Ten przepis to hit. Nawet nie śniłeś, by tak wykorzystać cukinię

W stwierdzeniu, że dania z cukinią można jeść od rana do wieczora, nie ma ani grama przesady. Ilość potraw, do których można wykorzystać to warzywo, jest imponująca i są one różnorodne. Jednak ten pomysł na pewno cię zaskoczy.

Cukinia to wszechstronne warzywoCukinia to wszechstronne warzywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Cukinia w ostatnich latach zrobiła niebywałą karierę. Wszystko zaczęło się od placków z tego warzywa, które mogą konkurować nawet z tymi ziemniaczanymi. Potem kolejno dochodziły kolejne pomysły. Okazało się, że świetnie sprawdza się w sałatkach, zupach, ciastach, jako składnik gulaszy. Lista potraw jest długa. Jednak praktycznie nie obejmowała dań śniadaniowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Cukinia nadaje się na śniadanie

Okazuje się jednak, że cukinia to także doskonałe warzywo na szybką zapiekankę, którą najlepiej serwować na śniadanie, bo praktycznie robi się sama. Jest sycąca i bardzo smaczna. Jej drugim ważnym składnikiem jest ser feta. Jego zdecydowany, dość słony smak doskonale komponuje się z delikatną cukinią. Używa się do niej też jajek i jogurtu, więc składników odżywczych naprawdę w niej nie brakuje.

Co wyróżnia cukinię?

Cukinia to warzywo o niskiej kaloryczności, które jest bogate w witaminy i minerały. Zawiera witaminy C, K, B1 oraz beta-karoten, a także potas, żelazo i magnez. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy, poprawia trawienie i pomaga w detoksykacji organizmu. Jest idealnym składnikiem diety odchudzającej. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, po zjedzeniu dania z cukinią długo nie poczujemy się głodni. Ten efekt jeszcze wzmacnia drugi składnik, czyli ser feta.

Ten ser pasuje do cukinii

Ser feta zawiera białko, wapń, witaminy, a także probiotyki wspierające układ pokarmowy. O prawidłowe trawienie warto zadbać już od rana. Feta jest również dobrym źródłem kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na serce. Warto też pamiętać, że feta na mniejszą ilość tłuszczu i sodu niż inne sery dojrzewające. Dlatego to na pewno dobry wybór na śniadanie.

Zapiekanka śniadaniowa z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 50 g sera feta,
  • oliwy z oliwek lub olej do podsmażania i posmarowania naczynia,
  • 4 jajka,
  • 100 g naturalnego jogurtu,
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek lub natka do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Cukinię pokrój w półplasterki. Podsmaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu (wystarczy odrobina).
  2. Jajka wymieszaj z jogurtem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Do jajecznej masy dodać cukinię i pomidorki, wymieszaj.
  4. Przelej masę do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania.
  5. Na wierzchu ułóż kawałki fety.
  6. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż jajka się zetną, a wierzch będzie zarumieniony.
  7. Zapiekankę podawaj z drobno pokrojoną zieleniną.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę