Tak uzyskasz najbardziej chrupiącą skórkę. Sposób jest banalny, a zawsze działa
Prosty obiad z pieczonym kurczakiem może zamienić się w prawdziwą ucztę, gdy tylko podkręcisz trochę chrupkość jego skórki. W ten sposób możesz przygotować całe udka, pałki lub skrzydełka. Każda z tych części będzie smakować kosmicznie dobrze.
Aby uzyskać naprawdę soczyste i chrupiące udka, warto zwrócić uwagę na jakość mięsa. Najlepiej sprawdzą się świeże udka z kurczaka z lokalnych hodowli, które nie były wcześniej mrożone. Mięso z takich źródeł jest bardziej delikatne i lepiej chłonie przyprawy, co przekłada się na intensywniejszy smak i aromat po upieczeniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę
Jak wykorzystać pieczone udka z obiadu?
Pieczone udka kurczaka świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli zostaną ci resztki, możesz je wykorzystać do przygotowania sałatki lub pasty kanapkowej następnego dnia. Wystudzone mięso przełóż do szczelnego pojemnika i schowaj do lodówki, by zachowało świeżość nawet przez 2-3 kolejne dni.
Przepis na pieczone udka kurczaka
Czas pieczenia kurczaka dostosuj do ilości i wielkości porcji mięsa.
Składniki:
- 6 udek kurczaka,
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 100 ml oliwy.
Sposób przygotowania:
- Udka umyj i osusz, a następnie natrzyj marynatą przygotowaną z oliwy i przypraw. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i polej marynatą, która została w misce.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 50-60 minut.
- Po 30 i 40 minutach pieczenia spryskaj kurczaka wodą ze spryskiwacza.
Pieczona udka podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z kremowym risotto i letnią sałatką z ogórków małosolnych.