Tęczowa rolada z kolorowymi galaretkami i kremem śmietankowym

Kolorowa, tęczowa rolada z barwnymi galaretkami i prostym kremem na bazie śmietanki i mleka skondensowanego to idealny przepis na efektowny i smaczny deser.

Tęczowa rolada- PysznościTęczowa rolada- Pyszności
Ewa

Kolorowe ciasto z kremem

Jeśli zatęskniłeś nieco za słońcem i kolorami, to mamy dla ciebie idealny przepis na deser. Puszysta rolada okryta tęczowymi galaretkami i nadziana kremem z bitej śmietany i skondensowanego mleka sprawi, że nam sam jej widok się uśmiechniesz. Pięknie prezentuje się na stole i może być ciekawym zamiennikiem klasycznych ciast i tortów urodzinowych. Jej przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga nieco czasu. Warto go jednak poświęcić, bo efekt jest naprawdę pyszny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Tęczowa rolada

Składniki:

           
  • 3 żółtka
  • 12 g cukru
  • szczypta soli
  • 35 ml mleka
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 3 ml ekstraktu waniliowego
  • 55 g mąki
  • 3 białka
  • 55 g cukru (do ubijania białek)

Krem

     
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 7 g cukru
  • 50 ml mleka skondensowanego

Dodatkowo

       
  • galaretka pomarańczowa
  • galaretka niebieska
  • galaretka agrestowa
  • galaretka wiśniowa
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Galaretki przesyp do osobnych miseczek i dodaj do nich 200 ml wody. Dokładnie wymieszaj zawartość, aby proszek się rozpuścił i odstaw do przestudzenia. W wysokiej szklance umieść dość grube słomki do napojów. Wlej do każdej szklanki z rurkami przestudzoną galaretkę. Odstaw do zastygnięcia.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Przejdź do przygotowania rolady. Utrzyj razem żółtka jaj wraz z cukrem. Dodaj szczyptę soli, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i mąkę. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do masy z żółtek dodaj ubite białka i wymieszaj.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Powstałą masę przelej do blaszki o wymiarach 25x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do  165 stopni Celsjusza i piecz przez 13-15 minut. Po upieczeniu przełóż roladę na blat i zwiń w rulon wraz z czystą ściereczką. Odstaw do wystudzenia.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Na koniec wlej mleko skondensowane i wymieszaj. Na wystudzonej roladzie rozprowadź przygotowany krem.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Ze szklanek wyciągnij słomki z zastygniętą galaretką. Wyciśnij ze środka galaretkę, naciskając słomkę z jednej strony. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie zawsze dokładnie pokazujemy każdy krok.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Na środku rolady umieść po jednym pasku z każdego koloru galaretki, tworząc małą piramidkę. Zawiń roladę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na cztery godziny.

Tęczowa rolada- Pyszności
Tęczowa rolada- Pyszności

Po tym czasie wyjmij roladę i odwiń ją z folii. Rozsmaruj na niej krem śmietankowy. Ułóż na skos pozostałe rurki z galaretki. Na dole wyłóż przy pomocy rękawa resztę kremu i posyp kolorową posypką.

Smacznego!

Obrazek
Tęczowa rolada- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska