Szybkie ciasto na francuskim spodzie. Pozazdrości nawet teściowa
Wygląda efektownie, ale jego przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Proste ciasto na spodzie z francuskich blatów z kremem budyniowym i owocami zniknie w mgnieniu oka.
Czasami nie potrzeba wiele, by oczarować gości. Tak jest w przypadku tego prostego deseru. Jego podstawę stanowi listkujące, chrupkie ciasto francuskie. W roli kremu mamy tutaj domowy budyń, a całość przełamuje owocowy akcent. To idealny przepis dla tych, którzy w kwestii pieczenia deklarują dwie lewe ręce. Tutaj nie ma miejsca na to, by coś się nie udało, nie wyrosło czy opadło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek
Szybkie ciasto na francuskim spodzie
Jeśli wpaść mają goście, a ty nie masz za dużo czasu na to, by przygotować deser, postaw na ten przepis. Najwięcej czasu zajmuje przestudzenie budyniu, ale wystarczy skorzystać z kapryśnej pogody i wystawić garnek na balkon. Do tego ekspresowo upieczone ciasto francuskie i nic więcej nie potrzeba do szczęścia.
Jeśli chcesz dodać deserowi trochę finezji, możesz przedstawić go jako milhojas i rzucić, że to takie hiszpańskie ciasto. Brzmi elegancko i nie mija się z prawdą, bo pod taką nazwą można spróbować podobnego wypieku. Oznacza to dosłownie "tysiąc liści", co odnosi się do wielu cienkich warstw ciasta francuskiego. Brzmi nieco bardziej ekskluzywnie niż napoleonka, prawda?
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego w arkuszach,
Krem budyniowy (Crema Pastelera):
- 500 ml mleka,
- 1 laska wanilii,
- 4 żółtka jaj,
- 100 g cukru,
- 40 g lub skrobi ziemniaczanej,
- 250 g świeżych truskawek,
- Cukier puder do posypania,
- opcjonalnie dżem truskawkowy, karmel lub czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Lekko oprósz mąką blat i rozwiń ciasto francuskie.
- Każdy arkusz pokrój na równe prostokąty. Możesz lekko nakłuć ciasto widelcem, aby równomiernie się upiekło.
- Przełóż prostokąty ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ciasto będzie chrupiące i zarumienione.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
- W rondelku zagotuj mleko z laską wanilii.
- W misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Dodaj mąkę (lub skrobię) do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Masę jajeczną wlej do gorącego mleka, cały czas mieszając. Zrób to powoli.
- Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje i zacznie bulgotać. Gotuj jeszcze przez około minutę.
- Przykryj powierzchnię kremu folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i odstaw do wystudzenia.
- Na talerzu ułóż jeden płat ciasta francuskiego i rozsmaruj na nim warstwę kremu budyniowego.
- Ułóż na kremie plasterki truskawek, przykryj kolejnym blatem i lekko dociśnij.
- Powtórz warstwy: krem, truskawki, ciasto francuskie. Ostatnią warstwą powinien być płat ciasta.
- Przed podaniem obficie posyp ciasto cukrem pudrem.
Ciasto możesz dodatkowo polać karmelem lub roztopioną czekoladą. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, zanim ciasto francuskie stanie się miękkie. Truskawki możesz zastąpić innymi owocami, na przykład malinami czy borówkami. Smacznego!