Ten makaron to sekret do szczupłej sylwetki. Zrobisz go z sezonowego warzywa
Zwykły makaron daje ogrom możliwości w kuchni, ale co, jeśli zastąpisz go mniej kaloryczną wersją z warzywa? Taka nietypowa alternatywa może pozytywnie zaskoczyć – jest lekka, pełna smaku i idealna, gdy masz ochotę na coś zdrowego, ale innego niż zwykle.
Każdy zna klasyczny makaronu z mąki pszennej, ale warzywna alternatywa, również nie zawodzi. Makaron z cukinii, co prawda brzmi niecodziennie, ale zdecydowanie jest wart spróbowania.
Odpowiednio pokrojone warzywo doskonale imituje makaron, sprawdzając się zarówno na ciepło, jak i na surowo. Takie danie jest lekkie, zdrowe i niskokaloryczne, a przy tym bardzo proste w przygotowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji
Makaron z cukinii
Ma znacznie mniej węglowodanów, więc świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej, u diabetyków i osób dbających o linię. Cukinia jest bogata w witaminy C i A, beta-karoten oraz minerały: potas, żelazo i magnez. Wspiera odporność, wzrok, kondycję skóry i pracę mięśni. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
Przed smażeniem oprósz cukinię delikatnie solą i odstaw na kilka minut – puści wtedy nadmiar wody, co zapobiegnie rozmiękczaniu się warzywa na patelni. Możesz ją również lekko osuszyć papierowym ręcznikiem przed smażeniem, aby pozbyć się niepotrzebnej wody.
Makaron z cukinii najlepiej przygotowywać tuż przed podaniem – dzięki temu zachowa swoją sprężystość, świeżość i delikatną chrupkość. Pamiętaj też, by nie smażyć go zbyt długo – wystarczy dosłownie minuta czy dwie, by był gotowy do podania, a jednocześnie nie stracił swojej struktury.
Przepis na makaron z cukinii
Jedyne czego potrzebujesz to świeża cukinia, odrobina oliwy i ulubiony sos do makaronu. A jak przygotować danie? Dokładnie umyj i osusz cukinię. Jeśli chcesz uzyskać cienkie nitki przypominające spaghetti, użyj temperówki do warzyw lub nożyka julienne. Do szerszych wstążek wystarczy zwykła obieraczka – prowadź ją wzdłuż warzywa, by uzyskać długie, cienkie paski.
Gotowy makaron z cukinii możesz podać na surowo lub podsmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek przez 1-2 minuty (tylko do momentu, aż delikatnie zmięknie, zachowując jędrność i chrupkość). Świetnie smakuje z dobrze przyprawionymi sosami, które komponują się z delikatną cukinią.