To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
Wielu rodziców nie podaje dzieciom grzybów leśnych nawet do 12. roku życia. O wiele bezpieczniejsze są pieczarki, które maluchy mogą jeść już po skończeniu 6. miesiąca. Taki farsz zawijam w ciasto francuskie i serwuję do wigilijnego barszczu.
Paszteciki faszerowane pieczarkami robię na szybko z ciasta francuskiego, co w natłoku przedświątecznych obowiązków jest dużym ułatwieniem. Ich zawijanie jest na tyle proste, że najczęściej do tej czynności oddelegowuję młodszych domowników. Nie szkodzi, że kilka sztuk znika od razu po wypieczeniu – jestem na to przygotowana i od razu wyjmuję z lodówki kolejny arkusz.
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Farsz na paszteciki możesz zrobić nawet dzień wcześniej i schować do lodówki. Ciasto francuskie lepiej wyrośnie i będzie się ładnie listkować, gdy farsz będzie dobrze schłodzony.
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- pół łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku,
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- do posmarowania ciasta: 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła, 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki opłucz i osusz, poszatkuj na drobne kawałki.
- Na patelni roztop 2 łyżki masła i podsmaż pieczarki do momentu, aż całkowicie odparuje z nich woda.
- Wtedy dodaj kolejną łyżkę masła i drobno posiekaną cebulę. Smaż razem, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Na koniec dopraw solą i pieprz do smaku. Wmieszaj również roztarty w dłoniach suszony majeranek. Odstaw farsz do całkowitego wystygnięcia.
- Na stolnicy oprószonej mąką rozwiń arkusz ciasta francuskiego.
- Lekko rozwałkuj i przesmaruj masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Podziel ciasto na kwadraty w rozmiarze ok. 8 × 8 cm.
- Na środek każdego nałóż wystudzony farsz. Złóż boki do środka, aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem i zawiń paszteciki tak, jak zawija się klasyczne krokiety.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przesmaruj po wierzchu pozostałym masłem.
- Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 20–25 minut (do zarumienienia). W ten sam sposób przygotuj paszteciki z drugiego arkusza ciasta i pozostałego farszu.