Tak uzyskasz najbardziej chrupiącą skórkę. Sposób jest banalny, a zawsze działa

Prosty obiad z pieczonym kurczakiem może zamienić się w prawdziwą ucztę, gdy tylko podkręcisz trochę chrupkość jego skórki. W ten sposób możesz przygotować całe udka, pałki lub skrzydełka. Każda z tych części będzie smakować kosmicznie dobrze.

Kurczak z chrupiącą skórką smakuje o wiele lepiejKurczak z chrupiącą skórką smakuje o wiele lepiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Aby uzyskać naprawdę soczyste i chrupiące udka, warto zwrócić uwagę na jakość mięsa. Najlepiej sprawdzą się świeże udka z kurczaka z lokalnych hodowli, które nie były wcześniej mrożone. Mięso z takich źródeł jest bardziej delikatne i lepiej chłonie przyprawy, co przekłada się na intensywniejszy smak i aromat po upieczeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę

Jak wykorzystać pieczone udka z obiadu?

Pieczone udka kurczaka świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli zostaną ci resztki, możesz je wykorzystać do przygotowania sałatki lub pasty kanapkowej następnego dnia. Wystudzone mięso przełóż do szczelnego pojemnika i schowaj do lodówki, by zachowało świeżość nawet przez 2-3 kolejne dni.

Przepis na pieczone udka kurczaka

Czas pieczenia kurczaka dostosuj do ilości i wielkości porcji mięsa.

Składniki:

  • 6 udek kurczaka,
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 100 ml oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Udka umyj i osusz, a następnie natrzyj marynatą przygotowaną z oliwy i przypraw. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i polej marynatą, która została w misce.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 50-60 minut.
  4. Po 30 i 40 minutach pieczenia spryskaj kurczaka wodą ze spryskiwacza.

Pieczona udka podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z kremowym risotto i letnią sałatką z ogórków małosolnych.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca