Te nietypowe dania z grilla zaskoczą twoją rodzinę. Przygotuj je już w tę majówkę!
Kiełbasa i karkówka? Dobre sobie! W tym roku stawiamy na oryginalność, a na nasz ruszt trafią naprawdę niestandardowe produkty. Oto trzy przykłady na to, że również na grillu można się wykazać dużą kreatywnością.
28.04.2024 16:26
Dzisiaj chcemy ci zaprezentować trzy pomysły na nietypowe dania z grilla. Będzie ciekawie — to możemy obiecać. W rolach głównych wystąpią banany, pomidory, boczek i szparagi. To nie kwestia pretensjonalnej górnolotności, lecz doskonałego smaku. Każda z tych potraw jest bowiem nie tylko oryginalna, ale i pyszna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nietypowe dania z grilla dla każdego
Naszą listę rozpoczynamy od szparagów i boczku. Kiełbasa i karkówka są pyszne, ale już wkrótce przyznasz, że szparagi zawinięte w bekon w ogóle im nie ustępują. Jak to przygotować? To bardzo proste. Potrzebne będą:
- 10 szparagów,
- 10 plastrów boczku,
- sól, pieprz,
- cytryna,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Ze szparagów odetnij stwardniałe końcówki. Resztę umyj i osusz.
- Teraz owiń szparagi boczkiem, dopraw solą (z nią nie przesadzaj, bo już bekon jest słony) i pieprzem. Posmaruj oliwą.
- Grilluj nie więcej, niż po 4-5 minut na stronę. Pod koniec skropl sokiem z cytryny. Smacznego!
Drugim pomysłem na nietypowe dania z grilla są grillowane faszerowane pomidory. Potrzebne będą:
- 4 pomidory
- 1 opakowanie sera feta
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- bazylia i oregano
Sposób przygotowania:
- Utnij wierzchnią warstwę pomidorów. Wydrąż je w środku.
- Przygotuj farsz z pokruszonego sera feta, czosnku, posiekanej natki pietruszki i pokrojonego w kostkę pomidora, którego odkroiłeś. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Tak przygotowany farsz włóż do pomidorów. Warzywa owiń folią, grilluj około 20 minut.
Ostatni pomysł na nietypowe dania z grilla to.... deser. Bo czemu by nie? Posłuży nam do tego banan i czekolada. Przydadzą się również lody śmietankowe i coś do ozdoby. Podsumujmy składniki:
- 2-3 banany,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- lody śmietankowe (lub inne),
- owoce leśne,
- listki mięty do ozdoby.
Sposób przygotowania:
- Łodygę bananów odkrój. Teraz przekrój owoce wzdłuż na pół.
- "Nadziej" banany kawałkami posiekanej czekolady.
- Połóż na ruszcie skórką do dołu. Grilluj około 8-10 minut.
- Ciepłe banany podawaj z lodami i owocami leśnymi. Udekoruj listkami mięty. Smacznego!