Ta jajecznica to królowa śniadań. Popisowy przepis Magdy Gessler
Jajecznica z kurkami Magdy Gessler to doskonały początek dnia. Same kurki zasługują na szczególną uwagę. A zważywszy na to, że sezon na kurki właśnie się rozpoczyna, to idealny moment, aby na twoim stole zagościła jajecznica z kurkami.
12.06.2024 14:25
Sezon na kurki to okres, który wielu z nas wyczekuje z niecierpliwością. Grzyby te można wykorzystać na wiele sposobów, a jednym z nich jest właśnie jajecznica. Choć może wydawać się, że to danie proste w przygotowaniu, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Magda Gessler zdradziła swój przepis na jajecznicę z kurkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajecznica z kurkami według Magdy Gessler. Patent na puszyste danie
Przygotowując jajecznicę z kurkami, pamiętaj o kilku ważnych kwestiach. Po pierwsze przed dodaniem grzybów do jajecznicy należy je dokładnie oczyścić i sprawdzić pod kątem ewentualnych owadów lub zanieczyszczeń. Po drugie kurki należy smażyć na rozgrzanym maśle lub oleju na średnim ogniu, aż staną się miękkie i delikatne. Pamiętaj, aby nie przesmażać ich zbyt długo, aby nie straciły swojej soczystości i smaku.
Jajecznica z kurkami Magdy Gessler jest niesamowicie puszysta, a to za sprawą jednego prostego triku. Restauratorka zaleca dodać odrobinę śmietany do rozkłóconych jajek i całość wymieszać bardzo energicznie. Następnie przygotowaną masę należy wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu.
Jajecznica z kurkami według Magdy Gessler. Przepis
Składniki:
- 12 jajek,
- 2 cebule,
- 500 g świeżych kurek,
- 60 g śmietany 18 proc.,
- 50 g masła,
- pęczek koperku lub pietruszki,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kurki oczyść za pomocą pędzelka i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanym maśle. Gdy się zeszkli, dodaj kurki i smaż, aż woda odparuje, a kurki się zarumienią. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem.
- W międzyczasie w misce rozkłóć jajka i wymieszaj je ze śmietaną.
- Do masy jajecznej dodaj posiekany drobno koperek lub pietruszkę i wymieszaj ponownie.
- Zwiększ moc palnika i dodaj mieszaninę do cebuli z grzybami. Po chwili zmniejsz ogień do minimum.
- Jajka smaż, nie przerywając mieszania, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji.