To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają

Wielu rodziców nie podaje dzieciom grzybów leśnych nawet do 12. roku życia. O wiele bezpieczniejsze są pieczarki, które maluchy mogą jeść już po skończeniu 6. miesiąca. Taki farsz zawijam w ciasto francuskie i serwuję do wigilijnego barszczu.

Szybkie paszteciki do barszczu z ciasta francuskiegoSzybkie paszteciki do barszczu z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Paszteciki faszerowane pieczarkami robię na szybko z ciasta francuskiego, co w natłoku przedświątecznych obowiązków jest dużym ułatwieniem. Ich zawijanie jest na tyle proste, że najczęściej do tej czynności oddelegowuję młodszych domowników. Nie szkodzi, że kilka sztuk znika od razu po wypieczeniu – jestem na to przygotowana i od razu wyjmuję z lodówki kolejny arkusz.

Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier

Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Farsz na paszteciki możesz zrobić nawet dzień wcześniej i schować do lodówki. Ciasto francuskie lepiej wyrośnie i będzie się ładnie listkować, gdy farsz będzie dobrze schłodzony.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 arkusze ciasta francuskiego,
  • do posmarowania ciasta: 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła, 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki opłucz i osusz, poszatkuj na drobne kawałki.
  2. Na patelni roztop 2 łyżki masła i podsmaż pieczarki do momentu, aż całkowicie odparuje z nich woda.
  3. Wtedy dodaj kolejną łyżkę masła i drobno posiekaną cebulę. Smaż razem, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  4. Na koniec dopraw solą i pieprz do smaku. Wmieszaj również roztarty w dłoniach suszony majeranek. Odstaw farsz do całkowitego wystygnięcia.
  5. Na stolnicy oprószonej mąką rozwiń arkusz ciasta francuskiego.
  6. Lekko rozwałkuj i przesmaruj masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  7. Podziel ciasto na kwadraty w rozmiarze ok. 8 × 8 cm.
  8. Na środek każdego nałóż wystudzony farsz. Złóż boki do środka, aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem i zawiń paszteciki tak, jak zawija się klasyczne krokiety.
  9. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przesmaruj po wierzchu pozostałym masłem.
  10. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 20–25 minut (do zarumienienia). W ten sam sposób przygotuj paszteciki z drugiego arkusza ciasta i pozostałego farszu.
Wybrane dla Ciebie
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy. Pachnie w całej kuchni
Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy. Pachnie w całej kuchni
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
Rodzina w kuchni zamiast spięć przy garnkach. Przedświąteczna rada Jagny Niedzielskiej
Rodzina w kuchni zamiast spięć przy garnkach. Przedświąteczna rada Jagny Niedzielskiej
Zrobię na świąteczne śniadanie. Bratowa nie je mięsa, to się ucieszy
Zrobię na świąteczne śniadanie. Bratowa nie je mięsa, to się ucieszy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯