Tę wielkanocną roladę zrobisz bez pieczenia. Nie ma najmniejszych szans, że się nie uda

Rolada bez pieczenia o smaku czekoladowo-kokosowym to rozkoszny deser, idealny na wielkanocny stół, ale też jako poczęstunek do popołudniowej kawy w gronie bliskich. Przygotowanie jej jest dziecinnie proste.

Rolada bez pieczeniaRolada bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | philly077

Rolada bez pieczenia z tego przepisu zawsze się udaje. Nie musisz włączać piekarnika i bawić się w tworzenie misternych konstrukcji - ten deser zrobisz raz-dwa, drugą ręką mieszając sałatkę jarzynową. Ale efekt - efekt przechodzi oczekiwania. Zresztą spisz sobie ten przepis i sprawdź.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Ciasto na Wielkanoc. Przygotuj roladę bez pieczenia

Roladą bez pieczenia możesz zaimponować teściowej, popisać się przed ciocią lub rozpieścić podniebienia najmłodszych. To przepis nie tylko dla zabieganych. W każdym przepiśniku powinna znaleźć się pozycja "szybkie ciasto bez pieczenia", do której można wracać za każdym razem, kiedy trzeba przygotować coś nie bardzo angażującego, ale dającego zadowalające efekty.

Taką roladą możesz też poczęstować gości podczas wielkanocnych spędów rodzinnych. Mimo że deser ten nie należy do kanonu jak sernik czy mazurek, z pewnością zaskoczy smakiem, konsystencją, ale i pomysłowością. Roladę możesz udekorować wedle uznania - mogą to być wiórki kokosowe, mogą to być rozdrobnione orzechy czy podprażone migdały. Daj się ponieść wyobraźni.

Rolada zawsze prezentuje się efektownie
Rolada zawsze prezentuje się efektownie © Pixabay

Rolada bez pieczenia. Przepis na wielkanocne ciasto czekoladowo-kokosowe

Składniki:

MASA CZEKOLADOWA

  • 350 g herbatników,
  • 130 ml mleka,
  • 40 g masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 50 g cukru pudru.

MASA KOKOSOWA

  • 100 g wiórków kokosowych + garść do dekoracji,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj masę czekoladową. Herbatniki rozdrobnij w malakserze rozkrusz przy użyciu tłuczka.
  2. w rondelku podgrzej mleko, masło, kakao i cukier puder, aż wszystkie składniki połączą się. Na końcu dodaj pokruszone ciasteczka i wymieszaj całość.
  3. Przygotuj masę kokosową. Do miski przełóż miękkie masło, następnie dodaj cukier puder i zmiksuj całość na puszysty krem. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko dokładnie
  4. Na papier do pieczenia wyłóż masę czekoladową i rozprowadź ją płasko, tworząc prostokąt.
  5. Na masę czekoladową wyłóż masę kokosową (odłóż 2 łyżki masy do dekoracji).
  6. Masę kokosową rozprowadź po powierzchni czekoladowej masy, zachowaj po 2-3 cm marginesu od dłuższych boków.
  7. Następnie zwiń całość w roladę (zaczynając od dłuższego boku).
  8. Na koniec posyp roladę wiórkami i udekoruj pozostałą masą.
  9. Ciasto odstaw do lodówki co najmniej na noc.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska