PoradyTeściowa zachwalała słoikową sałatkę lux. Pomyliłam składniki i zrobiłam jeszcze lepszą wersję

Teściowa zachwalała słoikową sałatkę lux. Pomyliłam składniki i zrobiłam jeszcze lepszą wersję

Końcówka wakacji to rytualne przygotowywanie przetworów w polskich kuchniach. Każda gospodyni ma swój repertuar sprawdzonych przepisów, a te najbardziej udane przekazywane są młodszym pokoleniom z należytą uwagą. Zdarza się jednak, że spisując składniki, ktoś coś pomyli. U mnie na szczęście wyszło to na lepsze!

Sałatka do słoików - pyszny dodatek nie tylko do obiadu
Sałatka do słoików - pyszny dodatek nie tylko do obiadu
Źródło zdjęć: © pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

22.08.2024 06:24

Oprócz klasycznych kiszonych ogórków czy marynowanych papryk, dużą popularnością cieszą się mieszanki warzyw w marynatach. Takie sałatki to świetny dodatek do obiadu, ale też urozmaicenie kanapek. Teściowa podyktowała mi przepis na jedną z nich, ale zamiast ogórków, dodałam inny składnik.

Sekret smaku: zalewa i pasteryzacja

Okazało się, że zamiast nich dodałam żółte pomidorki gruszkowe, których krzaczki w tym roku wyjątkowo obrodziły. Świetnie połączyły się smakiem z papryką, cebulą i marchewką, a całość pasteryzowałam w miodowo-octowej zalewie. Jeden ze słoików postanowiłam otworzyć kilka dni po przygotowaniu, kiedy zorientowałam się, że doszło do zamiany. I zachwyciłam się smakiem delikatnych pomidorów, chrupiącej papryki i smakowitej cebulki. Marchewkę mogłam dodać w większej ilości, ale całość i tak wyszła znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słoikowa sałatka lux - przepis

Już wiem, że zrobię jeszcze kilka porcji. Świetnie pasuje do dań z drobiu, ale również czerwonego mięsa czy jarskich propozycji np. placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 2 kg żółtych pomidorków gruszkowych,
  • 3 papryki zielone (opcjonalnie czerwona),
  • 3 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 średnie marchewki,
  • przyprawa włoska z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim,
  • sól.

Zalewa:

  • 125 ml octu,
  • 125 ml oleju,
  • pół szklanki cukru.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj w kosteczkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Pomidorki pokój na połówki, możesz usunąć fragmenty po szypułkach. Paprykę pokrój w paski lub kostkę.
  2. Zagotuj zalewę: przełóż wszystkie składniki na zalewę do garnka i zagotuj.
  3. Pasteryzuj: przełóż warzywa do słoików, wlej płyn i zakręć. Włóż do gotującej się wody i pasteryzuj na mokro w garnku przez ok. 25 minut. Gotowe wyjmij i przykryj ściereczką. Przestudzone schowaj do spiżarni.
przetworysałatkapasteryzowanie słoików
Wybrane dla Ciebie