Ten deser powali cię z nóg. Przepis jest banalnie prosty
Ten deser to nie tylko genialny smakołyk. To prawdziwa kulinarna rewolucja. Uwierz nam, kiedy piszemy, że czegoś takiego jeszcze nie widziałeś. Na początek zdradzimy tylko, że za główny składnik robi tu budyń. A co dalej? Zapraszamy do lektury!
04.09.2023 14:30
Czy robiący wrażenie i wprawiający w zachwyt deser musi być zrobiony ze szlachetnej, szwajcarskiej czekolady, płatków jadalnego złota i trufli? Nie! Czasem do przygotowania go wystarczą ci proste i tanie składniki oraz... zaufanie. Zaufanie do szalonego, chociaż sprawdzonego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Główną rolę w poniższym deserze odgrywa budyń — to już w końcu ustaliliśmy. Jeśli jednak myślałeś, że polecimy spożycie go w tradycyjnej formie, to szybko chcemy wyprowadzić cię z tego błędu. O nie, tutaj nic nie będzie przebiegało "klasycznie". Budyń będziesz bowiem musiał... usmażyć w panierce.
Jeśli uważasz, że takie czynności w kuchni to przegięcie, to pragniemy cię uspokoić i odesłać do kuchni hiszpańskiej. Tamtejsze gospodynie regularnie serwują smażony budyń dzieciom. Legenda mówi, że jeszcze ani razu nie spotkała ich sytuacja, w której pociechy nie poprosiłyby o dokładkę! W to jednak nie wierz, przynajmniej, dopóki sam się nie przekonasz. A więc... do dzieła!
Smażony budyń na deser
Składniki:
- 3 szklanki mleka,
- kawałek laski cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 35 g białego cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 65 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- szczypta soli.
Panierka:
- 2 jajka,
- 50 g mąki,
- 100 g bułki tartej,
- biały cukier lub cukier puder,
- cynamonu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- 150 ml mleka zmieszaj ze skrobią. Pozostałą ilość mleka podgrzej w garnuszku z gałką muszkatołową, szczyptą soli, cynamonem i cukrem. Kiedy płyn się zagotuje, zdejmij go z palnika i wyjmij cynamon.
- Następnie ponownie zacznij gotować doprawione mleko i stopniowo dolej do niego przygotowaną wcześniej mieszankę mleka ze skrobią. Kiedy zacznie wrzeć, gotuj jeszcze przez minutę.
- Tak przygotowany budyń wylej do niezbyt głębokiej formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Gdy przestygnie, włóż go do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
- Po tym czasie wyjmij budyń i pokrój go w kwadraty. Panieruj najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Usmaż z obu stron na złoto.
- Smażony budyń odsącz z tłuszczu. Podawaj posypany cukrem i cynamonem. Smacznego!