To jedno z najzdrowszych mięs w Polsce. Niestety mało kto po nie sięga

Perliczka, choć obecnie rzadko spotykana na polskich stołach, jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w kraju. Mimo że ustępuje miejsca kurczakowi czy indykowi, to warto po nie sięgnąć, ze względu na bogate wartości odżywcze.

Perliczka to jedno z najzdrowszych mięsPerliczka to jedno z najzdrowszych mięs
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SOLLUB
Karol Wiak

Mięso z perliczki, niegdyś popularne, dziś ustępuje miejsca kurczakowi i indykowi. Trudno je znaleźć w marketach, ale warto poszukać w specjalistycznych sklepach mięsnych lub u lokalnych hodowców. Perliczka jest ceniona za bogate wartości odżywcze, w tym magnez, potas, fosfor i żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

Perliczka - wartości odżywcze

Mięso z perliczki dostarcza pełnowartościowego białka – 100 g zawiera ok. 22 g białka. Jest także lekkostrawne, z niską zawartością tłuszczu (1-5 g na 100 g). Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie.

Mimo licznych zalet, perliczka nie jest popularna w Polsce. Jej hodowla jest mniej powszechna niż kurczaka, co wpływa na dostępność i cenę – kilogram kosztuje od 60 do 70 zł. Wiele osób nie zna smaku perliczki ani jej właściwości zdrowotnych.

Mięso z perliczki - jak je przygotować?

Aby mięso zachowało soczystość, wymaga odpowiedniego przygotowania. Można je piec, dusić, smażyć, a nawet gotować. Ważne, aby nie przesuszyć perliczki, ponieważ może stać się twarda. Perliczka jest polecana osobom dbającym o serce, diabetykom, sportowcom oraz osobom starszym.

Musisz zdać sobie sprawę z faktu, jakie możliwości przygotowania obiadu daje perliczka. Mięso z niej to wyjątkowy produkt, który z powodzeniem może wzbogacić twój kulinarny repertuar, nadając daniom delikatny, ale wyrazisty smak. Jednym z najlepszych sposobów na perliczkę jest przygotowanie z niej aromatycznego rosołu – bogatego w smaku, pełnego witamin i idealnego na chłodne dni.

Rosół z perliczki to najpopularniejsze danie
Rosół z perliczki to najpopularniejsze danie © Adobe Stock

Z kolei perliczka pieczona to klasyk, który świetnie sprawdza się na eleganckich obiadach lub rodzinnych spotkaniach. Wystarczy przyprawić ją ulubionymi ziołami, dodać odrobinę masła, a po upieczeniu mięso będzie soczyste i pełne smaku. Bez względu na to, jak zdecydujesz się ją przygotować, perliczka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego kurczaka.

Choć perliczka nie jest łatwo dostępna w marketach, warto poszukać jej w lokalnych sklepach mięsnych. Można też zamówić ją u rolników czy hodowców. Wyjątkowy smak i liczne właściwości prozdrowotne sprawiają, że mięso perliczki zasługuje na większą uwagę.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa