PrzepisPrzekąskiTostowa cynamonka

Tostowa cynamonka

Tostowa cynamonka
Pyszności

03.04.2019 17:00, aktual.: 09.04.2019 09:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naszym zdaniem cynamonek nigdy za wiele, dlatego tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszne danie, które sprawdzi się świetnie zarówno w roli śniadania, jak i deseru.

Składniki:

Sos

  1. 250 ml śmietanka 30%
  2. 3 szt. jajka
  3. 50 ml mleko
  4. 2 łyżki cukier biały
  5. 1 łyżka ekstrakt waniliowy

Lukier

  1. 1 łyżka mleko
  2. 1 szkl. cukier puder
  3. 2 łyżki masło roztopione
  1. 16 szt. chleb tostowy
  2. 40 g masło w temperaturze pokojowej
  3. 150 g cukier muscovado

Sposób przygotowania:

1. Odetnij skórki z każdej kromki chleba tostowego. Następnie rozwałkuj i połącz ze sobą, tworząc prostokąt.

Obraz

2. Na całej powierzchni rozprowadź masło i cukier muscovado, połączony z cynamonem. Ponownie rozwałkuj i podziel na mniejsze kawałki.

Obraz

3. Stwórz gigantyczny rulon i umieść w formie do pieczenia.

Obraz

4. Czas przygotować sos, łącząc ze sobą: jajka, mleko, śmietankę, cukier biały i ekstrakt waniliowy.

Obraz

5. Powstałą mieszanką zalej tostową cynamonkę. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

6. W międzyczasie przygotuj lukier, którym udekorujesz gotowy wypiek.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także