Teściowa zachwalała słoikową sałatkę lux. Pomyliłam składniki i zrobiłam jeszcze lepszą wersję
Końcówka wakacji to rytualne przygotowywanie przetworów w polskich kuchniach. Każda gospodyni ma swój repertuar sprawdzonych przepisów, a te najbardziej udane przekazywane są młodszym pokoleniom z należytą uwagą. Zdarza się jednak, że spisując składniki, ktoś coś pomyli. U mnie na szczęście wyszło to na lepsze!
22.08.2024 06:24
Oprócz klasycznych kiszonych ogórków czy marynowanych papryk, dużą popularnością cieszą się mieszanki warzyw w marynatach. Takie sałatki to świetny dodatek do obiadu, ale też urozmaicenie kanapek. Teściowa podyktowała mi przepis na jedną z nich, ale zamiast ogórków, dodałam inny składnik.
Sekret smaku: zalewa i pasteryzacja
Okazało się, że zamiast nich dodałam żółte pomidorki gruszkowe, których krzaczki w tym roku wyjątkowo obrodziły. Świetnie połączyły się smakiem z papryką, cebulą i marchewką, a całość pasteryzowałam w miodowo-octowej zalewie. Jeden ze słoików postanowiłam otworzyć kilka dni po przygotowaniu, kiedy zorientowałam się, że doszło do zamiany. I zachwyciłam się smakiem delikatnych pomidorów, chrupiącej papryki i smakowitej cebulki. Marchewkę mogłam dodać w większej ilości, ale całość i tak wyszła znakomicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Słoikowa sałatka lux - przepis
Już wiem, że zrobię jeszcze kilka porcji. Świetnie pasuje do dań z drobiu, ale również czerwonego mięsa czy jarskich propozycji np. placków ziemniaczanych.
Składniki:
- 2 kg żółtych pomidorków gruszkowych,
- 3 papryki zielone (opcjonalnie czerwona),
- 3 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 średnie marchewki,
- przyprawa włoska z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim,
- sól.
Zalewa:
- 125 ml octu,
- 125 ml oleju,
- pół szklanki cukru.
Przygotowanie:
- Przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj w kosteczkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Pomidorki pokój na połówki, możesz usunąć fragmenty po szypułkach. Paprykę pokrój w paski lub kostkę.
- Zagotuj zalewę: przełóż wszystkie składniki na zalewę do garnka i zagotuj.
- Pasteryzuj: przełóż warzywa do słoików, wlej płyn i zakręć. Włóż do gotującej się wody i pasteryzuj na mokro w garnku przez ok. 25 minut. Gotowe wyjmij i przykryj ściereczką. Przestudzone schowaj do spiżarni.