Ta jajecznica to królowa śniadań. Popisowy przepis Magdy Gessler

Jajecznica z kurkami Magdy Gessler to doskonały początek dnia. Same kurki zasługują na szczególną uwagę. A zważywszy na to, że sezon na kurki właśnie się rozpoczyna, to idealny moment, aby na twoim stole zagościła jajecznica z kurkami.

Magda Gessler zdradziła przepis na jajecznicę z kurkami Magda Gessler zdradziła przepis na jajecznicę z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Magda Gessler (screenshot)

Sezon na kurki to okres, który wielu z nas wyczekuje z niecierpliwością. Grzyby te można wykorzystać na wiele sposobów, a jednym z nich jest właśnie jajecznica. Choć może wydawać się, że to danie proste w przygotowaniu, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Magda Gessler zdradziła swój przepis na jajecznicę z kurkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Jajecznica z kurkami według Magdy Gessler. Patent na puszyste danie

Przygotowując jajecznicę z kurkami, pamiętaj o kilku ważnych kwestiach. Po pierwsze przed dodaniem grzybów do jajecznicy należy je dokładnie oczyścić i sprawdzić pod kątem ewentualnych owadów lub zanieczyszczeń. Po drugie kurki należy smażyć na rozgrzanym maśle lub oleju na średnim ogniu, aż staną się miękkie i delikatne. Pamiętaj, aby nie przesmażać ich zbyt długo, aby nie straciły swojej soczystości i smaku.

Jajecznica z kurkami Magdy Gessler jest niesamowicie puszysta, a to za sprawą jednego prostego triku. Restauratorka zaleca dodać odrobinę śmietany do rozkłóconych jajek i całość wymieszać bardzo energicznie. Następnie przygotowaną masę należy wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu.

Tyle trzeba zapłacić za kurki
Właśnie trwa sezon na kurki © Pixabay | RitaE

Jajecznica z kurkami według Magdy Gessler. Przepis

Składniki:

  • 12 jajek,
  • 2 cebule,
  • 500 g świeżych kurek,
  • 60 g śmietany 18 proc.,
  • 50 g masła,
  • pęczek koperku lub pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyść za pomocą pędzelka i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanym maśle. Gdy się zeszkli, dodaj kurki i smaż, aż woda odparuje, a kurki się zarumienią. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem.
  3. W międzyczasie w misce rozkłóć jajka i wymieszaj je ze śmietaną.
  4. Do masy jajecznej dodaj posiekany drobno koperek lub pietruszkę i wymieszaj ponownie.
  5. Zwiększ moc palnika i dodaj mieszaninę do cebuli z grzybami. Po chwili zmniejsz ogień do minimum.
  6. Jajka smaż, nie przerywając mieszania, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze