Tak pysznej surówki z marchewki nie robią nawet w restauracjach. Wszystko dzięki dwóm składnikom

Nie ma wątpliwości, że marchewka jest jednym z najzdrowszych warzyw, które powinniśmy włączyć do naszej diety. Jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle wszechstronna - możemy ją spożywać na wiele różnych sposobów. Szczególnie warta uwagi jest surówka z marchewki, która wspaniale wpisze się w jesienno-zimowe menu. Zwłaszcza z tymi dwoma dodatkami.

Surówka z marchewki Surówka z marchewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchewka zawiera wiele cennych witamin, w tym beta-karoten, który jest niezbędny dla naszego organizmu. Składniki zawarte w marchewce mają pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo i miedź, które są obecne w marchewce, wspierają naszą odporność i pomagają zapobiegać anemii. Zawartość błonnika w marchewce wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga tym, którzy chcą zrzucić dodatkowe kilogramy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od kiedy robię drożdżówki w wytrawnym wydaniu, moi bliscy nie chcą jeść nic innego

Surówka z marchewki. Te dwa składniki robią robotę

Jajka gotowane na twardo i jogurt naturalny nadadzą surówce zupełnie innego charakteru. Z takimi dodatkami staje się superpożywna. Jeśli chcesz, by surówka była bardziej sycąca, możesz do startej marchewki dodać majonez lub śmietanę. Warto również pomyśleć o dodatkach, które wzbogacą smak surówki. Można tu zastosować oleje lub np. sos sojowy - kilka kropel wystarczy, aby nadać surówce orientalnego charakteru.

Marchewka doskonale komponuje się z wieloma innymi składnikami. Tarte jabłka, ananas, brzoskwinie czy mandarynki to tylko niektóre z owoców, które możemy dodać do surówki. Jeśli preferujemy warzywa, możemy zdecydować się na seler, natkę pietruszki lub por. Miłośnikom ostrzejszych smaków polecamy wersję surówki z imbirem, kolendrą lub chrzanem.

Marchew to wspaniała baza surówek
Marchew to wspaniała baza surówek © Pixabay

Surówka z marchewki z jajkiem i jogurtem. Przepis

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i oddziel żółtka od białek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem i żółtkami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i dokładnie zamieszaj całość.
  4. Przygotowany sos połącz z marchewką i białkami.
  5. Podawaj schłodzoną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀