PoradyTakie są skutki jedzenia jajek. Wielu wciąż nie zdaje sobie z tego sprawy

Takie są skutki jedzenia jajek. Wielu wciąż nie zdaje sobie z tego sprawy

Wokół jajek narosło wiele mitów i półprawd. Jedni mówią, że to samo zdrowie, inni starają się ich unikać. Naukowcy nie mają jednak wątpliwości — w naszej diecie mogą pojawiać się one regularnie. Wyjdzie to nam na zdrowie.

Obieranie jajek - Pyszności
Obieranie jajek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.10.2024 10:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajka to nie tylko smaczna opcja na śniadanie, ale także skarbnica cennych składników odżywczych. Regularne spożywanie jajek przynosi liczne korzyści zdrowotne. Jeśli jesz dwa jajka dziennie, możesz liczyć na zdrowotne efekty. Zobacz, czemu warto włączyć je do swojej diety i zajadać się bez większych obaw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka poprawiają pracę mózgu

Jajka bogate są w cholinę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Cholina wspiera produkcję acetylocholiny, neuroprzekaźnika kluczowego dla pamięci i koncentracji. Brak choliny może prowadzić do problemów z pamięcią i koncentracją. Badania wskazują, że jedzenie dwóch jajek dziennie przez cztery tygodnie może poprawić testy pamięci i koncentracji.

Gotowanie jajek - Pyszności
Gotowanie jajek - Pyszności© Canva | pixelshot

Ślepa kura?

Znane jest powiedzenie "być ślepym jak kura", ale w żadnym stopniu nie odnosi się ono do jajek.

Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę, przeciwutleniacze chroniące wzrok. Są one skoncentrowane w plamce żółtej siatkówki, kluczowej dla ostrego widzenia. Badania wykazały, że regularne spożywanie tych karotenoidów może zmniejszać ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej, czyli chorób związanych z wiekiem, które prowadzą do utraty wzroku. Jajka to źródło witaminy A, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania rogówki i siatkówki. Chociaż witamina jest obecna w wielu produktach, to żółtka jaj są jednym z jej bogatszych źródeł.

Wsparcie w odchudzaniu

Jajka to doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczów, które sycą i zapobiegają przejadaniu się. Białko pomaga w budowie i naprawie mięśni, a zdrowe tłuszcze z żółtka przedłużają uczucie sytości. Badania pokazują, że osoby zaczynające dzień od jajek spożywają mniej kalorii w ciągu dnia.

Jajka po florencku - Pyszności
Jajka po florencku - Pyszności© Adobe Stock

Dzięki niskiej zawartości węglowodanów i wysokiemu poziomowi białka, jaja pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, gwarantując stałą dostawę energii.

Witaminy pod skorupką

W jajkach najdziemy w nim przede wszystkim witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, niezbędna dla zdrowego wzroku, witamina D, regulująca gospodarkę wapniową i wzmacniająca kości, witamina E, silny antyoksydant chroniący komórki, oraz witamina K, istotna dla krzepliwości krwi.

Jajka sadzone na wodzie - Pyszności
Jajka sadzone na wodzie - Pyszności© Adobe Stock | Photographer: Tomasz Bauer

Poza tym, jajka są bogatym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, produkcji energii i przemiany materii. Wśród nich znajdziemy między innymi witaminę B12, istotną dla produkcji czerwonych krwinek.

Warto dodać do diety dwa jajka dziennie, aby cieszyć się ich licznymi korzyściami zdrowotnymi.

poradyzdrowe dietyjajka