Te bułeczki są hitem w moim domu. Mąkę mieszam z nietypowym składnikiem

Bułeczki na śniadanie możesz zrobić zaciszu własnej kuchni. Przygotowanie ich jest wbrew pozorom bardzo proste, a smak domowych wypieków można urozmaicać w nieskończoność. Jeden z moich ulubionych przepisów na puszyste pieczywo wymaga użycia ciekawego składnika. Na początku byłam skonsternowana, ale teraz te bułeczki to hit w moim domu.

Bułeczki kawowe skradły moje serceBułeczki kawowe skradły moje serce
Źródło zdjęć: © Canva: armennano, YouTube: Rezepte von Roman (screenshot)
SKOMENTUJ

Przepis znalazłam na YouTubie na kanale "Rezepte von Roman". Sposób przygotowania bułeczek tam zaprezentowany nie odbiega od większości podobnych, jednak jeden z głównych składników może szokować. Efekt jest jednak tak spektakularny, że nie mogę nie polecić tego przepisu. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Jak zrobić domowe chrupiące bułki?

Mąka, drożdże, cukier, sól i odrobina wyobraźni wystarczą, by rano móc zjeść na śniadanie pyszne, chrupiące i puszyste bułki domowej roboty. Wersja najprostsza, zwłaszcza jeśli używamy suchych drożdży, które nie wymagają przygotowania rozczynu, zakłada wymieszanie składników, następnie zagniatamy ciasto i musimy odczekać, aż wyrośnie. Tyle, kropka.

W wersji, którą udało mi się wyszperać, zamiast wody czy mleka, używa się... kawy. Tak, mocna, rozpuszczalna lub parzona kawa staje się tutaj głównym składnikiem, który odpowiada za kolor i smak naszych bułeczek. By zachowały chrupkość i blask, możesz posmarować je rozkłóconym żółtkiem przed pieczeniem lub bardzo zimną wodą w trakcie.

Bułeczki kawowe
Bułeczki kawowe © Pixabay

Bułeczki kawowe na śniadanie. Przepis

Składniki:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/mielonej + 220 ml wrzątku,
  • 370 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2,5 łyżki masła roztopionego,
  • 1 żółtko+1 łyżka mleka,
  • opcjonalnie: ziarna kawy, maku, słonecznika, sezamu do posypania.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę, a następnie odstaw ją do ostudzenia.
  2. 300 g mąki przesiej do miski. Następnie dodaj suche drożdże, cukier i sól. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  3. Na środku mąki utwórz wgłębienie i wlej do niego schłodzoną kawę. Wymieszaj składniki.
  4. W międzyczasie dodaj roztopione masło. Ponownie całość zamieszaj. Ciasto będzie gęste i kleiste.
  5. Następnie dodaj do ciasta 70 g mąki. Zagnieć je energicznie (wystarczą 2 minuty zagniatania).
  6. Następnie przełóż ciasto na podsypany mąką blat i zagniataj przez kolejne 5-6 minut, aż będzie gładkie i lekko kleiste.
  7. Gotowe ciasto przełóż do miski nasmarowanej olejem. Miskę przykryj folią i bawełnianą ściereczką, a następnie odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  8. Ciasto delikatnie zagnieć, możesz lekko oprószyć je mąką.
  9. Ciasto podziel na 10-12 równych części. Każdą z nich uformuj w kuleczkę i lekko spłaszcz. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  10. Blachę do pieczeni wyłóż papierem. Następnie każdą kuleczkę odwróć dołem do góry. Ściśnij każdą bułeczkę u wierzchu, tworząc wzdłuż falbankę jak w pierogach. Następnie połóż bułeczki na blasze falbanką do dołu.
  11. Następnie ponownie odstaw bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut.
  12. Po tym posmaruj je rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.
  13. Następnie natnij bułeczki wzdłuż i posyp ziarnami kawy lub innymi.
  14. Bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach