że suszenie grzybów w mikrofalówce sprawi, że produkty będą o wiele mniej aromatyczne i smaczne. Ten sposób możemy wykorzystać, kiedy bardzo zależy nam na jak najszybszym przygotowaniu grzybów.

Suszenie grzybów w piekarniku
Suszenie grzybów w piekarniku © Licencjodawca

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Zajmie to o wiele więcej czasu, ale mamy pewność, że grzyby będą bardzo aromatyczne i nie stracą swoich walorów smakowych. Jak się do tego zabrać? Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów i pokrojenia ich na równe kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej produkt. Wkładamy je do piekarnika, który wcześniej ustawiamy na temperaturę 40-50 stopni Celsjusza.

Suszenie grzybów zajmie nam od kilku do kilkunastu godzin. Jest to zależne od tego, ile mają w sobie wody i jakie są duże. Co jakiś czas przewracajmy je na drugą stronę. To sprawi, że będą równomiernie wysuszone.

Piekarnik nadaje się również do wysuszenia warzyw, owoców oraz ziół. Musimy jednak wiedzieć, ile czasu na to potrzebujemy oraz jaka temperatura będzie najlepsza. Każdy produkt ma inne wymagania.

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend