To jedno z najzdrowszych mięs w Polsce. Niestety mało kto po nie sięga

Perliczka, choć obecnie rzadko spotykana na polskich stołach, jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w kraju. Mimo że ustępuje miejsca kurczakowi czy indykowi, to warto po nie sięgnąć, ze względu na bogate wartości odżywcze.

Perliczka to jedno z najzdrowszych mięsPerliczka to jedno z najzdrowszych mięs
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SOLLUB
Karol Wiak

Mięso z perliczki, niegdyś popularne, dziś ustępuje miejsca kurczakowi i indykowi. Trudno je znaleźć w marketach, ale warto poszukać w specjalistycznych sklepach mięsnych lub u lokalnych hodowców. Perliczka jest ceniona za bogate wartości odżywcze, w tym magnez, potas, fosfor i żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

Perliczka - wartości odżywcze

Mięso z perliczki dostarcza pełnowartościowego białka – 100 g zawiera ok. 22 g białka. Jest także lekkostrawne, z niską zawartością tłuszczu (1-5 g na 100 g). Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie.

Mimo licznych zalet, perliczka nie jest popularna w Polsce. Jej hodowla jest mniej powszechna niż kurczaka, co wpływa na dostępność i cenę – kilogram kosztuje od 60 do 70 zł. Wiele osób nie zna smaku perliczki ani jej właściwości zdrowotnych.

Mięso z perliczki - jak je przygotować?

Aby mięso zachowało soczystość, wymaga odpowiedniego przygotowania. Można je piec, dusić, smażyć, a nawet gotować. Ważne, aby nie przesuszyć perliczki, ponieważ może stać się twarda. Perliczka jest polecana osobom dbającym o serce, diabetykom, sportowcom oraz osobom starszym.

Musisz zdać sobie sprawę z faktu, jakie możliwości przygotowania obiadu daje perliczka. Mięso z niej to wyjątkowy produkt, który z powodzeniem może wzbogacić twój kulinarny repertuar, nadając daniom delikatny, ale wyrazisty smak. Jednym z najlepszych sposobów na perliczkę jest przygotowanie z niej aromatycznego rosołu – bogatego w smaku, pełnego witamin i idealnego na chłodne dni.

Rosół z perliczki to najpopularniejsze danie
Rosół z perliczki to najpopularniejsze danie © Adobe Stock

Z kolei perliczka pieczona to klasyk, który świetnie sprawdza się na eleganckich obiadach lub rodzinnych spotkaniach. Wystarczy przyprawić ją ulubionymi ziołami, dodać odrobinę masła, a po upieczeniu mięso będzie soczyste i pełne smaku. Bez względu na to, jak zdecydujesz się ją przygotować, perliczka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego kurczaka.

Choć perliczka nie jest łatwo dostępna w marketach, warto poszukać jej w lokalnych sklepach mięsnych. Można też zamówić ją u rolników czy hodowców. Wyjątkowy smak i liczne właściwości prozdrowotne sprawiają, że mięso perliczki zasługuje na większą uwagę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej