WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Tę szybką surówkę do obiadu zrobisz w 5 minut. Jest pełna smaku i dodaje świeżości każdemu daniu

Odkryj sekret ekspresowego dodatku do obiadu! Ta szybka surówka, gotowa w zaledwie 5 minut, to kwintesencja świeżości i smaku, która odmieni każde danie. Idealna dla zabieganych, a jednocześnie ceniących sobie zdrowe i pyszne posiłki. Przygotuj ją raz, a na stałe zagości w twoim menu!

Tę szybką surówkę do obiadu zrobisz w 5 minutTę szybką surówkę do obiadu zrobisz w 5 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Surówki to nie tylko smaczny dodatek, ale też ważny element codziennego posiłku. Odpowiednio dobrana szybka surówka potrafi nie tylko wzbogacić smak dania głównego, ale też dostarczyć organizmowi porcję witamin i błonnika. Jeśli szukasz przepisu, który nie zajmie więcej niż kilka minut, a jednocześnie zachwyci prostotą i świeżością – ta propozycja jest dla ciebie. Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników i pięć minut, by stworzyć lekką, kremową kompozycję pełną smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Bazą tej ekspresowej surówki jest świeży ogórek, czerwony akcent nadaje jej cebula, a aromatyczny koperek wprowadza nutę wiosennej świeżości. Całość łączy się za pomocą lekkiego, jogurtowego dressingu z dodatkiem oliwy z oliwek. To znakomite połączenie, które idealnie współgra z daniami mięsnymi, rybami, a nawet z plackami ziemniaczanymi.

Szybka surówka z ogórka i koperku – składniki, które zawsze masz pod ręką

Przepis na tę szybką surówkę opiera się na kilku podstawowych produktach. To dobra wiadomość, bo większość z nich prawdopodobnie znajdziesz w swojej lodówce czy kuchennej szafce. Główne role grają:

  • 1 świeży, długi ogórek,
  • połowa czerwonej cebuli,
  • kilka gałązek koperku,
  • sól, pieprz, odrobina cukru,
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu,
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Ogórka dokładnie umyj, osusz i pokrój w półplasterki.
  2. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę.
  3. Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj.
  4. Wszystkie składniki umieść w misce, dopraw solą, pieprzem i cukrem (jeśli lubisz słodsze smaki).
  5. Jogurt wymieszaj z oliwą i dodaj do surówki.
  6. Całość delikatnie wymieszaj i gotowe!

Szybka surówka na różne sposoby

Ta szybka surówka to doskonała baza do kulinarnych eksperymentów. Możesz dodać do niej inne warzywa, takie jak pomidory, paprykę czy rzodkiewkę. Dla miłośników orientalnych smaków polecamy dodanie odrobiny sosu sojowego i sezamu. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj pokrojoną papryczkę chilli lub szczyptę pieprzu cayenne. Możliwości są nieograniczone!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze