Te grzyby mają zabawną nazwę, ale są smaczne. Można z nich zrobić obłędny sos
Niektóre grzyby od razu lądują w koszyku. Kurki, podgrzybki i borowiki to chyba klasyk. Inne gatunki są często pomijane, a szkoda, bo chociaż ich wygląd jest niepozorny, to wyróżniają się ciekawym smakiem. Niektóre z nich pojawiają się w nietypowych miejscach, dlatego warto szukać uważnie.
Twardzioszek przydrożny (zwany też tańcujką, podróżniczką, przydróżniczką, panienką lub wieruszką - w zależności od regionu) to malutki grzybek, który tworzy czarcie kręgi na trawnikach, pastwiskach, parkach, przydrożach lub łąkach. Twardzioszków nie szukaj w lasach, bo one wolą otwarte i nasłonecznione tereny. Lepiej jednak nie zbieraj okazów, które rosną blisko dróg i autostrad ze względu na zanieczyszczenia metalami ciężkimi.
Grzyby te świetnie smakują w sosach, daniach i nadają się do suszenia. A do tego są proste w obróbce i nie musisz ich specjalnie wcześniej przygotowywać. Sezon trwa od maja do późnej jesieni, a największy wysyp jest po deszczach.
Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę
Jak wygląda twardzioszek?
Najbardziej charakterystyczny jest jego wypukły kapelusz o jasnobeżowym lub kremowym kolorze. Ma on średnicę 2-2,5 cm, więc jest niewielki. W czasie suchej pogody może on lekko prześwitywać lub wręcz się marszczyć. Blaszki są szeroko rozstawione i mają kolor od białego po jasnokremowy. Trzon twardzioszka jest cienki, włóknisty i elastyczny, często porównywany do nitki.
Podczas zbiorów łatwo pomylić twardzioszka z niejadalnym twardzioszkiem czosnkowym, który wyróżnia się silnym zapachem czosnku. Trzeba też uważać na hełmówkę jadowitą, która ma bardziej rdzawy kolor i rośnie raczej w lasach, a nie na otwartych przestrzeniach.
Twardzioszek przydrożny to świetny składnik sosów
Zbieraj młode i jędrne okazy. Kapelusze wykorzystasz do różnych dań, a trzony (choć też jadalne) możesz wyrzucić, bo są niesmaczne i bardzo łykowate. Będą się po prostu ciągnąć. Z zebranych kapeluszy możesz zrobić na przykład sos grzybowy do ziemniaków lub makaronu.
Składniki:
- 2 szkl. świeżych kapeluszy twardzioszków,
- 1 mała cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1/2 szkl. śmietanki 30 proc.,
- 1/2 szkl. bulionu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę.
- Na patelni rozpuść masło, zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.
- Wrzuć kapelusze grzybów i smaż kilka minut, aż zmiękną, a woda odparuje.
- Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj; powstanie lekka zasmażka.
- Wlej bulion oraz śmietankę i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.