Najlepsza surówka do schabowego. Ciocia nie kombinuje, podała mi swój niezawodny przepis

Zestaw surówka, ziemniaki i mięso to trio, które po prostu Polacy lubią i chętnie podają na obiad. U cioci mojego męża pojawia się regularnie surówka z kiszonej kapusty. W końcu podpytałam, jaki jest jej sposób na dodatki, bo wiadomo, że szkół jest wiele.

Surówka z kiszonej kapusty z przepisu ciociSurówka z kiszonej kapusty z przepisu cioci
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Nie zdziwiła mnie jej pierwsza odpowiedź, czyli swojska, dobrze ukiszona kapusta. Na szczęście jeszcze zapasy jesienne mam, więc drążyłam dalej, bo oprócz podstawowego składnika, musi być też "coś ekstra" od gospodyni. Ciocia przyznała, że do kiszonki dodaje zawsze zestaw trzech dodatków (nie licząc soli i pieprzu), co sprawia, że surówka naprawdę za każdym razem smakuje tak dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Dodatek numer 1: cebula

Na pół kilograma kiszonej kapusty ciocia dodaje jedną małą cebulę. I tutaj nie zamknęła się dyskusja, bo ważne jej zdaniem, aby wybrać cebulkę białą. Mniej intensywną w smaku niż żółta odmiana. Jeśli jednak trafi się nam okaz, który już przy obieraniu z łupin wyciska łzy, warto po posiekaniu przelać ją na sitku wrzątkiem. Inne niezbędne warzywo do surówki to oczywiście marchewka. Jedna spora, starta na tarce, powinna wystarczyć.

Dodatek numer 2: olej

Startą marchewkę i wyciągniętą z soku, lekko przesiekaną kapustę kiszoną ciocia łączy z cebulą, a następnie miesza z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Może to być zwykły olej rzepakowy, ale kiedy ma pod ręką olej lniany, to chętniej po niego sięga. Tłuszcz dobrze łączy ze sobą składniki, stanowiąc swego rodzaju dressing.

Dodatek numer 3: cukier

Ktoś może powiedzieć, że marchewka już wystarczy, aby nadać słodyczy, ale 1 łyżeczka drobnego cukru to taka swoista kropka nad i w surówkowej propozycji cioci. Po wymieszaniu z resztą składników dobrze jest całość odstawić, aby smaki lekko się przegryzły. Według własnych upodobań smakowych można dodać więcej lub mniej soli oraz pieprzu. W przypadku tego drugiego ciocia zawsze używa drobno mielonego - jeśli jest taka możliwość to zmielonego własnoręcznie.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione