To ciasto zawsze zachwyca. W święta jest najpiękniejszą ozdobą stołu
Składające się z kilku warstw ciasto zawsze robi efekt wow. Jeśli masz ochotę zachwycić swoich gości niesamowitym wypiekiem, który nie tylko świetnie wygląda, ale również jest obłędny w smaku, trafiłeś w dziesiątkę.
Chociaż proste i szybkie ciasta są tym wyborem, który podejmuję najczęściej, to czasem mam ochotę na przygotowanie czegoś innego. To ciasto jest bardziej skomplikowane, ale za to robi wrażenie na każdym, kto go widzi i próbuje. Góra lodowa jest właśnie takim wypiekiem – to jeden z moich ulubionych przepisów na imieniny i uroczystości, podczas których chcę podać coś naprawdę wyjątkowego.
Bułeczki z kremem czekoladowym prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udany
Ciasto góra lodowa
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie ciasta, zwróć uwagę kilka aspektów, dzięki którym całość wyjdzie idealna. Podczas gotowania budyniu pilnuj, by nie przywarł do dna garnka – masa gęstnieje bardzo szybko, więc mieszaj energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Po zdjęciu z ognia koniecznie przykryj powierzchnię folią spożywczą, dotykającą masy, aby zapobiec tworzeniu się kożucha utrudniającego późniejsze połączenie z masłem.
Ubijając białka do biszkoptu, ustaw mikser na średnie obroty – dzięki temu piana będzie stabilna, a ciasto po upieczeniu zachowa lekkość i sprężystość. Gotowe ciasto warto dobrze schłodzić – minimum dwie godziny w lodówce pozwolą kremowi się związać, a polewie pięknie stężeć, dzięki czemu efekt końcowy zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Przepis górę lodową
Do poniższego przepisu potrzebujesz formy o wymiarach 35×24 cm.
Składniki na biszkopt:
- 150 g cukru,
- 80 g mąki pszennej,
- 70 g skrobi ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 30 ml wody.
Składniki na krem budyniowy:
- 500 ml mleka,
- 250 g masła,
- 120 g cukru,
- 5 żółtek,
- 30 g skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Składniki na bezę orzechową:
- 250 g orzechów włoskich,
- 200 g cukru,
- 5 białek,
- 10 g mąki pszennej,
- 10 g skrobi ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na poncz:
- 75 ml wody,
- 45 ml soku z cytryny.
Składniki na polewę:
- 260 g mleka w proszku,
- 200 g masła,
- 125 ml wody,
- 100 g cukru,
- 10 g kakao.
Dodatkowo:
- 240 g okrągłych biszkoptów.
Sposób przygotowania:
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Zacznij od przygotowania kremu budyniowego. Zagotuj 375 ml mleka z cukrem, w pozostałym mleku (125 ml) rozprowadź żółtka z cukrem waniliowym i skrobią.
- Stopniowo wlej mieszankę żółtek do gorącego mleka, mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Przykryj folią spożywczą dotykającą powierzchni i ostudź.
- Teraz przejdź do przygotowania biszkoptu. Połącz mąkę ze skrobią i ubij białka na sztywno na średnich obrotach miksera dodając cukier.
- Następnie dodaj wodę i stopniowo po jednym żółtku.
- Do masy dodaj mąkę i skrobie.
- Całość delikatnie wmieszaj.
- Piecz 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Upieczony biszkopt ostudź.
- Przejdź do przygotowania bezy orzechowej. Drobno posiekaj orzechy.
- Wymieszaj je z mąką, skrobią i proszkiem.
- Ubij białka z cukrem na sztywną, błyszczącą pianę i delikatnie połącz z orzechami.
- Przełóż do formy.
- Piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż lekko się zrumieni.
- Gotową bezę studź.
- Przygotuj poncz mieszając wodę z sokiem z cytryny.
- Po ostudzeniu budyniu ubij masło i stopniowo dodawaj do niego budyń, miksując do gładkiej konsystencji
- Okrągłe biszkopciki przekrój na pół.
- Przejdź do składania ciasta. W formie ułóż biszkopt i nasącz go ponczem.
- Wyłóż połowę kremu, przykryj bezą, nałóż resztę kremu i ułóż połówki biszkoptów przeciętą stroną do dołu.
- Wstaw do lodówki na godzinę.
- Przygotuj polewę. W tym celu zagotuj masło z wodą i cukrem, lekko przestudź, wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
- Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj łyżkę mleka w proszku, do drugiej kakao i naprzemiennie polewaj ciasto jasną i ciemną masą.
- Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny lub najlepiej na całą noc, aby krem i polewa dobrze stężały. Gotowe!