PoradySzybki sposób na wysuszenie grzybów. Zajmie ci to 30 minut

Szybki sposób na wysuszenie grzybów. Zajmie ci to 30 minut

Po grzybobraniu trzeba w jakiś sposób przygotować nasze zbiory. Możemy zrobić z nich przetwory, dodać je do różnych dań lub po prostu wysuszyć. Jednak zajmuje to bardzo dużo czasu, co często nas zniechęca. Na całe szczęście jest sposób na to, by grzybki stały się suche w błyskawicznym tempie. Suszenie grzybów zajmie ci mniej niż 30 minut.

Suszenie grzybów w mikrofalówce
Suszenie grzybów w mikrofalówce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.08.2023 07:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Suszenie grzybów w mikrofalówce

Zazwyczaj grzyby suszyliśmy w piekarniku lub pozwalaliśmy działać naturze. Okazuje się, że do tego procesu możemy wykorzystać inne urządzenie, o którym nawet byśmy nie pomyśleli. To mikrofalówka. Z nią szybko uporamy się z suszeniem grzybów. Co musimy zrobić?


Na początku trzeba dokładnie oczyścić grzyby z wszystkich nieczystości. Możemy to zrobić za pomocą specjalnej szczoteczki. Od razu po tym kroimy produkt na plasterki, układamy na dużym talerzu i wstawiamy do mikrofalówki. Moc sprzętu ustawiamy na 100 W i po kilku minutach otwieramy, by usunąć nadmiar pary wodnej. Proces powtarzamy kilka razy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Musimy mieć jednak na uwadze to, że suszenie grzybów w mikrofalówce sprawi, że produkty będą o wiele mniej aromatyczne i smaczne. Ten sposób możemy wykorzystać, kiedy bardzo zależy nam na jak najszybszym przygotowaniu grzybów.

Suszenie grzybów w piekarniku
Suszenie grzybów w piekarniku© Licencjodawca

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Zajmie to o wiele więcej czasu, ale mamy pewność, że grzyby będą bardzo aromatyczne i nie stracą swoich walorów smakowych. Jak się do tego zabrać? Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów i pokrojenia ich na równe kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej produkt. Wkładamy je do piekarnika, który wcześniej ustawiamy na temperaturę 40-50 stopni Celsjusza.

Suszenie grzybów zajmie nam od kilku do kilkunastu godzin. Jest to zależne od tego, ile mają w sobie wody i jakie są duże. Co jakiś czas przewracajmy je na drugą stronę. To sprawi, że będą równomiernie wysuszone.

Piekarnik nadaje się również do wysuszenia warzyw, owoców oraz ziół. Musimy jednak wiedzieć, ile czasu na to potrzebujemy oraz jaka temperatura będzie najlepsza. Każdy produkt ma inne wymagania.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
grzybysuszone grzybyporady