Teściowa zachwalała słoikową sałatkę lux. Pomyliłam składniki i zrobiłam jeszcze lepszą wersję

Końcówka wakacji to rytualne przygotowywanie przetworów w polskich kuchniach. Każda gospodyni ma swój repertuar sprawdzonych przepisów, a te najbardziej udane przekazywane są młodszym pokoleniom z należytą uwagą. Zdarza się jednak, że spisując składniki, ktoś coś pomyli. U mnie na szczęście wyszło to na lepsze!

Sałatka do słoików - pyszny dodatek nie tylko do obiaduSałatka do słoików - pyszny dodatek nie tylko do obiadu
Źródło zdjęć: © pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

Oprócz klasycznych kiszonych ogórków czy marynowanych papryk, dużą popularnością cieszą się mieszanki warzyw w marynatach. Takie sałatki to świetny dodatek do obiadu, ale też urozmaicenie kanapek. Teściowa podyktowała mi przepis na jedną z nich, ale zamiast ogórków, dodałam inny składnik.

Sekret smaku: zalewa i pasteryzacja

Okazało się, że zamiast nich dodałam żółte pomidorki gruszkowe, których krzaczki w tym roku wyjątkowo obrodziły. Świetnie połączyły się smakiem z papryką, cebulą i marchewką, a całość pasteryzowałam w miodowo-octowej zalewie. Jeden ze słoików postanowiłam otworzyć kilka dni po przygotowaniu, kiedy zorientowałam się, że doszło do zamiany. I zachwyciłam się smakiem delikatnych pomidorów, chrupiącej papryki i smakowitej cebulki. Marchewkę mogłam dodać w większej ilości, ale całość i tak wyszła znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Słoikowa sałatka lux - przepis

Już wiem, że zrobię jeszcze kilka porcji. Świetnie pasuje do dań z drobiu, ale również czerwonego mięsa czy jarskich propozycji np. placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 2 kg żółtych pomidorków gruszkowych,
  • 3 papryki zielone (opcjonalnie czerwona),
  • 3 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 średnie marchewki,
  • przyprawa włoska z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim,
  • sól.

Zalewa:

  • 125 ml octu,
  • 125 ml oleju,
  • pół szklanki cukru.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj w kosteczkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Pomidorki pokój na połówki, możesz usunąć fragmenty po szypułkach. Paprykę pokrój w paski lub kostkę.
  2. Zagotuj zalewę: przełóż wszystkie składniki na zalewę do garnka i zagotuj.
  3. Pasteryzuj: przełóż warzywa do słoików, wlej płyn i zakręć. Włóż do gotującej się wody i pasteryzuj na mokro w garnku przez ok. 25 minut. Gotowe wyjmij i przykryj ściereczką. Przestudzone schowaj do spiżarni.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej