Używasz miodu zamiast cukru? Michał Wrzosek mówi, dlaczego to błąd

Cukier nie należy do zbyt zdrowych produktów. Wiele osób szuka więc idealnych zamienników i stawia wtedy na miód. Michał Wrzosek, doktor dietetyki, stanowczo odradza. Dlaczego? Wszystko tłumaczy na TikToku.

ObrazekMichał Wrzosek (pexels. screenshot instagram.com/michal_wrzosek)
Paulina Hermann

Wydawało się, że miód (zaraz po erytrytolu i ksylitolu) to jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Okazuje się, że nie jest to do końca prawda. Chociaż składnik ten posiada mnóstwo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, to ma jedną bardzo poważną wadę. Przez nią możemy zacząć przybierać na wadze.

Michał Wrzosek odradza stosowanie niektórych zamienników cukru

Pewnie zastanawiacie się nad tym, co jest nie tak z miodem, syropem z agawy, cukrem trzcinowym, syropem klonowym oraz cukrem kokosowym. Doktor dietetyki zwrócił uwagę na to, że są bardzo słodkie i "mają mniej więcej taką samą ilość cukru, jak cukier". Oznacza to tyle, że nie możemy tymi produktami objadać się bez opamiętania. Zbyt duże ilości węglowodanów (szczególnie prostych) w diecie, to prosta droga do otyłości, cukrzycy lub innych schorzeń.

Co więc powinniśmy wybierać? Wrzosek w komentarzu do filmiku wskazał na erytrytol i ksylitol. Mają o wiele mniej kalorii i nie podnoszą tak gwałtownie poziomu cukru.

Miód zamiast cukru? To nie jest dobry pomysł

Pyszny miodzik ma jeszcze jeden minus. Jako produkt dwa razy cięższy od cukru dostarcza o wiele więcej kalorii. Herbata nie tylko jest wtedy słodsza, ale i bardziej kaloryczna. Do tego pod wpływem ciepła traci swoje najważniejsze właściwości. Nie ma już działania bakteriobójczego, a wszystkie mikroelementy zostają zniszczone.

Chociaż miód jest produktem naturalnym i smakuje obłędnie, to lepiej ograniczyć jego ilość w diecie. Zamiast tego można wykorzystać erytrytol albo ksylitol.

Obrazek
Michał Wrzosek odradza stosowanie miodu (pexels)
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇