Tę wielkanocną roladę zrobisz bez pieczenia. Nie ma najmniejszych szans, że się nie uda

Rolada bez pieczenia o smaku czekoladowo-kokosowym to rozkoszny deser, idealny na wielkanocny stół, ale też jako poczęstunek do popołudniowej kawy w gronie bliskich. Przygotowanie jej jest dziecinnie proste.

Rolada bez pieczeniaRolada bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | philly077

Rolada bez pieczenia z tego przepisu zawsze się udaje. Nie musisz włączać piekarnika i bawić się w tworzenie misternych konstrukcji - ten deser zrobisz raz-dwa, drugą ręką mieszając sałatkę jarzynową. Ale efekt - efekt przechodzi oczekiwania. Zresztą spisz sobie ten przepis i sprawdź.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Ciasto na Wielkanoc. Przygotuj roladę bez pieczenia

Roladą bez pieczenia możesz zaimponować teściowej, popisać się przed ciocią lub rozpieścić podniebienia najmłodszych. To przepis nie tylko dla zabieganych. W każdym przepiśniku powinna znaleźć się pozycja "szybkie ciasto bez pieczenia", do której można wracać za każdym razem, kiedy trzeba przygotować coś nie bardzo angażującego, ale dającego zadowalające efekty.

Taką roladą możesz też poczęstować gości podczas wielkanocnych spędów rodzinnych. Mimo że deser ten nie należy do kanonu jak sernik czy mazurek, z pewnością zaskoczy smakiem, konsystencją, ale i pomysłowością. Roladę możesz udekorować wedle uznania - mogą to być wiórki kokosowe, mogą to być rozdrobnione orzechy czy podprażone migdały. Daj się ponieść wyobraźni.

Rolada zawsze prezentuje się efektownie
Rolada zawsze prezentuje się efektownie © Pixabay

Rolada bez pieczenia. Przepis na wielkanocne ciasto czekoladowo-kokosowe

Składniki:

MASA CZEKOLADOWA

  • 350 g herbatników,
  • 130 ml mleka,
  • 40 g masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 50 g cukru pudru.

MASA KOKOSOWA

  • 100 g wiórków kokosowych + garść do dekoracji,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj masę czekoladową. Herbatniki rozdrobnij w malakserze rozkrusz przy użyciu tłuczka.
  2. w rondelku podgrzej mleko, masło, kakao i cukier puder, aż wszystkie składniki połączą się. Na końcu dodaj pokruszone ciasteczka i wymieszaj całość.
  3. Przygotuj masę kokosową. Do miski przełóż miękkie masło, następnie dodaj cukier puder i zmiksuj całość na puszysty krem. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko dokładnie
  4. Na papier do pieczenia wyłóż masę czekoladową i rozprowadź ją płasko, tworząc prostokąt.
  5. Na masę czekoladową wyłóż masę kokosową (odłóż 2 łyżki masy do dekoracji).
  6. Masę kokosową rozprowadź po powierzchni czekoladowej masy, zachowaj po 2-3 cm marginesu od dłuższych boków.
  7. Następnie zwiń całość w roladę (zaczynając od dłuższego boku).
  8. Na koniec posyp roladę wiórkami i udekoruj pozostałą masą.
  9. Ciasto odstaw do lodówki co najmniej na noc.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀