WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Tę szybką surówkę do obiadu zrobisz w 5 minut. Jest pełna smaku i dodaje świeżości każdemu daniu

Odkryj sekret ekspresowego dodatku do obiadu! Ta szybka surówka, gotowa w zaledwie 5 minut, to kwintesencja świeżości i smaku, która odmieni każde danie. Idealna dla zabieganych, a jednocześnie ceniących sobie zdrowe i pyszne posiłki. Przygotuj ją raz, a na stałe zagości w twoim menu!

Tę szybką surówkę do obiadu zrobisz w 5 minut. Jest pełna smaku i dodaje świeżości każdemu daniuTę szybką surówkę do obiadu zrobisz w 5 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Surówki to nie tylko smaczny dodatek, ale też ważny element codziennego posiłku. Odpowiednio dobrana szybka surówka potrafi nie tylko wzbogacić smak dania głównego, ale też dostarczyć organizmowi porcję witamin i błonnika. Jeśli szukasz przepisu, który nie zajmie więcej niż kilka minut, a jednocześnie zachwyci prostotą i świeżością – ta propozycja jest dla ciebie. Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników i pięć minut, by stworzyć lekką, kremową kompozycję pełną smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Bazą tej ekspresowej surówki jest świeży ogórek, czerwony akcent nadaje jej cebula, a aromatyczny koperek wprowadza nutę wiosennej świeżości. Całość łączy się za pomocą lekkiego, jogurtowego dressingu z dodatkiem oliwy z oliwek. To znakomite połączenie, które idealnie współgra z daniami mięsnymi, rybami, a nawet z plackami ziemniaczanymi.

Szybka surówka z ogórka i koperku – składniki, które zawsze masz pod ręką

Przepis na tę szybką surówkę opiera się na kilku podstawowych produktach. To dobra wiadomość, bo większość z nich prawdopodobnie znajdziesz w swojej lodówce czy kuchennej szafce. Główne role grają:

  • 1 świeży, długi ogórek,
  • połowa czerwonej cebuli,
  • kilka gałązek koperku,
  • sól, pieprz, odrobina cukru,
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu,
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Ogórka dokładnie umyj, osusz i pokrój w półplasterki.
  2. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę.
  3. Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj.
  4. Wszystkie składniki umieść w misce, dopraw solą, pieprzem i cukrem (jeśli lubisz słodsze smaki).
  5. Jogurt wymieszaj z oliwą i dodaj do surówki.
  6. Całość delikatnie wymieszaj i gotowe!

Szybka surówka na różne sposoby

Ta szybka surówka to doskonała baza do kulinarnych eksperymentów. Możesz dodać do niej inne warzywa, takie jak pomidory, paprykę czy rzodkiewkę. Dla miłośników orientalnych smaków polecamy dodanie odrobiny sosu sojowego i sezamu. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj pokrojoną papryczkę chilli lub szczyptę pieprzu cayenne. Możliwości są nieograniczone!

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób