PrzepisMakaronyTo danie jest niczym amerykański sen dla podniebienia. Moi bliscy nie mogą się doczekać, kiedy znowu je zrobię

To danie jest niczym amerykański sen dla podniebienia. Moi bliscy nie mogą się doczekać, kiedy znowu je zrobię

Długie, zimowe wieczory warto umilić gorącym, sycącym jedzeniem. Jeśli szukasz pomysłu na tego typu posiłek, to dobrze trafiłeś. Mam przepis na klasyk kuchni amerykańskiej, który dodatkowo wzbogaciłam pewnym mięsnym dodatkiem.

Mac and cheese z boczkiem to pyszne i sycące danie
Mac and cheese z boczkiem to pyszne i sycące danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Często żartuje się o tym, że Amerykanie nie mają własnej kuchni, co nie jest prawdą. W tak różnorodnym kraju jak Stany Zjednoczone miesza się wiele kultur i ich kulinarnych aspektów, które razem tworzą nieoczywistą mieszankę. Tym, co łączy wszystkich Amerykanów, niezależnie od pochodzenia, jest z pewnością mac and cheese, czyli słynny makaron z serem.

Potrawa ta powstała podobno już w XIX wieku, ale to, co podbiło jej popularność to wprowadzenie wersji instant przez firmę Kraft w latach 30. ubiegłego wieku. Wszyscy wiemy, że gotowe dania nie są zbyt zdrowe, dlatego mam przepis na domowy mac and cheese.

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Jaki ser jest najlepszy do mac and cheese?

Moje mac and cheese jest wzbogacone boczkiem, aby dodać trochę różnorodności temu daniu. Jednak to nie jest element obowiązkowy. Mięso wrzucam na etapie przygotowywania sosu, ale zawsze można też oprószyć gotowe danie plastrami chrupiącego bekonu.

Bazą jest ser cheddar, ale warto dodać trochę parmezanu albo innego sera dla intensywniejszego smaku. Mac and cheese popularny jest również w wersji zapiekanej. Aby ją wykonać, musisz przerzucić gotowe danie do naczynia żaroodpornego i piec przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Przepis na mac and cheese z boczkiem

Składniki:

  • 300 g makaronu typu kolanka,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 200 g startego sera cheddar,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 100 g boczku,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu i odstaw.
  2. W rondlu albo na głębszej patelni rozpuść masło (pamiętaj, aby robić to na małym ogniu, by nie doszło do przypalenia), a następnie dodaj śmietankę. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści.
  3. Potem stopniowo dodawaj starty ser, do momentu aż powstanie gładki, kremowy sos. Jeśli uważasz, że jest zbyt gęsty, możesz dolać trochę mleka.
  4. Przypraw sos solą i pieprzem, według uznania.
  5. W międzyczasie pokrój boczek i podsmaż go na suchej patelni na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący. Nadmiar tłuszczu odsącz ręcznikiem papierowym.
  6. Na koniec wrzuć boczek, a makaron do sosu serowego i wszystko dokładnie wymieszaj.
kuchnia amerykańskamac and cheesemakarony

Wybrane dla Ciebie