Te bułeczki są hitem w moim domu. Mąkę mieszam z nietypowym składnikiem
Bułeczki na śniadanie możesz zrobić zaciszu własnej kuchni. Przygotowanie ich jest wbrew pozorom bardzo proste, a smak domowych wypieków można urozmaicać w nieskończoność. Jeden z moich ulubionych przepisów na puszyste pieczywo wymaga użycia ciekawego składnika. Na początku byłam skonsternowana, ale teraz te bułeczki to hit w moim domu.
Przepis znalazłam na YouTubie na kanale "Rezepte von Roman". Sposób przygotowania bułeczek tam zaprezentowany nie odbiega od większości podobnych, jednak jeden z głównych składników może szokować. Efekt jest jednak tak spektakularny, że nie mogę nie polecić tego przepisu. Koniecznie wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej
Jak zrobić domowe chrupiące bułki?
Mąka, drożdże, cukier, sól i odrobina wyobraźni wystarczą, by rano móc zjeść na śniadanie pyszne, chrupiące i puszyste bułki domowej roboty. Wersja najprostsza, zwłaszcza jeśli używamy suchych drożdży, które nie wymagają przygotowania rozczynu, zakłada wymieszanie składników, następnie zagniatamy ciasto i musimy odczekać, aż wyrośnie. Tyle, kropka.
W wersji, którą udało mi się wyszperać, zamiast wody czy mleka, używa się... kawy. Tak, mocna, rozpuszczalna lub parzona kawa staje się tutaj głównym składnikiem, który odpowiada za kolor i smak naszych bułeczek. By zachowały chrupkość i blask, możesz posmarować je rozkłóconym żółtkiem przed pieczeniem lub bardzo zimną wodą w trakcie.
Bułeczki kawowe na śniadanie. Przepis
Składniki:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/mielonej + 220 ml wrzątku,
- 370 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- 3 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 2,5 łyżki masła roztopionego,
- 1 żółtko+1 łyżka mleka,
- opcjonalnie: ziarna kawy, maku, słonecznika, sezamu do posypania.
Przygotowanie:
- Zaparz kawę, a następnie odstaw ją do ostudzenia.
- 300 g mąki przesiej do miski. Następnie dodaj suche drożdże, cukier i sól. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Na środku mąki utwórz wgłębienie i wlej do niego schłodzoną kawę. Wymieszaj składniki.
- W międzyczasie dodaj roztopione masło. Ponownie całość zamieszaj. Ciasto będzie gęste i kleiste.
- Następnie dodaj do ciasta 70 g mąki. Zagnieć je energicznie (wystarczą 2 minuty zagniatania).
- Następnie przełóż ciasto na podsypany mąką blat i zagniataj przez kolejne 5-6 minut, aż będzie gładkie i lekko kleiste.
- Gotowe ciasto przełóż do miski nasmarowanej olejem. Miskę przykryj folią i bawełnianą ściereczką, a następnie odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Ciasto delikatnie zagnieć, możesz lekko oprószyć je mąką.
- Ciasto podziel na 10-12 równych części. Każdą z nich uformuj w kuleczkę i lekko spłaszcz. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Blachę do pieczeni wyłóż papierem. Następnie każdą kuleczkę odwróć dołem do góry. Ściśnij każdą bułeczkę u wierzchu, tworząc wzdłuż falbankę jak w pierogach. Następnie połóż bułeczki na blasze falbanką do dołu.
- Następnie ponownie odstaw bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut.
- Po tym posmaruj je rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.
- Następnie natnij bułeczki wzdłuż i posyp ziarnami kawy lub innymi.
- Bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut.