Ten przepis to hit. Nawet nie śniłeś, by tak wykorzystać cukinię
W stwierdzeniu, że dania z cukinią można jeść od rana do wieczora, nie ma ani grama przesady. Ilość potraw, do których można wykorzystać to warzywo, jest imponująca i są one różnorodne. Jednak ten pomysł na pewno cię zaskoczy.
Cukinia w ostatnich latach zrobiła niebywałą karierę. Wszystko zaczęło się od placków z tego warzywa, które mogą konkurować nawet z tymi ziemniaczanymi. Potem kolejno dochodziły kolejne pomysły. Okazało się, że świetnie sprawdza się w sałatkach, zupach, ciastach, jako składnik gulaszy. Lista potraw jest długa. Jednak praktycznie nie obejmowała dań śniadaniowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą
Cukinia nadaje się na śniadanie
Okazuje się jednak, że cukinia to także doskonałe warzywo na szybką zapiekankę, którą najlepiej serwować na śniadanie, bo praktycznie robi się sama. Jest sycąca i bardzo smaczna. Jej drugim ważnym składnikiem jest ser feta. Jego zdecydowany, dość słony smak doskonale komponuje się z delikatną cukinią. Używa się do niej też jajek i jogurtu, więc składników odżywczych naprawdę w niej nie brakuje.
Co wyróżnia cukinię?
Cukinia to warzywo o niskiej kaloryczności, które jest bogate w witaminy i minerały. Zawiera witaminy C, K, B1 oraz beta-karoten, a także potas, żelazo i magnez. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy, poprawia trawienie i pomaga w detoksykacji organizmu. Jest idealnym składnikiem diety odchudzającej. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, po zjedzeniu dania z cukinią długo nie poczujemy się głodni. Ten efekt jeszcze wzmacnia drugi składnik, czyli ser feta.
Ten ser pasuje do cukinii
Ser feta zawiera białko, wapń, witaminy, a także probiotyki wspierające układ pokarmowy. O prawidłowe trawienie warto zadbać już od rana. Feta jest również dobrym źródłem kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na serce. Warto też pamiętać, że feta na mniejszą ilość tłuszczu i sodu niż inne sery dojrzewające. Dlatego to na pewno dobry wybór na śniadanie.
Zapiekanka śniadaniowa z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia,
- 50 g sera feta,
- oliwy z oliwek lub olej do podsmażania i posmarowania naczynia,
- 4 jajka,
- 100 g naturalnego jogurtu,
- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- koperek lub natka do smaku.
Sposób przygotowywania:
- Cukinię pokrój w półplasterki. Podsmaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu (wystarczy odrobina).
- Jajka wymieszaj z jogurtem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do jajecznej masy dodać cukinię i pomidorki, wymieszaj.
- Przelej masę do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania.
- Na wierzchu ułóż kawałki fety.
- Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż jajka się zetną, a wierzch będzie zarumieniony.
- Zapiekankę podawaj z drobno pokrojoną zieleniną.