Używasz miodu zamiast cukru? Michał Wrzosek mówi, dlaczego to błąd

Cukier nie należy do zbyt zdrowych produktów. Wiele osób szuka więc idealnych zamienników i stawia wtedy na miód. Michał Wrzosek, doktor dietetyki, stanowczo odradza. Dlaczego? Wszystko tłumaczy na TikToku.

ObrazekMichał Wrzosek (pexels. screenshot instagram.com/michal_wrzosek)
Paulina Hermann

Wydawało się, że miód (zaraz po erytrytolu i ksylitolu) to jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Okazuje się, że nie jest to do końca prawda. Chociaż składnik ten posiada mnóstwo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, to ma jedną bardzo poważną wadę. Przez nią możemy zacząć przybierać na wadze.

Michał Wrzosek odradza stosowanie niektórych zamienników cukru

Pewnie zastanawiacie się nad tym, co jest nie tak z miodem, syropem z agawy, cukrem trzcinowym, syropem klonowym oraz cukrem kokosowym. Doktor dietetyki zwrócił uwagę na to, że są bardzo słodkie i "mają mniej więcej taką samą ilość cukru, jak cukier". Oznacza to tyle, że nie możemy tymi produktami objadać się bez opamiętania. Zbyt duże ilości węglowodanów (szczególnie prostych) w diecie, to prosta droga do otyłości, cukrzycy lub innych schorzeń.

Co więc powinniśmy wybierać? Wrzosek w komentarzu do filmiku wskazał na erytrytol i ksylitol. Mają o wiele mniej kalorii i nie podnoszą tak gwałtownie poziomu cukru.

Miód zamiast cukru? To nie jest dobry pomysł

Pyszny miodzik ma jeszcze jeden minus. Jako produkt dwa razy cięższy od cukru dostarcza o wiele więcej kalorii. Herbata nie tylko jest wtedy słodsza, ale i bardziej kaloryczna. Do tego pod wpływem ciepła traci swoje najważniejsze właściwości. Nie ma już działania bakteriobójczego, a wszystkie mikroelementy zostają zniszczone.

Chociaż miód jest produktem naturalnym i smakuje obłędnie, to lepiej ograniczyć jego ilość w diecie. Zamiast tego można wykorzystać erytrytol albo ksylitol.

Obrazek
Michał Wrzosek odradza stosowanie miodu (pexels)
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler