Używasz miodu zamiast cukru? Michał Wrzosek mówi, dlaczego to błąd
Cukier nie należy do zbyt zdrowych produktów. Wiele osób szuka więc idealnych zamienników i stawia wtedy na miód. Michał Wrzosek, doktor dietetyki, stanowczo odradza. Dlaczego? Wszystko tłumaczy na TikToku.
17.05.2023 | aktual.: 17.05.2023 19:11
Wydawało się, że miód (zaraz po erytrytolu i ksylitolu) to jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Okazuje się, że nie jest to do końca prawda. Chociaż składnik ten posiada mnóstwo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, to ma jedną bardzo poważną wadę. Przez nią możemy zacząć przybierać na wadze.
Michał Wrzosek odradza stosowanie niektórych zamienników cukru
Pewnie zastanawiacie się nad tym, co jest nie tak z miodem, syropem z agawy, cukrem trzcinowym, syropem klonowym oraz cukrem kokosowym. Doktor dietetyki zwrócił uwagę na to, że są bardzo słodkie i "mają mniej więcej taką samą ilość cukru, jak cukier". Oznacza to tyle, że nie możemy tymi produktami objadać się bez opamiętania. Zbyt duże ilości węglowodanów (szczególnie prostych) w diecie, to prosta droga do otyłości, cukrzycy lub innych schorzeń.
Co więc powinniśmy wybierać? Wrzosek w komentarzu do filmiku wskazał na erytrytol i ksylitol. Mają o wiele mniej kalorii i nie podnoszą tak gwałtownie poziomu cukru.
Miód zamiast cukru? To nie jest dobry pomysł
Pyszny miodzik ma jeszcze jeden minus. Jako produkt dwa razy cięższy od cukru dostarcza o wiele więcej kalorii. Herbata nie tylko jest wtedy słodsza, ale i bardziej kaloryczna. Do tego pod wpływem ciepła traci swoje najważniejsze właściwości. Nie ma już działania bakteriobójczego, a wszystkie mikroelementy zostają zniszczone.
Chociaż miód jest produktem naturalnym i smakuje obłędnie, to lepiej ograniczyć jego ilość w diecie. Zamiast tego można wykorzystać erytrytol albo ksylitol.