PrzepisSałatkiTa sałatka pierwsza znika ze stołu. Jest lepsza od jarzynowej i gyrosowej

Ta sałatka pierwsza znika ze stołu. Jest lepsza od jarzynowej i gyrosowej

Sałatka gajowego sprawdzi się na śniadanie, lunch czy jako przekąska imprezowa. Istnieją różne jej wersje, jednak dla mnie kluczowy jest jeden składnik. Bez niego wręcz nie wyobrażam sobie tej kompozycji.

Sałatka gajowego z kurczakiem smakuje wybornie
Sałatka gajowego z kurczakiem smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto

Popularne sałatki

Jedną z najpopularniejszych sałatek w Polsce jest jarzynowa. Tuż za nią wymienia się często gyrosowąselerową. Jednak przepisów na przekąski, które sprawdzą się na lekki posiłek lub imprezowy stół, jest znacznie więcej.

Osobiście wolę sałatkę gajowego niż powyższe klasyki. Serwuję je na każde święta i podczas rodzinnych spotkań. Zabieram do pracy, a także przyrządzam na szybko, gdy mają przyjść goście. Znika ze stołu w okamgnieniu, bo takie połączenie składników, to po prostu niebo w gębie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab

Co do sałatki gajowego?

Sałatka gajowego to kompozycja składników, która ma jedno zadanie: doskonale smakować. Chociaż przepisów na tę przekąskę jest od groma, dla mnie najważniejszym dodatkiem są marynowane pieczarki. Najchętniej używam tych, które przygotowuję osobiście. Jednak sklepowe gotowce w tym przypadku również się sprawdzą.

Ponadto kluczowe są ugotowane na twardo jajka oraz podsmażone filety z kurczaka. Niektórzy dodają też gotowane ziemniaki i czerwoną paprykę, ale kukurydza z puszki wystarczy, by wzbogacić walory smakowe tej sałatki.

Sałatka gajowego — przepis, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 200 g marynowanych pieczarek,
  • 4 jajka,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyszczam, kroję w kostkę i podsmażam na tłuszczu.
  2. Następnie ściągam mięso z ognia i odkładam do ostudzenia.
  3. Jajka gotuję na twardo, a potem obieram ze skorupek i kroję w kostkę.
  4. Kukurydzę odsączam z zalewy, pieczarki kroję w mniejsze kawałki, a cebulę siekam.
  5. Wszystkie składniki umieszczam w salaterce i dodaję sos: majonez wymieszany z jogurtem naturalnym i przyprawami.
  6. Całość raz jeszcze dokładnie mieszam i gotowe. Smacznego!
sałatkaprzepissałatka z jajkami

Wybrane dla Ciebie