Tęczowa rolada z kolorowymi galaretkami i kremem śmietankowym
26.02.2023 14:05, aktual.: 16.03.2024 15:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kolorowa, tęczowa rolada z barwnymi galaretkami i prostym kremem na bazie śmietanki i mleka skondensowanego to idealny przepis na efektowny i smaczny deser.
Kolorowe ciasto z kremem
Jeśli zatęskniłeś nieco za słońcem i kolorami, to mamy dla ciebie idealny przepis na deser. Puszysta rolada okryta tęczowymi galaretkami i nadziana kremem z bitej śmietany i skondensowanego mleka sprawi, że nam sam jej widok się uśmiechniesz. Pięknie prezentuje się na stole i może być ciekawym zamiennikiem klasycznych ciast i tortów urodzinowych. Jej przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga nieco czasu. Warto go jednak poświęcić, bo efekt jest naprawdę pyszny.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Tęczowa rolada
Składniki:
- 3 żółtka
- 12 g cukru
- szczypta soli
- 35 ml mleka
- 30 ml oleju roślinnego
- 3 ml ekstraktu waniliowego
- 55 g mąki
- 3 białka
- 55 g cukru (do ubijania białek)
Krem
- 150 ml śmietanki 36%
- 7 g cukru
- 50 ml mleka skondensowanego
Dodatkowo
- galaretka pomarańczowa
- galaretka niebieska
- galaretka agrestowa
- galaretka wiśniowa
- galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
Galaretki przesyp do osobnych miseczek i dodaj do nich 200 ml wody. Dokładnie wymieszaj zawartość, aby proszek się rozpuścił i odstaw do przestudzenia. W wysokiej szklance umieść dość grube słomki do napojów. Wlej do każdej szklanki z rurkami przestudzoną galaretkę. Odstaw do zastygnięcia.
Przejdź do przygotowania rolady. Utrzyj razem żółtka jaj wraz z cukrem. Dodaj szczyptę soli, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i mąkę. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do masy z żółtek dodaj ubite białka i wymieszaj.
Powstałą masę przelej do blaszki o wymiarach 25x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez 13-15 minut. Po upieczeniu przełóż roladę na blat i zwiń w rulon wraz z czystą ściereczką. Odstaw do wystudzenia.
Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Na koniec wlej mleko skondensowane i wymieszaj. Na wystudzonej roladzie rozprowadź przygotowany krem.
Ze szklanek wyciągnij słomki z zastygniętą galaretką. Wyciśnij ze środka galaretkę, naciskając słomkę z jednej strony. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie zawsze dokładnie pokazujemy każdy krok.
Na środku rolady umieść po jednym pasku z każdego koloru galaretki, tworząc małą piramidkę. Zawiń roladę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na cztery godziny.
Po tym czasie wyjmij roladę i odwiń ją z folii. Rozsmaruj na niej krem śmietankowy. Ułóż na skos pozostałe rurki z galaretki. Na dole wyłóż przy pomocy rękawa resztę kremu i posyp kolorową posypką.
Smacznego!