WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

To najlepsze ciasto na Dzień Kobiet. Żadna nie przejdzie obok niego obojętnie

Szukasz idealnego sposobu na uczczenie Dnia Kobiet? Nic nie wyrazi twojej troski i uznania lepiej niż pyszne, domowe ciasto. Z pewnością przyciągnie wyglądem, a zatrzyma smakiem.

Ciasto czekoladowe z wiśniami sprawdzi się na Dzień KobietCiasto czekoladowe z wiśniami sprawdzi się na Dzień Kobiet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Espresso
Karol Wiak

Dzień Kobiet to czas, kiedy warto docenić kobiety w naszym życiu w szczególny sposób. Kwiaty, życzenia, a może słodki upominek? Jeśli zależy ci na wyjątkowym prezencie, przygotowanie własnoręcznego ciasta na 8 marca to idealny sposób na wyrażenie wdzięczności i uczczenie tej wyjątkowej okazji. Ciasto czekoladowe z wiśniami, które połączy w sobie różnorodne smaki, z pewnością sprawi, że ten dzień będzie niezapomniany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Co na Dzień Kobiet? Postaw na słodki upominek

Już 8 marca będzie wyjątkowa okazja, by docenić wszystkie kobiety w naszym życiu. Chociaż bukiet kwiatów i miłe słowa to zawsze dobry wybór, nic nie wyrazi naszej troski i uwagi lepiej niż pyszne, przygotowane własnoręcznie ciasto na Dzień Kobiet. W końcu słodki upominek potrafi zaskoczyć nie tylko smakiem, ale i zachwycić wyglądem.

Ciasto na Dzień Kobiet to coś, co nigdy nie wychodzi z mody. Możesz przygotować je na różne sposoby – od klasycznych przepisów, po kreatywne połączenia smaków, które będą pasować do tego wyjątkowego dnia. Jednym z najlepszych wyborów jest ciasto warstwowe. Tego typu deser z pewnością przypadnie do gustu każdej kobiecie, a jego przygotowanie nie sprawi ci trudności, nawet jeśli jesteś początkującym cukiernikiem.

Zamiast kupować gotowy prezent na Dzień Kobiet, pokaż swoją inwencję i zaangażowanie, przygotowując wyjątkowy deser. Przepyszne ciasto czekoladowe z wiśniami to strzał w dziesiątkę, a dzięki prostemu przepisowi, będzie to wyjątkowo satysfakcjonujące doświadczenie.

Przepis na ciasto na Dzień Kobiet

Chciałbyś przygotować ciasto na Dzień Kobiet, które nie tylko zachwyci smakiem, ale również wyglądem? Postaw na warstwowe ciasto czekoladowe z wiśniami – to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Choć przygotowanie wymaga kilku kroków, efekt końcowy zdecydowanie wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżki maku,
  • 1 i 1/2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej,
  • 25 g masła.

Dodatkowo:

  • 350 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone),
  • 250 g śmietanki 30 proc.,
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej + 2 szklanki wrzątku,
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej + 1 szklanka wrzątku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od utarcia masła z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtka, a następnie stopniowo wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą. Podziel ciasto na trzy równe części. Do jednej dodaj mak, do drugiej kakao, a trzecią zostaw bez dodatków.
  2. Każdą część ciasta piecz osobno w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez około 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstaw blaty do ostygnięcia.
  3. Rozpuść galaretkę wiśniową w 2 szklankach wrzątku, a następnie odstaw do lekkiego stężenia. Dodaj wiśnie i wymieszaj. Przełóż na pierwszy, jasny blat ciasta i wstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
  4. Następnie galaretkę agrestową rozpuść w 1 szklance wrzątku i ostudź.
  5. Ubij śmietankę na sztywno, stopniowo dodając ostudzoną galaretkę agrestową. Wymieszaj, aby uzyskać jednolity krem.
  6. Na stężałą galaretkę wiśniową połóż blat makowy, a na niego wyłóż krem agrestowy. Wstaw ciasto ponownie do lodówki, by wszystkie warstwy dobrze się połączyły.
  7. Potem połóż na ciasto ostatni blat, ten kakaowy, zaś czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop z masłem w kąpieli wodnej.
  8. Gotową polewą pokryj wierzch ciasta, a następnie udekoruj według uznania.
  9. Na koniec wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze stężało.

To ciasto łączy w sobie czekoladową przyjemność, kwaskowatość wiśni i świeżość agrestowego kremu, tworząc niepowtarzalny smak, który zachwyci każdą obdarowaną nim osobę. Pyszne i eleganckie ciasto jest idealnym wyborem na Dzień Kobiet, ale sprawdzi się również na inne wyjątkowe okazje.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze