Te szaszłyki przygotowuję bez patyków. Są idealne przed startem sezonu grillowego

Szaszłyki kojarzą się z nabijaniem mięsa i warzyw na długie patyki, ale w tym przepisie zrywam ze stereotypem. Mięsne, pełne aromatu kąski przygotujesz bez przetrząsania szafek w poszukiwaniu grillowych akcesoriów.

Szaszłyki bez patykówSzaszłyki bez patyków
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Szaszłyki to jeden z hitów na grilla. Jedni robią je z kawałków piersi z kurczaka, inni stawiają na łopatkę wieprzową. Moim ostatnim odkryciem są kąski przygotowane na bazie mięsa z udek kurczaka. Są soczyste, pełne smaku, idealnie przeniknięte aromatem przypraw. Świetnie smakują jako dodatek do tortilli, pity czy po prostu towarzystwo do ziemniaków i surówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki bez patyków - przepis na mięsne, pełne aromatu kąski

Szaszłyki bez patyków

To danie przypomina tureckie kofty, czyli szaszłyki z mielonego mięsa, formowane w podłużne, walcowate kształty. Tutaj zmielone mięso z udek kurczaka połączone jest z warzywami i aromatycznymi przyprawami, takimi jak curry, oregano oraz słodka papryka.

To pyszna odskocznia od klasycznych potraw na grilla. Na dodatek nie musisz biec do sklepu po długie wykałaczki czy rozpalać ognia, wystarczy sięgnąć po patelnię.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 kg otrybowanych udek z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W robocie kuchennym umieść pokrojone w mniejsze kawałki papryki (bez gniazd nasiennych), kawałki obranej czerwonej cebuli, ząbki czosnku bez łupiny oraz natkę pietruszki. Jeśli jesteś fanem ostrych smaków, możesz dorzucić również papryczkę chilli. Zmiksuj całość, aż powstanie w miarę jednolita masa. Przełóż ją do miski.

Warzywa do szaszłyków
Warzywa do szaszłyków © Pyszności

Krok 2. Następnie w robocie umieść otrybowane (pozbawione kości) mięso z udek, słodką paprykę, oregano, curry, sól oraz pieprz. Zblenduj i dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj.

Łączenie masy
Łączenie masy © Pyszności

Krok 3. Powstałą masę wyłóż na patelnię grillową. Przy pomocy łopatki wyznacz podłużne szaszłyki - dzięki temu obracanie będzie łatwiejsze. Smaż szaszłyki bez patyków z każdej strony, aż się zarumienią.

Grillowanie szaszłyków
Grillowanie szaszłyków © Pyszności

Krok 4. Gotowe szaszłyki przełóż na talerze. Możesz je podać w towarzystwie pity, tortilli i świeżych warzyw. Smacznego!

Szaszłyki z patelni
Szaszłyki z patelni © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟