Tęczowa rolada z kolorowymi galaretkami i kremem śmietankowym

Kolorowa, tęczowa rolada z barwnymi galaretkami i prostym kremem na bazie śmietanki i mleka skondensowanego to idealny przepis na efektowny i smaczny deser.

Tęczowa rolada- PysznościTęczowa rolada- Pyszności
Ewa

Kolorowe ciasto z kremem

Jeśli zatęskniłeś nieco za słońcem i kolorami, to mamy dla ciebie idealny przepis na deser. Puszysta rolada okryta tęczowymi galaretkami i nadziana kremem z bitej śmietany i skondensowanego mleka sprawi, że nam sam jej widok się uśmiechniesz. Pięknie prezentuje się na stole i może być ciekawym zamiennikiem klasycznych ciast i tortów urodzinowych. Jej przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga nieco czasu. Warto go jednak poświęcić, bo efekt jest naprawdę pyszny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Tęczowa rolada

Składniki:

           
  • 3 żółtka
  • 12 g cukru
  • szczypta soli
  • 35 ml mleka
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 3 ml ekstraktu waniliowego
  • 55 g mąki
  • 3 białka
  • 55 g cukru (do ubijania białek)

Krem

     
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 7 g cukru
  • 50 ml mleka skondensowanego

Dodatkowo

       
  • galaretka pomarańczowa
  • galaretka niebieska
  • galaretka agrestowa
  • galaretka wiśniowa
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Galaretki przesyp do osobnych miseczek i dodaj do nich 200 ml wody. Dokładnie wymieszaj zawartość, aby proszek się rozpuścił i odstaw do przestudzenia. W wysokiej szklance umieść dość grube słomki do napojów. Wlej do każdej szklanki z rurkami przestudzoną galaretkę. Odstaw do zastygnięcia.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Przejdź do przygotowania rolady. Utrzyj razem żółtka jaj wraz z cukrem. Dodaj szczyptę soli, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i mąkę. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do masy z żółtek dodaj ubite białka i wymieszaj.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Powstałą masę przelej do blaszki o wymiarach 25x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do  165 stopni Celsjusza i piecz przez 13-15 minut. Po upieczeniu przełóż roladę na blat i zwiń w rulon wraz z czystą ściereczką. Odstaw do wystudzenia.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Na koniec wlej mleko skondensowane i wymieszaj. Na wystudzonej roladzie rozprowadź przygotowany krem.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Ze szklanek wyciągnij słomki z zastygniętą galaretką. Wyciśnij ze środka galaretkę, naciskając słomkę z jednej strony. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie zawsze dokładnie pokazujemy każdy krok.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Na środku rolady umieść po jednym pasku z każdego koloru galaretki, tworząc małą piramidkę. Zawiń roladę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na cztery godziny.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Po tym czasie wyjmij roladę i odwiń ją z folii. Rozsmaruj na niej krem śmietankowy. Ułóż na skos pozostałe rurki z galaretki. Na dole wyłóż przy pomocy rękawa resztę kremu i posyp kolorową posypką.

Smacznego!

Obrazek
Tęczowa rolada- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥