Te szaszłyki przygotowuję bez patyków. Są idealne przed startem sezonu grillowego
Szaszłyki kojarzą się z nabijaniem mięsa i warzyw na długie patyki, ale w tym przepisie zrywam ze stereotypem. Mięsne, pełne aromatu kąski przygotujesz bez przetrząsania szafek w poszukiwaniu grillowych akcesoriów.
Szaszłyki to jeden z hitów na grilla. Jedni robią je z kawałków piersi z kurczaka, inni stawiają na łopatkę wieprzową. Moim ostatnim odkryciem są kąski przygotowane na bazie mięsa z udek kurczaka. Są soczyste, pełne smaku, idealnie przeniknięte aromatem przypraw. Świetnie smakują jako dodatek do tortilli, pity czy po prostu towarzystwo do ziemniaków i surówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki bez patyków - przepis na mięsne, pełne aromatu kąski
Szaszłyki bez patyków
To danie przypomina tureckie kofty, czyli szaszłyki z mielonego mięsa, formowane w podłużne, walcowate kształty. Tutaj zmielone mięso z udek kurczaka połączone jest z warzywami i aromatycznymi przyprawami, takimi jak curry, oregano oraz słodka papryka.
To pyszna odskocznia od klasycznych potraw na grilla. Na dodatek nie musisz biec do sklepu po długie wykałaczki czy rozpalać ognia, wystarczy sięgnąć po patelnię.
Składniki:
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 kg otrybowanych udek z kurczaka,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- pół łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W robocie kuchennym umieść pokrojone w mniejsze kawałki papryki (bez gniazd nasiennych), kawałki obranej czerwonej cebuli, ząbki czosnku bez łupiny oraz natkę pietruszki. Jeśli jesteś fanem ostrych smaków, możesz dorzucić również papryczkę chilli. Zmiksuj całość, aż powstanie w miarę jednolita masa. Przełóż ją do miski.
Krok 2. Następnie w robocie umieść otrybowane (pozbawione kości) mięso z udek, słodką paprykę, oregano, curry, sól oraz pieprz. Zblenduj i dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Powstałą masę wyłóż na patelnię grillową. Przy pomocy łopatki wyznacz podłużne szaszłyki - dzięki temu obracanie będzie łatwiejsze. Smaż szaszłyki bez patyków z każdej strony, aż się zarumienią.
Krok 4. Gotowe szaszłyki przełóż na talerze. Możesz je podać w towarzystwie pity, tortilli i świeżych warzyw. Smacznego!