Naszym zdaniem cynamonek nigdy za wiele, dlatego tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszne danie, które sprawdzi się świetnie zarówno w roli śniadania, jak i deseru.
Pyszności
Składniki:
Sos
250 ml śmietanka 30%
3 szt. jajka
50 ml mleko
2 łyżki cukier biały
1 łyżka ekstrakt waniliowy
Lukier
1 łyżka mleko
1 szkl. cukier puder
2 łyżki masło roztopione
16 szt. chleb tostowy
40 g masło w temperaturze pokojowej
150 g cukier muscovado
Sposób przygotowania:
1. Odetnij skórki z każdej kromki chleba tostowego. Następnie rozwałkuj i połącz ze sobą, tworząc prostokąt.
2. Na całej powierzchni rozprowadź masło i cukier muscovado, połączony z cynamonem. Ponownie rozwałkuj i podziel na mniejsze kawałki.
3. Stwórz gigantyczny rulon i umieść w formie do pieczenia.
4. Czas przygotować sos, łącząc ze sobą: jajka, mleko, śmietankę, cukier biały i ekstrakt waniliowy.
5. Powstałą mieszanką zalej tostową cynamonkę. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
6. W międzyczasie przygotuj lukier, którym udekorujesz gotowy wypiek.