Ten makaron to sekret do szczupłej sylwetki. Zrobisz go z sezonowego warzywa

Zwykły makaron daje ogrom możliwości w kuchni, ale co, jeśli zastąpisz go mniej kaloryczną wersją z warzywa? Taka nietypowa alternatywa może pozytywnie zaskoczyć – jest lekka, pełna smaku i idealna, gdy masz ochotę na coś zdrowego, ale innego niż zwykle.

Makaron z cukinii z sosemMakaron z cukinii z sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Każdy zna klasyczny makaronu z mąki pszennej, ale warzywna alternatywa, również nie zawodzi. Makaron z cukinii, co prawda brzmi niecodziennie, ale zdecydowanie jest wart spróbowania.

Odpowiednio pokrojone warzywo doskonale imituje makaron, sprawdzając się zarówno na ciepło, jak i na surowo. Takie danie jest lekkie, zdrowe i niskokaloryczne, a przy tym bardzo proste w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji

Makaron z cukinii

Ma znacznie mniej węglowodanów, więc świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej, u diabetyków i osób dbających o linię. Cukinia jest bogata w witaminy C i A, beta-karoten oraz minerały: potas, żelazo i magnez. Wspiera odporność, wzrok, kondycję skóry i pracę mięśni. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Przed smażeniem oprósz cukinię delikatnie solą i odstaw na kilka minut – puści wtedy nadmiar wody, co zapobiegnie rozmiękczaniu się warzywa na patelni. Możesz ją również lekko osuszyć papierowym ręcznikiem przed smażeniem, aby pozbyć się niepotrzebnej wody.

Makaron z cukinii najlepiej przygotowywać tuż przed podaniem – dzięki temu zachowa swoją sprężystość, świeżość i delikatną chrupkość. Pamiętaj też, by nie smażyć go zbyt długo – wystarczy dosłownie minuta czy dwie, by był gotowy do podania, a jednocześnie nie stracił swojej struktury.

Przepis na makaron z cukinii

Jedyne czego potrzebujesz to świeża cukinia, odrobina oliwy i ulubiony sos do makaronu. A jak przygotować danie? Dokładnie umyj i osusz cukinię. Jeśli chcesz uzyskać cienkie nitki przypominające spaghetti, użyj temperówki do warzyw lub nożyka julienne. Do szerszych wstążek wystarczy zwykła obieraczka – prowadź ją wzdłuż warzywa, by uzyskać długie, cienkie paski.

Gotowy makaron z cukinii możesz podać na surowo lub podsmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek przez 1-2 minuty (tylko do momentu, aż delikatnie zmięknie, zachowując jędrność i chrupkość). Świetnie smakuje z dobrze przyprawionymi sosami, które komponują się z delikatną cukinią.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥