Te pyszne kotleciki zrobisz bez grama mięsa. Maluchy będą zajadać się ze smakiem
Wiem, że przygotowanie smacznego, oryginalnego i jednocześnie ciekawego obiadu to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli w domu masz maluchy, które lubią wybrzydzać przy stole. Na szczęście masz też nas, a my zawsze przyjdziemy z pomocą. I dziś chcemy podzielić się z Tobą sprawdzonym przepisem na pyszne kotleciki bez grama mięsa. To będzie prawdziwy hit!
10.07.2023 | aktual.: 12.07.2023 15:17
Nie wiem jak Ty, ale ja uważam, że kuchnia to miejsce, w którym powinniśmy ciągle eksperymentować i poznawać nowe smaki. W końcu w kuchni nie ma nic gorszego od nudy i robienia w kółko tego samego. Ile razy w tygodniu można ubijać kotlety, albo lepić pierogi?
Od czasu do czasu warto otworzyć się na nowe i wypróbować zupełnie nieznane smaki i połączenia. Dzięki temu wszyscy będą szczęśliwi. Po pierwsze, osoba gotująca, bo robi coś nowego i ciekawego. Z takiego obrotu spraw będzie zadowolona również pozostała część rodziny, która na pewno będzie ekscytować się testem nowej potrawy. Same plusy!
Kotleciki bez grama mięsa — jak je zrobić?
Jeśli masz już dość mięsnych obiadów, mam genialny przepis, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Często serwuje go w swojej kuchni zwłaszcza latem, bo przy wysokich temperaturach cała moja rodzina unika ciężkich i mięsnych obiadów. W takich chwilach świetnie sprawdzają się mini kotleciki, które robię na bazie pysznych warzyw i kaszy.
Jeśli masz więc w domu małe niejadki, takie kotleciki to świetna alternatywa, aby przemyć do posiłku zdrowe i pożywne warzywa. U mnie przechodzi to za każdym razem. A muszę dodać, że moje pociechy potrafią zaskakiwać. Na szczęście warzywne kotleciki pokochały od pierwszego kęsa. Mam nadzieję, że u Ciebie również się przyjmą!
Składniki:
- 1 ugotowany czerwony burak,
- 2 marchewki,
- 150 g kaszy,
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej,
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 3/4 szkl. zmielonych płatków owsianych.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od ugotowania kaszy.
- W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Najpierw obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę.
- Następnie obieramy i ścieramy na tarce marchewki.
- Do przepisu używamy również czerwonego buraka, musi być on w gotowanej wersji. Podobnie jak marchewki, ścieramy go na tarce. Polecam do tego zadania założyć gumowe rękawiczki, ponieważ warzywo to lubi farbować.
- Kiedy wszystkie produkty mamy już gotowe, możemy przechodzić do kolejnego etapu. Na palniku ustawiamy patelnię. Podsmażamy na niej na złocisty kolor cebulę.
- Po chwili dodajemy też wcześniej przygotowane marchewki. Smażymy do chwili, aż warzywa staną się miękkie.
- Następnie przy pomocy robota kuchennego lub malaksera łączymy ze sobą wszystkie składniki, a mianowicie: mieszankę z patelni, startego buraka, mąkę, przyprawy oraz jajka.
- Z powstałej mieszanki zostało nam już tylko uformowanie małych kotlecików. Zanim jednak trafią na patelnię, możesz dodatkowo obtoczyć je w zmielonych płatkach owsianych, tworząc pyszną panierkę domowej roboty.
- Na koniec zostaje nam już tylko usmażenie kotlecików na rozgrzanej patelni. Smacznego!
Nie zapomnij o dodatkach
Oczywiście pyszne kotleciki to tylko połowa sukcesu. Musimy dodać do nich jeszcze jakieś dodatki. Sama polecam tu kolorową sałatkę z ulubionych warzyw. Maluchy na pewno będą zadowolone z takiej kombinacji smakowej. Co więcej, kotleciki możesz serwować z przeróżnymi dodatkami, dlatego też masz pewność, że taki obiad szybko się im nie znudzi.
Nie byłabym sobą gdybym na koniec nie dodała coś jeszcze od siebie. Oczywiście, zanim podasz kotleciki swoim bliskim, dobrze będzie jeśli odsączysz je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego. I to wszystko, do kolejnego spotkania w wirtualnym świecie!
Ten przepis również może Cię zainteresować:Ani schabowe, ani mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z tego taniego i zdrowego składnika