Najlepsza surówka do schabowego. Ciocia nie kombinuje, podała mi swój niezawodny przepis
Zestaw surówka, ziemniaki i mięso to trio, które po prostu Polacy lubią i chętnie podają na obiad. U cioci mojego męża pojawia się regularnie surówka z kiszonej kapusty. W końcu podpytałam, jaki jest jej sposób na dodatki, bo wiadomo, że szkół jest wiele.
Nie zdziwiła mnie jej pierwsza odpowiedź, czyli swojska, dobrze ukiszona kapusta. Na szczęście jeszcze zapasy jesienne mam, więc drążyłam dalej, bo oprócz podstawowego składnika, musi być też "coś ekstra" od gospodyni. Ciocia przyznała, że do kiszonki dodaje zawsze zestaw trzech dodatków (nie licząc soli i pieprzu), co sprawia, że surówka naprawdę za każdym razem smakuje tak dobrze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe
Dodatek numer 1: cebula
Na pół kilograma kiszonej kapusty ciocia dodaje jedną małą cebulę. I tutaj nie zamknęła się dyskusja, bo ważne jej zdaniem, aby wybrać cebulkę białą. Mniej intensywną w smaku niż żółta odmiana. Jeśli jednak trafi się nam okaz, który już przy obieraniu z łupin wyciska łzy, warto po posiekaniu przelać ją na sitku wrzątkiem. Inne niezbędne warzywo do surówki to oczywiście marchewka. Jedna spora, starta na tarce, powinna wystarczyć.
Dodatek numer 2: olej
Startą marchewkę i wyciągniętą z soku, lekko przesiekaną kapustę kiszoną ciocia łączy z cebulą, a następnie miesza z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Może to być zwykły olej rzepakowy, ale kiedy ma pod ręką olej lniany, to chętniej po niego sięga. Tłuszcz dobrze łączy ze sobą składniki, stanowiąc swego rodzaju dressing.
Dodatek numer 3: cukier
Ktoś może powiedzieć, że marchewka już wystarczy, aby nadać słodyczy, ale 1 łyżeczka drobnego cukru to taka swoista kropka nad i w surówkowej propozycji cioci. Po wymieszaniu z resztą składników dobrze jest całość odstawić, aby smaki lekko się przegryzły. Według własnych upodobań smakowych można dodać więcej lub mniej soli oraz pieprzu. W przypadku tego drugiego ciocia zawsze używa drobno mielonego - jeśli jest taka możliwość to zmielonego własnoręcznie.