Te bułeczki są hitem w moim domu. Mąkę mieszam z nietypowym składnikiem

Bułeczki na śniadanie możesz zrobić zaciszu własnej kuchni. Przygotowanie ich jest wbrew pozorom bardzo proste, a smak domowych wypieków można urozmaicać w nieskończoność. Jeden z moich ulubionych przepisów na puszyste pieczywo wymaga użycia ciekawego składnika. Na początku byłam skonsternowana, ale teraz te bułeczki to hit w moim domu.

Bułeczki kawowe skradły moje serceBułeczki kawowe skradły moje serce
Źródło zdjęć: © Canva: armennano, YouTube: Rezepte von Roman (screenshot)

Przepis znalazłam na YouTubie na kanale "Rezepte von Roman". Sposób przygotowania bułeczek tam zaprezentowany nie odbiega od większości podobnych, jednak jeden z głównych składników może szokować. Efekt jest jednak tak spektakularny, że nie mogę nie polecić tego przepisu. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Jak zrobić domowe chrupiące bułki?

Mąka, drożdże, cukier, sól i odrobina wyobraźni wystarczą, by rano móc zjeść na śniadanie pyszne, chrupiące i puszyste bułki domowej roboty. Wersja najprostsza, zwłaszcza jeśli używamy suchych drożdży, które nie wymagają przygotowania rozczynu, zakłada wymieszanie składników, następnie zagniatamy ciasto i musimy odczekać, aż wyrośnie. Tyle, kropka.

W wersji, którą udało mi się wyszperać, zamiast wody czy mleka, używa się... kawy. Tak, mocna, rozpuszczalna lub parzona kawa staje się tutaj głównym składnikiem, który odpowiada za kolor i smak naszych bułeczek. By zachowały chrupkość i blask, możesz posmarować je rozkłóconym żółtkiem przed pieczeniem lub bardzo zimną wodą w trakcie.

Bułeczki kawowe
Bułeczki kawowe © Pixabay

Bułeczki kawowe na śniadanie. Przepis

Składniki:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/mielonej + 220 ml wrzątku,
  • 370 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2,5 łyżki masła roztopionego,
  • 1 żółtko+1 łyżka mleka,
  • opcjonalnie: ziarna kawy, maku, słonecznika, sezamu do posypania.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę, a następnie odstaw ją do ostudzenia.
  2. 300 g mąki przesiej do miski. Następnie dodaj suche drożdże, cukier i sól. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  3. Na środku mąki utwórz wgłębienie i wlej do niego schłodzoną kawę. Wymieszaj składniki.
  4. W międzyczasie dodaj roztopione masło. Ponownie całość zamieszaj. Ciasto będzie gęste i kleiste.
  5. Następnie dodaj do ciasta 70 g mąki. Zagnieć je energicznie (wystarczą 2 minuty zagniatania).
  6. Następnie przełóż ciasto na podsypany mąką blat i zagniataj przez kolejne 5-6 minut, aż będzie gładkie i lekko kleiste.
  7. Gotowe ciasto przełóż do miski nasmarowanej olejem. Miskę przykryj folią i bawełnianą ściereczką, a następnie odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  8. Ciasto delikatnie zagnieć, możesz lekko oprószyć je mąką.
  9. Ciasto podziel na 10-12 równych części. Każdą z nich uformuj w kuleczkę i lekko spłaszcz. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  10. Blachę do pieczeni wyłóż papierem. Następnie każdą kuleczkę odwróć dołem do góry. Ściśnij każdą bułeczkę u wierzchu, tworząc wzdłuż falbankę jak w pierogach. Następnie połóż bułeczki na blasze falbanką do dołu.
  11. Następnie ponownie odstaw bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut.
  12. Po tym posmaruj je rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.
  13. Następnie natnij bułeczki wzdłuż i posyp ziarnami kawy lub innymi.
  14. Bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością