Ten przepis to hit. Nawet nie śniłeś, by tak wykorzystać cukinię

W stwierdzeniu, że dania z cukinią można jeść od rana do wieczora, nie ma ani grama przesady. Ilość potraw, do których można wykorzystać to warzywo, jest imponująca i są one różnorodne. Jednak ten pomysł na pewno cię zaskoczy.

Cukinia to wszechstronne warzywoCukinia to wszechstronne warzywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Cukinia w ostatnich latach zrobiła niebywałą karierę. Wszystko zaczęło się od placków z tego warzywa, które mogą konkurować nawet z tymi ziemniaczanymi. Potem kolejno dochodziły kolejne pomysły. Okazało się, że świetnie sprawdza się w sałatkach, zupach, ciastach, jako składnik gulaszy. Lista potraw jest długa. Jednak praktycznie nie obejmowała dań śniadaniowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Cukinia nadaje się na śniadanie

Okazuje się jednak, że cukinia to także doskonałe warzywo na szybką zapiekankę, którą najlepiej serwować na śniadanie, bo praktycznie robi się sama. Jest sycąca i bardzo smaczna. Jej drugim ważnym składnikiem jest ser feta. Jego zdecydowany, dość słony smak doskonale komponuje się z delikatną cukinią. Używa się do niej też jajek i jogurtu, więc składników odżywczych naprawdę w niej nie brakuje.

Co wyróżnia cukinię?

Cukinia to warzywo o niskiej kaloryczności, które jest bogate w witaminy i minerały. Zawiera witaminy C, K, B1 oraz beta-karoten, a także potas, żelazo i magnez. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy, poprawia trawienie i pomaga w detoksykacji organizmu. Jest idealnym składnikiem diety odchudzającej. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, po zjedzeniu dania z cukinią długo nie poczujemy się głodni. Ten efekt jeszcze wzmacnia drugi składnik, czyli ser feta.

Ten ser pasuje do cukinii

Ser feta zawiera białko, wapń, witaminy, a także probiotyki wspierające układ pokarmowy. O prawidłowe trawienie warto zadbać już od rana. Feta jest również dobrym źródłem kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na serce. Warto też pamiętać, że feta na mniejszą ilość tłuszczu i sodu niż inne sery dojrzewające. Dlatego to na pewno dobry wybór na śniadanie.

Zapiekanka śniadaniowa z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 50 g sera feta,
  • oliwy z oliwek lub olej do podsmażania i posmarowania naczynia,
  • 4 jajka,
  • 100 g naturalnego jogurtu,
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek lub natka do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Cukinię pokrój w półplasterki. Podsmaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu (wystarczy odrobina).
  2. Jajka wymieszaj z jogurtem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Do jajecznej masy dodać cukinię i pomidorki, wymieszaj.
  4. Przelej masę do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania.
  5. Na wierzchu ułóż kawałki fety.
  6. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż jajka się zetną, a wierzch będzie zarumieniony.
  7. Zapiekankę podawaj z drobno pokrojoną zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟