Tak pysznej surówki z marchewki nie robią nawet w restauracjach. Wszystko dzięki dwóm składnikom

Nie ma wątpliwości, że marchewka jest jednym z najzdrowszych warzyw, które powinniśmy włączyć do naszej diety. Jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle wszechstronna - możemy ją spożywać na wiele różnych sposobów. Szczególnie warta uwagi jest surówka z marchewki, która wspaniale wpisze się w jesienno-zimowe menu. Zwłaszcza z tymi dwoma dodatkami.

Surówka z marchewki Surówka z marchewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchewka zawiera wiele cennych witamin, w tym beta-karoten, który jest niezbędny dla naszego organizmu. Składniki zawarte w marchewce mają pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo i miedź, które są obecne w marchewce, wspierają naszą odporność i pomagają zapobiegać anemii. Zawartość błonnika w marchewce wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga tym, którzy chcą zrzucić dodatkowe kilogramy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od kiedy robię drożdżówki w wytrawnym wydaniu, moi bliscy nie chcą jeść nic innego

Surówka z marchewki. Te dwa składniki robią robotę

Jajka gotowane na twardo i jogurt naturalny nadadzą surówce zupełnie innego charakteru. Z takimi dodatkami staje się superpożywna. Jeśli chcesz, by surówka była bardziej sycąca, możesz do startej marchewki dodać majonez lub śmietanę. Warto również pomyśleć o dodatkach, które wzbogacą smak surówki. Można tu zastosować oleje lub np. sos sojowy - kilka kropel wystarczy, aby nadać surówce orientalnego charakteru.

Marchewka doskonale komponuje się z wieloma innymi składnikami. Tarte jabłka, ananas, brzoskwinie czy mandarynki to tylko niektóre z owoców, które możemy dodać do surówki. Jeśli preferujemy warzywa, możemy zdecydować się na seler, natkę pietruszki lub por. Miłośnikom ostrzejszych smaków polecamy wersję surówki z imbirem, kolendrą lub chrzanem.

Marchew to wspaniała baza surówek
Marchew to wspaniała baza surówek © Pixabay

Surówka z marchewki z jajkiem i jogurtem. Przepis

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i oddziel żółtka od białek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem i żółtkami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i dokładnie zamieszaj całość.
  4. Przygotowany sos połącz z marchewką i białkami.
  5. Podawaj schłodzoną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯