Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa
Hawajskie szaszłyki to hit wszystkich spotkań przy ruszcie. Sekretem jest pyszna marynata, która odmienia smak zwykłego kurczaka. To pyszna odmiana od grillowych klasyków.
19.07.2024 15:19
Kurczak z ananasem może budzić nieco kontrowersji, ale po spróbowaniu wszystko staje się jasne - to połączenie jest obłędnie pyszne. Nie wyobrażam sobie grillowania bez tego przysmaku, a moi bliscy uwielbiają te szaszłyki. Znikają jeszcze szybciej niż kiełbaski, kaszanki czy karkówki. Szaszłyki z kurczaka z ananasem i boczkiem to pyszne zaskoczenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki hawajskie na grilla
Szaszłyki to prosta sprawa - warzywa i mięso nadziane na patyk. Sekret tkwi w szczegółach, takich jak marynata. To właśnie ona dyktuje smak i nadaje ton całemu daniu.
Zobacz także
Soczyste kawałki kurczaka, słony boczek, słodki ananas i chrupiąca papryka - to połączenie smaków, które zachwyci każdego. Pyszna marynata na bazie sosu barbecue, sosu sojowego i syropu z ananasa dopełnia całość i sprawia, że szaszłyki hawajskie zrobią furorę na grillu.
Składniki:
Marynata:
- ½ szklanki sosu barbecue,
- ¼ szklanki sosu sojowego,
- ½ szklanki syropu z ananasa
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Reszta składników:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 160 g boczku w plastrach,
- 180 g ananasa,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filety z kurczaka kroję w kostkę i przekładam do woreczka strunowego. Dodaję sos BBQ, sos sojowy, syrop z ananasa, ocet winny oraz cukier trzcinowy. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Zamykam woreczek i dobrze potrząsam, aby marynata pokryła mięso. Odkładam na minimum godzinę.
Krok 2. Zamarynowane mięso nadziewam na patyk na zmianę z kawałkami boczku, papryki oraz ananasa. Jeśli używasz grilla z otwartym ogniem, namocz patyczki do szaszłyków przed nadziewaniem, aby się nie przypaliły.
Krok 3. Tak przygotowane szaszłyki grilluję po około 5 minut z każdej strony.
Krok 4. Gotowe szaszłyki hawajskie przekładam na talerz. Dekoruję zieloną natką pietruszki lub odrobiną świeżej kolendry. Smacznego!