Tego nie grilluj. Inaczej wszystko będzie do wywalenia i popsujesz sobie majówkę
Kiedy tradycyjne zestawy na grilla robią się nudne, czas na kulinarne eksperymenty. Niestety, dobór nieodpowiednich produktów może zepsuć całą zabawę. Oblepiony miękką żywnością ruszt nie będzie już się nadawał do dalszego grillowania. Dlatego warto mieć w pamięci krótką czarną listę.
Chociaż Polacy nadal najczęściej grillują mięsa, coraz większym powodzeniem cieszą się także inne produkty, takie jak ryby, owoce czy sery. Jednak nie w każdym sklepie dostępne jest pożądane oryginalne halloumi, patroszony pstrąg czy świeży ananas, który tak dobrze smakuje w szaszłykach z kurczaka. W takich sytuacjach sięgamy po zamienniki. Niewłaściwa decyzja może zakończyć się katastrofą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance
Mięsa i wędliny – nie wszystko jest odpowiednie na grilla
Do grillowania nie nadają się peklowane mięsa, które zawierają saletrę sodową. Pod wpływem wysokiej temperatury składnik ten ulega przekształceniu w substancję rakotwórczą. Na ruszcie o wiele lepiej sprawdzają się świeże, surowe mięsa w domowej marynacie.
Gotowe paczki z marynowaną karkówką lub boczkiem, chociaż wydają się sprytnym rozwiązaniem, nie są rozsądnym wyborem. Często zawierają szkodliwe dla zdrowia dodatki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy czy tłuszcz palmowy.
Nie grilluj zbyt miękkich serów
Na grillu doskonale sprawdzają się twarde sery, takie jak halloumi czy ser feta. Możesz spróbować także z tofu, ale dla pewności owiń serek w folię aluminiową lub połóż na tacce na wypadek, gdyby ser zaczął się topić.
Całkowicie zrezygnuj z grillowania mozzarelli, serków topionych czy zwykłego sera żółtego (chyba, że jest położony na warzywach lub mięsie). Jego roztopione pozostałości szybko przyklejają się do rusztu i potem trudno jest je usunąć.
Jakich ryb lepiej nie grillować?
W czasie majówki możesz pokusić się o przygotowanie grillowanego pstrąga lub łososia ze skórą. Rybę warto położyć na folii albo na tacce. Dodatkowo połóż cytrynę i świeże zioła, aby mięso nabrało lepszego aromatu. Nie grilluj filetów bez skóry, drobnych i rozmrożonych ryb – pod wpływem wysokiej temperatury rozpadną się na drobne kawałki i na pewno nie będą wyglądać apetycznie.
Jakie warzywa i owoce są na czarnej liście?
Pomysł, aby grillować warzywa liściaste, takie jak sałata masłowa, rukola czy świeży szpinak, jest całkowicie nietrafiony. Jeśli chcesz nadziewać grillowane pieczarki farszem ze szpinakiem, musisz osobno przygotować nadzienie. Zielone liście po zgrillowaniu będą wyglądały jak zwiędnięte i mogą nabrać gorzkiego smaku.
Ale nie wszystkie – na ruszcie możesz położyć sałatę rzymską lub cykorię. Wcześniej oprósz je solą, wypłucz i osusz, aby pozbyć się goryczki. W trakcie grillowania polej oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem. Przed podaniem oprósz startym parmezanem.
Na grilla nie wybieraj wodnistych owoców, takich jak arbuz czy kiwi. O wiele lepiej sprawdzą się gruszki, ananasy czy brzoskwinie. Unikaj jednak bardzo słodkich i przejrzałych produktów, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą się karmelizować, a w następstwie tego – szybko spalać, co jest szkodliwe dla zdrowia.