To najgorsze lody w McDonaldzie. Znany dietetyk marszczy brwi na ich widok

Lody w McDonaldzie uchodzą za jedne z najpopularniejszych. Klienci do wyboru mają mnóstwo dodatków i smaków, przez co tworzyć mogą własne wariacje. Warto wiedzieć, że porcja takiego deseru to ogrom pustych kalorii i niemała ilość cukru. Znany dietetyk postanowił nieco przybliżyć ich skład oraz wartość energetyczną. 

ObrazekMichał Wrzosek tłumaczy, które lody w McDonaldzie są najgorsze - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Michał Wrzosek (screenshot)

Ten flagowy deser znanej fastfoodowej sieci restauracji to prawdziwa bomba kaloryczna, zawierająca kosmiczną dawkę cukru. Zjadając jedną porcję lodów, dostarczamy organizmowi więcej (pustych) kalorii, niż w przypadku np. McChickena. Co więcej, ten naprawdę niewielki kubeczek zawiera ponad... 10 łyżeczek cukru. Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek mówi wprost: "To najgorsze lody w McDonaldzie".

Najgorsze lody w McDonaldzie

Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek tym razem na tapet wziął jeden z deserów, serwowanych przez fastfoodową sieć restauracji. "To najgorsze lody w McDonald's" - grzmi w jednym ze swoich filmików. Jak wskazuje, w porcji mają aż 63 gramy cukru, co odpowiada... 12 łyżeczkom! Ponadto, są mocno kaloryczne - jeden kubeczek (ok. 330 g) dostarcza 470 kalorii, tym samym przewyższając wartość energetyczną McChickena czy dużych frytek.

McFlurry, bo o tym deserze mowa, to flagowy produkt w McDonald's, składający się z kremowych lodów śmietankowych lub czekoladowych oraz polewy i cukierkowej posypki, które każdy może dowolnie skomponować. Posypki i polewy bardzo często pojawiają się sezonowo - w ramach oferty promocyjnej. Dr Wrzosek zdradza jednak, że choć nie jest częstym gościem tego typu restauracji, nawet on znajdzie miejsce w swojej diecie na lody w McDonaldzie. W zdrowym podejściu do jedzenia nie chodzi o to, by wszystkiego sobie odmawiać, a zachować umiar. 

Domowe McFlurry. Przepis

Deser inspirowany smakiem popularnego McFlurry bez problemu przyrządzisz w domu. Tak naprawdę potrzebujesz dwóch kluczowych składników, czyli śmietanki i mleka zagęszczonego. Całość podkręć smakiem ulubionych batonów, a jeśli chcesz otrzymać nieco lżejszą wersję, postaw na owoce. Własnoręcznie zrobione à la McFlurry smakują jak lody w McDonaldzie, są nieco tańsze, a smaki możemy komponować dowolnie. Zaskocz bliskich i poczęstuj ich tym nieziemskim deserem.

Składniki na 1 l lodów:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 ulubione batony (Lion, KitKat)
  • opcjonalnie posypka

Przygotowanie:

  1. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj mleko zagęszczone, dokładnie zmiksuj całość.
  2. Masę włóż do zamrażalnika na kilka godzin. W trakcie mrożenia możesz je jeszcze kilkukrotnie zmiksować, by były bardziej puszyste oraz by pozbyć się kryształków lodu.
  3. Batony umieść w zamrażalniku na godzinę. Po tym czasie rozbij je np. tłuczkiem lub rozkrusz.
  4. Połowę pokruszonych batonów dodaj do śmietankowej masy, zanim całkowicie się zamrozi. Kiedy lody będą gotowe, podawaj je w pucharkach i posyp pozostałymi pokruszonymi batonami.
Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze