Tak pysznej surówki z marchewki nie robią nawet w restauracjach. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Nie ma wątpliwości, że marchewka jest jednym z najzdrowszych warzyw, które powinniśmy włączyć do naszej diety. Jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle wszechstronna - możemy ją spożywać na wiele różnych sposobów. Szczególnie warta uwagi jest surówka z marchewki, która wspaniale wpisze się w jesienno-zimowe menu. Zwłaszcza z tymi dwoma dodatkami.
21.11.2023 13:09
Marchewka zawiera wiele cennych witamin, w tym beta-karoten, który jest niezbędny dla naszego organizmu. Składniki zawarte w marchewce mają pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo i miedź, które są obecne w marchewce, wspierają naszą odporność i pomagają zapobiegać anemii. Zawartość błonnika w marchewce wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga tym, którzy chcą zrzucić dodatkowe kilogramy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z marchewki. Te dwa składniki robią robotę
Jajka gotowane na twardo i jogurt naturalny nadadzą surówce zupełnie innego charakteru. Z takimi dodatkami staje się superpożywna. Jeśli chcesz, by surówka była bardziej sycąca, możesz do startej marchewki dodać majonez lub śmietanę. Warto również pomyśleć o dodatkach, które wzbogacą smak surówki. Można tu zastosować oleje lub np. sos sojowy - kilka kropel wystarczy, aby nadać surówce orientalnego charakteru.
Marchewka doskonale komponuje się z wieloma innymi składnikami. Tarte jabłka, ananas, brzoskwinie czy mandarynki to tylko niektóre z owoców, które możemy dodać do surówki. Jeśli preferujemy warzywa, możemy zdecydować się na seler, natkę pietruszki lub por. Miłośnikom ostrzejszych smaków polecamy wersję surówki z imbirem, kolendrą lub chrzanem.
Zobacz także
Surówka z marchewki z jajkiem i jogurtem. Przepis
Składniki:
- 4 marchewki,
- 5 jajek,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 3 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i oddziel żółtka od białek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem i żółtkami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i dokładnie zamieszaj całość.
- Przygotowany sos połącz z marchewką i białkami.
- Podawaj schłodzoną.