To najgorsze lody w McDonaldzie. Znany dietetyk marszczy brwi na ich widok
Lody w McDonaldzie uchodzą za jedne z najpopularniejszych. Klienci do wyboru mają mnóstwo dodatków i smaków, przez co tworzyć mogą własne wariacje. Warto wiedzieć, że porcja takiego deseru to ogrom pustych kalorii i niemała ilość cukru. Znany dietetyk postanowił nieco przybliżyć ich skład oraz wartość energetyczną.
22.05.2023 | aktual.: 22.05.2023 15:26
Ten flagowy deser znanej fastfoodowej sieci restauracji to prawdziwa bomba kaloryczna, zawierająca kosmiczną dawkę cukru. Zjadając jedną porcję lodów, dostarczamy organizmowi więcej (pustych) kalorii, niż w przypadku np. McChickena. Co więcej, ten naprawdę niewielki kubeczek zawiera ponad... 10 łyżeczek cukru. Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek mówi wprost: "To najgorsze lody w McDonaldzie".
Najgorsze lody w McDonaldzie
Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek tym razem na tapet wziął jeden z deserów, serwowanych przez fastfoodową sieć restauracji. "To najgorsze lody w McDonald's" - grzmi w jednym ze swoich filmików. Jak wskazuje, w porcji mają aż 63 gramy cukru, co odpowiada... 12 łyżeczkom! Ponadto, są mocno kaloryczne - jeden kubeczek (ok. 330 g) dostarcza 470 kalorii, tym samym przewyższając wartość energetyczną McChickena czy dużych frytek.
McFlurry, bo o tym deserze mowa, to flagowy produkt w McDonald's, składający się z kremowych lodów śmietankowych lub czekoladowych oraz polewy i cukierkowej posypki, które każdy może dowolnie skomponować. Posypki i polewy bardzo często pojawiają się sezonowo - w ramach oferty promocyjnej. Dr Wrzosek zdradza jednak, że choć nie jest częstym gościem tego typu restauracji, nawet on znajdzie miejsce w swojej diecie na lody w McDonaldzie. W zdrowym podejściu do jedzenia nie chodzi o to, by wszystkiego sobie odmawiać, a zachować umiar.
Domowe McFlurry. Przepis
Deser inspirowany smakiem popularnego McFlurry bez problemu przyrządzisz w domu. Tak naprawdę potrzebujesz dwóch kluczowych składników, czyli śmietanki i mleka zagęszczonego. Całość podkręć smakiem ulubionych batonów, a jeśli chcesz otrzymać nieco lżejszą wersję, postaw na owoce. Własnoręcznie zrobione à la McFlurry smakują jak lody w McDonaldzie, są nieco tańsze, a smaki możemy komponować dowolnie. Zaskocz bliskich i poczęstuj ich tym nieziemskim deserem.
Składniki na 1 l lodów:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 500 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 2 ulubione batony (Lion, KitKat)
- opcjonalnie posypka
Przygotowanie:
- Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj mleko zagęszczone, dokładnie zmiksuj całość.
- Masę włóż do zamrażalnika na kilka godzin. W trakcie mrożenia możesz je jeszcze kilkukrotnie zmiksować, by były bardziej puszyste oraz by pozbyć się kryształków lodu.
- Batony umieść w zamrażalniku na godzinę. Po tym czasie rozbij je np. tłuczkiem lub rozkrusz.
- Połowę pokruszonych batonów dodaj do śmietankowej masy, zanim całkowicie się zamrozi. Kiedy lody będą gotowe, podawaj je w pucharkach i posyp pozostałymi pokruszonymi batonami.