Jajka po turecku - najpyszniejsze śniadanie świata. Koniec z jajecznicą i jajkiem w koszulce

Szukasz pomysłu na śniadanie? Jeśli nie masz ochoty na kolejną kanapkę z szynką i serem, wypróbuj przepis na jajka po turecku! To orientalne danie wybornie smakuje z kromką podpieczonego chleba.

ObrazekJajka po turecku - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jajka po turecku

Obrazek
Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com

Cilbir, czyli jajka po turecku, to wspaniały pomysł na śniadanie. Jest to pożywne i wyjątkowo lekkie danie. Głównymi składnikami tej potrawy są jajka i gęsty jogurt naturalny. Oprócz tego dodaje się do nich przeróżne przyprawy, takie jak mięta, kolendra, czy suszona papryka. To właśnie one, nadają daniu fantastycznego smaku.

Przygotowanie krok po kroku

Obrazek
Jajka po turecku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka po turecku można przygotować w wielu odsłonach. W związku z tym warto eksperymentować i dodać do potrawy swoje ulubione przyprawy. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na to pyszne danie. Od dzisiaj wasze śniadanie już nigdy nie będzie smakować tak samo!

Składniki:

          
  • 3 jajka
  • 230 g gęstego jogurtu naturalnego - jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka octu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
  • 50 g masła
  • pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

      
  1. Jogurt zmieszaj z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
  2. W rondelku rozpuść masło. Następnie dodaj do niego wędzoną paprykę. Masło podgrzewaj parę minut do momentu, aż uzyska lekko brązowy kolor. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia.
  3. W kolejnym kroku wybij jajka do naczynia i skrop je octem. W dużym garnku zagotuj wodę. Następnie wlej jajko do wody i gotuj je około 3 - 4 minuty. Po tym czasie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. Powtórz czynność dla pozostałych jajek.
  4. Tak przygotowane jajka układamy na talerzu z jogurtem. Całość polewamy masłem. Jajka po turecku najlepiej smakują w towarzystwie pieczywa.

W szybki sposób przygotujesz do swojego dania pyszną grzankę. Wystarczy, że skropisz oliwą kromkę chleba i podgrzejesz go z obu stron na patelni. Tak przygotowane pieczywo najlepiej smakuje na ciepło.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko sadzone z piekarnika krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej