PrzepisŚniadanieTa jajecznica to królowa śniadań. Popisowy przepis Magdy Gessler

Ta jajecznica to królowa śniadań. Popisowy przepis Magdy Gessler

Magda Gessler zdradziła przepis na jajecznicę z kurkami
Magda Gessler zdradziła przepis na jajecznicę z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Magda Gessler (screenshot)

12.06.2024 14:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajecznica z kurkami Magdy Gessler to doskonały początek dnia. Same kurki zasługują na szczególną uwagę. A zważywszy na to, że sezon na kurki właśnie się rozpoczyna, to idealny moment, aby na twoim stole zagościła jajecznica z kurkami.

Sezon na kurki to okres, który wielu z nas wyczekuje z niecierpliwością. Grzyby te można wykorzystać na wiele sposobów, a jednym z nich jest właśnie jajecznica. Choć może wydawać się, że to danie proste w przygotowaniu, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Magda Gessler zdradziła swój przepis na jajecznicę z kurkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica z kurkami według Magdy Gessler. Patent na puszyste danie

Przygotowując jajecznicę z kurkami, pamiętaj o kilku ważnych kwestiach. Po pierwsze przed dodaniem grzybów do jajecznicy należy je dokładnie oczyścić i sprawdzić pod kątem ewentualnych owadów lub zanieczyszczeń. Po drugie kurki należy smażyć na rozgrzanym maśle lub oleju na średnim ogniu, aż staną się miękkie i delikatne. Pamiętaj, aby nie przesmażać ich zbyt długo, aby nie straciły swojej soczystości i smaku.

Jajecznica z kurkami Magdy Gessler jest niesamowicie puszysta, a to za sprawą jednego prostego triku. Restauratorka zaleca dodać odrobinę śmietany do rozkłóconych jajek i całość wymieszać bardzo energicznie. Następnie przygotowaną masę należy wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu.

Właśnie trwa sezon na kurki
Właśnie trwa sezon na kurki© Pixabay | RitaE

Jajecznica z kurkami według Magdy Gessler. Przepis

Składniki:

  • 12 jajek,
  • 2 cebule,
  • 500 g świeżych kurek,
  • 60 g śmietany 18 proc.,
  • 50 g masła,
  • pęczek koperku lub pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyść za pomocą pędzelka i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanym maśle. Gdy się zeszkli, dodaj kurki i smaż, aż woda odparuje, a kurki się zarumienią. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem.
  3. W międzyczasie w misce rozkłóć jajka i wymieszaj je ze śmietaną.
  4. Do masy jajecznej dodaj posiekany drobno koperek lub pietruszkę i wymieszaj ponownie.
  5. Zwiększ moc palnika i dodaj mieszaninę do cebuli z grzybami. Po chwili zmniejsz ogień do minimum.
  6. Jajka smaż, nie przerywając mieszania, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także